3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο κόμμα – Κυρίαρχη η πρόταση Τσίπρα
Οι σύνεδροι αποφασίζουν για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος απευθείας από τα μέλη.
- 16 Απριλίου 2022 07:05
Καθοριστική η σημερινή ημέρα για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού το βράδυ θα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την πρόταση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας με την οποία προκρίνει δομικές αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος, αλλά και την αντιπρόταση της «Ομπρέλας». Όλα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων θα στηρίξει τη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που μεταξύ άλλων προβλέπει άμεση εκλογή από τα μέλη, του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες εκ μέρους του προεδρείου του Συνεδρίου η Όλγα Γεροβασίλη, οι κάλπες θα στηθούν στις 12 το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως και τις 7 το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Οι 5.700 σύνεδροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις 2 προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
Οι δύο προτάσεις
Η πρώτη – όπως αναφέρθηκε- είναι αυτή που εισηγήθηκε προσυνεδριακά στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Προβλέπει μεταξύ άλλων την απευθείας εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος απευθείας από τα μέλη με πανελλαδική ψηφοφορία. Επίσης μια σειρά ποσοστώσεων για τα στελέχη που προέρχονται από τις περιφερειακές οργανώσεις αλλά και τους βουλευτές του κόμματος. Επίσης συγκεκριμένη κατανομή εδρών της Κ.Ε σε κάθε περιφέρεια ενώ το όργανο θα έχει 300 μέλη.
Η δεύτερη είναι αυτή που κατατέθηκε από την πλευρά της «Ομπρέλας» της τάσης στην οποία συσπειρώνονται οι “53” με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όπως και γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.Βούτσης, Π.Σκουρλέτης, Ν.Φίλης, Δ.Βίτσας κ.α) . Η βασική της διαφοροποίηση είναι ότι η εκλογή τόσο του προέδρου όσο και των οργάνων πρέπει να γίνεται από το Συνέδριο του κόμματος, όπως δηλαδή ίσχυε έως σήμερα.
Η κύρια επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα και όσων στηρίζουν την πρότασή του, σχετίζεται με την αναβάθμιση της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και της ενίσχυσης της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Αντίστοιχα η επιχειρηματολογία της «Ομπρέλας» αφορά την λογοδοσία που οφείλει τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και η Κεντρική Επιτροπή στο ανώτερο κομματικό όργανο, δηλαδή το Συνέδριο.
Το πολιτικό υπόβαθρο
Πίσω από το οργανωτικό αυτό ζήτημα «στοιχίζονται» δύο εναλλακτικές πολιτικές προσεγγίσεις για την περαιτέρω πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των στελεχών των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα στο Συνέδριο.
Από την μία θέση για την διεύρυνση του κόμματος που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και η οποία όπως επισήμανε απαιτεί δομικές αλλαγές και στο οργανωτικό μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με την θέση αυτή συντάσσονται – με διαφορετικές ίσως αποχρώσεις- οι περισσότερες από τις τάσεις του κόμματος (Κίνηση Μελών, Ριζοσπαστική Ενότητα, Γέφυρα, ΔΗΜ.ΑΡ) ενώ όλα δείχνουν πως έχει ευρεία απήχηση στην εκλογική βάση του κόμματος. Από την άλλη η θέση της «Ομπρέλας» που κάνει λόγο για υιοθέτηση αρχηγικών προτύπων ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι καταγράφεται μετατόπιση προς το κέντρο η οποία αλλοιώνει σταδιακά τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αριστεράς .
Οι συσχετισμοί
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να καταγράψει της άνετη επικράτηση των προτάσεων και την αντίληψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στους συνέδρους λέγοντας ότι «σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η Επιτροπή του Καταστατικού. Ρηξικέλευθες προτάσεις, ριζοσπαστικές προτάσεις, καθώς και την πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση του κόμματος». Ζήτησε παράλληλα «να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία.» και «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα». Επισημαίνοντας μάλιστα πως πρέπει «να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι πρώτα να αλλάξουμε εμείς για να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα».
Ήδη στην χθεσινή, 2η ημέρα του Συνεδρίου, φάνηκε στην πράξη ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα θα συγκεντρώσουν μεγάλη πλειοψηφία. Αφορμή αποτέλεσε η ένσταση που κατατέθηκε από την πλευρά της «Ομπρέλας».
Εκπροσωπώντας την τάση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε η ψηφοφορία επί των προτάσεων για την άμεση εκλογή να γίνουν χωριστά. Δηλαδή οι σύνεδροι να ψηφίσουν σε ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή η όχι του προέδρου του κόμματος απευθείας από τα μέλη και σε ένα άλλο για την εκλογή η όχι της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Την θέση αυτή αντέκρουσε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η πρόταση απηχεί ένα συγκεκριμένο σκεπτικό για την αλλαγή της λειτουργίας του κόμματος και ως εκ τούτου είναι ενιαία και αδιαίρετη.
Η ένσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου τέθηκε σε ψηφοφορία με ανάταση του χεριού στους συνέδρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των πλευρών, μια εμφατική πλειοψηφία (ποσοστό της τάξης του 70 με 80%) τάχθηκε κατά της ένστασης υπερψηφίζοντας την θέση που εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η ψηφοφορία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όταν έγινε η εκλογή των 5.700 συνέδρων και καταγράφηκε πολύ ισχυρή πλειοψηφία υπέρ των προτάσεων και των θέσεων που έχει εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Να θυμίσουμε ότι αν – όπως αναμένεται – εγκριθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τότε οι εκλογές για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν στις 15 Μαϊου. Για την Κ.Ε θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου, ενώ στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο θα μπορούν να μετάσχουν ακόμη και όσα μέλη εγγραφούν την ίδια ημέρα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις