3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Με 75% “πέρασε” η πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κ.Ε από την βάση
Πέρασε, όπως αναμενόταν, η πρόταση Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Ικανοποίηση στην ηγεσία. "Σαφής εντολή για μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών" κατά κομματικές πηγές.
- 16 Απριλίου 2022 21:51
Με εμφατικό ποσοστό, της τάξης του 75%, εγκρίθηκε από το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε του κόμματος από τα μέλη του κόμματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το προεδρείο του Συνεδρίου, σε σύνολο 5.700 συνέδρων στην ψηφοφορία μετείχαν 4.681 ενώ υπήρξαν 30 λευκά και 5 άκυρα. Υπέρ της προτασης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και προβλέπει την εκλογή προέδρου και Κ.Ε απευθείας από τα μέλη, τάχθηκαν 3.438 σύνεδροι, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 74,26%. Η αντι-πρόταση που κατέθεσε η “Ομπρέλα” και πρόκρινε την εκλογή απο το Συνέδριο, ψηφίστηκε από 1.208 συνέδρους.
Η ψηφοφορία επιβεβαίωσε τις έως τώρα εκτιμήσεις περί κυριαρχίας της θέσης που διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος. Προκάλεσε δε ικανοποίηση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατέγραψε ευρύτατη αποδοχή της προσέγγισής της.
Όσον αφορά την διαφορά ανάμεσα στους εγεγραμμένους συνέδρους και στους συνέδρους που προσήλθαν στην ψηφοφορία αυτή δεν ερμηνεύεται με πολιτικά κριτήρια. Όπως διευκρίνισαν κομματικές πηγές οφείλεται σε “συνθήκες ευαλωτότητας” αλλά και στην πανδημία. Οσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα από την ψηφοφορία οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για “σαφή εντολή για μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών”.
Να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί αυτόματα στην σύσταση εφορευτικής επιτροπής από το Συνέδριο. Η επιτροπή θα έχει ώς αντικείμενο την διενέργεια των εκλογών για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνουν στις 15 Μαίου.
Συνεχίζονται και αύριο οι ψηφοφορίες
Οι ψηφοφορίες πάντως συνεχίζονται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου θα στηθούν κάλπες για μια σειρά ζητήματα που αφορούν το καταστατικό του κόμματος (π.χ η ισόποση συμμετοχή ανδρών και γυναικών) καθώς και θέματα προγραμματικών θέσεων. Οι προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία -ώς προϊόν σύνθεσης απόψεων – αναμένεται να εγκριθούν με εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία.
Οι τοποθετήσεις των συνέδρων
Νωρίτερα κατά την διάρκεια της 3ης ημέρας του Συνεδρίου τα ζητήματα των αλλαγών στην λειτουργία του κόμματος αλλά και της φυσιογνωμίας του, ήταν αυτές στις οποίες εστιάστηκαν οι τοποθετήσεις των περισσότερων συνέδρων.
Υπέρ της ενότητας του κόμματος τάχθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα είνα υποψήφιος για τη νέα Κεντρική Επιτροπη του κόμματος. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “οφείλουμε από αυτό το συνέδριο να βγούμε πιο ενωμένοι από ότι μπήκαμε” μιλώντας για συστάσεις που γίνονται στον Αλέξη Τσίπρα, απο κέντρα εκτός του ΣΥΡΙΖΑ να “τελειώνει” με την Ομπρέλλα.
Σημείωσε παράλληλα ότι “θα νικήσουμε χωρίς να εκγατλείπουμε την αριστερή μας φυσιογνωμά για να κυβερνήσουμε”. Συνολικά σημείωσε ότι “υπερασπίζομαι την ενότητα, τον διάλογο με ενότητα και τις συνθέσεις”. Επίσης ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι “είναι το τελευταίο που μετέχω με την ιδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής” λέγοντας ότι “θα συνεχίσω να προσφέρων με την ιδιότητα του απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μακριά από πολιτικά και κοινοβουλευτικά αξιώματα”.
Απάντηση στην κριτική που άσκησε ο Παύλος Πολλάκης ζητώντας πιο σκληρή αντιπολίτευση στα ζητήματα της υγείας, έδωσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε «η στάση μας και η προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δεν ήταν προσωπική υπόθεση κανενός, αλλά συλλογική υπόθεση». Ανέφερε ότι εμπλοκή στην διαμόρφωη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της υγείας είχε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «όποιος επιμένει να θέτει σήμερα θέμα γραμμής απέναντι στην πανδημία, το λέω ευθέως, βάλει ανοικτά εναντίον των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος και του προέδρου».
Την δική του απάντηση στην κριτική που ακούστηκε για την διεύρυνση του κόμματος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Βούτση, έδωσε στην παρέμβασή του ο Νίκος Μπίστης. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο της “επιζήμιας πολιτικής καθαρότητας” και τάχθηκε κατά της λογικής “εμείς-εμείς οι μόνοι συνεπείς” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επισήμανε πως «θέλουμε ένα κόμμα στο οποίο εύκολα μπαίνεις και δύσκολα βγαίνεις. Όχι το αντίστροφο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μόνο αν γίνουμε ανοικτό κόμμα θα δίνουμε κάποια στιγμή και κόμμα των μελών, γιατί αυτό που είμαστε σήμερα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο». Επισήμανε μάλιστα ότι «οι κίνδυνοι της ακινησίας είναι αυτοί που δεν αντιμετωπίζονται».
Στην ψηφιακή διάσταση του κόμματος αναφέρθηκε ο τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. Επισήμανε ότι “η οργανωτική συζήτηση ειναι αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα” τονίζοντας την ανάγκη το κόμμα “να αντιλαμβάνεται τον χωρο των μέσων μαζικής δικτύωσης”.Σημείωσε πως “οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την δυνατότητα της ψηφιακής λειτουργίας ταυτόχρονα με την φυσική σε μία περίοδο που το κομματικό φαινόμενο περνάει κρίση υπηρετεί αυτό τον στόχο”. Επισήμανε ότι με τις αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος στόχος ειναι “κάθε μέλος μας να ειναι εν δυνάμει και ένας σύνεδρος” ζητώντας “ένα κόμμα που θα σέβεται την ιστορία του και δεν θα φοβάται το μέλλον”. Συνολικά εκτίμησηε πως “το κόμμα πρέπει να συζητήσει για την νέα εποχή και τα νέα επίδικα” όπως “το πώς θα αποφύγουμε ένα κράτος πανόπτη και ζητήματα περιστολής προσωπικών δικαιωμάτων”.
Υπέρ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές τάχθηκε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Σημείωσε ότι με τις αλλαγές αυτές “είμαι σίγουρος ότι αλλάζουμε αλλά οι αξίες μας δεν αλλάζουν” τονίζοντας πως “θέλουμε ένα κόμμα ισχυρό γι αυτό κάνουμε την μεγάλη τομή στο καταστατικό”. Εστίασε στο ότι στόχος ειναι “να φέρουμε τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ κοντά στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ” μιλώντας συγκεκριμένα για ένα κόμμα “πιο ισχυρό στον χώρο της εργασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Επίσης αναφέρθηκε στην διεθνή διάστση των αλλαγών πο προτείνονται σημειώνοντας πως πρέπει “να είμαστε ξανά το παράδειγμα και η ανάσα για τους λαούς της Ευρώπης, για την αριστερά σημείο αναφοράς διεθνώς”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις