Δολοφονία Λαμπράκη 1963: Η σημαντικότερη πολιτική δολοφονία στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 2'
Δολοφονία Λαμπράκη 1963: Η σημαντικότερη πολιτική δολοφονία στην Ελλάδα

Στο 1ο επεισόδιο της σειράς podcast “Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα” συζητάμε για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η Εύη Γκοτζαρίδη, μιλάει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 27 Μαΐου του 1963, και κυρίως για τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε.

Η Εύη Γκοτζαρίδη, ιστορικός και επίκουρη καθηγήτρια βρετανικής ιστορίας και πολιτικής στο Université Polytechnique Hauts-de-France, μιλάει για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη, μετά από ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η “Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη”.

Ποιος ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης πριν αποφασίσει να κατέβει ως βουλευτής με την ΕΔΑ και ποιοι ήταν οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του προτού εκλεγεί βουλευτής το 1961;

Τι συνέβη το βράδυ της δολοφονίας του και ποιες ήταν οι άμεσες πολιτικές εξελίξεις, με την ανακοίνωση του θανάτου του;

Συζητάμε για το αν η παραίτηση Καραμανλή έγινε τελικά για αυτον τον λόγο, για το πώς επηρεάστηκε ο Ανένδοτος Αγώνας του Γεωργίου Παπανδρέου και αν το χτύπημα ήταν μία πρόβα των μετέπειτα πρωτεργατών της χούντας αυτό το χτύπημα.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Μια σειρά εννιά επεισοδίων για τις εξελίξεις που έφεραν οι θάνατοι πολιτικών και αγωνιστών στον ελληνικό 20ο αιώνα.

Ο Κώστας Μανιάτης συζητά με ιστορικούς και ακαδημαϊκούς για τις σημαντικότερες συνέπειες που έφεραν αυτοί οι θάνατοι στην πολιτική, τη δημόσια ζωή και τις διεθνείς σχέσεις.

Πρόσωπα επιλεγμένα, όχι μόνο με βάση τη σπουδαιότητα των όσων έπραξαν όσο ήταν εν ζωή, αλλά κυρίως με βάση τη σπουδαιότητα των εξελίξεων που ο θάνατός τους έφερε.

Μια σειρά Podcast του NEWS24/7, με ιστορικό σύμβουλο τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Ιστορικό και Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι θάνατοι που άλλαξαν την Ελλάδα Podcast

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα & Πέμπτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα