Πώς θα εφαρμόσουμε σωστά την θετική ψυχολογία στη ζωή μας – Ο κίνδυνος του Life Coaching

Διαβάζεται σε 3'
Η Άννυ Μπενέτου
Η Άννυ Μπενέτου 24 MEDIA Μίλτος Λαγούσης

Η Άννυ Μπενέτου διαλύει τους μύθους και τις παρανοήσεις γύρω από τη “θετική ψυχολογία”, εξηγεί γιατί δεν είναι Life Coaching, και αναλύει το πώς μπορούμε να “νιώθουμε καλά” κόντρα στα αρνητικά κύματα της εποχής.

Η Άννυ Μπενέτου, Δρ. Συμβουλευτικής ψυχολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, ήρθε στη  “Χώρα των Στερεοτύπων” και μας μίλησε για το Απολαμβάνειν αλλά και το τι είναι και κυρίως, δεν είναι, η “θετική ψυχολογία”.

Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για την Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας και τον ιδρυτή της Τάσο Σταλίκα, για τη δαιμονοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και το αν έχουμε μάθει να (ανα)γνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, για τη δαιμονοποίηση και του δικαιώματος στην απόλαυση ακόμη και στα δύσκολα, για το “Toxic positivity” που έχει κατακλύσει την εποχή μας, για την ενοχή του να γελάμε (“σε καλό να μας βγει”) και φυσικά, για τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Αρκεί να κρατήσουμε πως σε κάθε περίπτωση θετική ψυχολογία δεν είναι το “σκέψου θετικά”, δεν έχει δηλαδή καμία σχέση με το pop psychology, και αποτελεί μια Επιστήμη, ένα extra εργαλείο στα χέρια μας που μπορεί να μας βοηθήσει συνεπικουρικά στα ζόρια μας αλλά και προληπτικά μέσα από την καθημερινή εφαρμογή των τεχνικών της. Τις οποίες εξηγούμε αναλυτικά.

Και το βασικότερο; Πως χωρίς λύπη, δεν μπορεί να υπάρχει και χαρά. Μια ισορροπία δηλαδή που τόσο όμορφα και εμφατικά παρουσιάζουν ταινίες σαν το “Τα Μυαλά που Κουβαλάς” (Inside Out). Ναι, μιλήσαμε και για την αγαπημένη ταινία, όπως και για το Flow αλλά και το Ted Lasso.

Η Άννυ Μπενέτου με δικά της λόγια:

  • Θετική ψυχολογία δεν είναι το “σκέψου θετικά”, δεν είναι pop psychology.
  • Το να επιτρέψεις να είσαι λυπημένος σε κάνει να λυτρωθείς μέσα από την αποδοχή. Αλλά και να μην λυτρωθείς αμέσως, είναι ΟΚ αυτό.
  • Γιατί να μην έχω ευχάριστες στιγμές όταν έχω πένθος;
  • Το “απολαμβάνειν” είναι ένα καλύτερο “save us”, στην ψυχή.
  • Είναι πολύ σημαντικό να “μηρυκάζουμε” και τις θετικές εμπειρίες. Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται ανάλογα με το πού τον στρέψουμε.
  • Το απολαμβάνειν ως ουσία, δεν έχει κάποιο στοιχείο πολυτέλειας μέσα του.
  • Φοβόμαστε πως “αν χαρώ, δεν νοιάζομαι αληθινά”.
  • Τοξική θετικότητα είναι να επιδιώκεις από το -4 να θες να πας στο +5. Αυτό είναι καταστροφικό.
  • Είκοσι δευτερόλεπτα αρκούν για να αισθανθούμε το δέος.
  • Ολόκληρες γενιές Ελλήνων φοβούνταν να χαρούν.
  • Το “μυαλά που κουβαλάς” είναι μια επιστημονική ταινία.
  • Χωρίς τη θλίψη δεν υπάρχει και χαρά.
  • Μπορούσα και να έχω ένα παιδί με αναπηρία και να είμαι χαρούμενη.
  • Το νόημα της ζωής είναι σε κάθε μέρα να είσαι “παρών” και να εντρυφείς σε όλα τα συναισθήματα.

Στη Χώρα των Στερεοτύπων – Podcast

Κάθε Πέμπτη, ο Χρήστος Δεμέτης και η ψυχολόγος Εύη Καραγεώργου καταγράφουν τα ταμπού και τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας και προσπαθούν να τα “φωτίσουν” μιλώντας με ανθρώπους που έχουν “συνδεθεί” με αυτά. Συζητήσεις για στερεότυπα που λίγο – πολύ έχουν αγγίξει όλους μας, για τα ταμπού που μας ταλαιπωρούν, αλλά και για τις κοινωνικές παθογένειες που έχουν έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcast της εκπομπής και να κάνετε subscribe στο Spotify και στα Apple Podcasts.

Στείλτε μας σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις για θέματα [email protected]. Ακολουθήστε τον Χρήστο Δεμέτη στο Twitter και στο Instagram. Ακολουθήστε την Εύη Καραγεώργου στο LinkedIn.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα