40ήμερο ‘παθών’ με προσφυγικό και αξιολόγηση
Μια «καυτή» Σαρακοστή περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το «σφράγισμα» της Βαλκανικής οδού από την μια και οι πιέσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα από την άλλη έχουν φέρει σε «ασφυξία» την κυβέρνηση
- 14 Μαρτίου 2016 07:13
Προσφυγικό και αξιολόγηση εξακολουθούν να προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου που έχει αντίπαλο για άλλη μια φορά το χρόνο που μετρά αντίστροφα. Μπορεί χθες το βράδυ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούσε πως η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και πριν τις 25 Μαρτίου, όμως η πρόοδος που πρέπει να γίνει σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα μεγάλη.
Το πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει το κλείσιμο όλων των κρίσιμων θεμάτων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα μηνύματα για «μερική σύγκλιση» των θεσμών στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η αξιολόγηση, έφεραν χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.
Το θέμα του αφορολόγητου, που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην θέλει να μειωθεί κάτω από τα 9.550 ευρώ, η μείωση των συντάξεων, καθώς και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές βλέπουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού μέσω του συνταξιοδοτικού και το ΔΝΤ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να κάνει κανένα βήμα πίσω.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει σαφείς εντολές να διαφυλάξει στο μέγιστο βαθμό που μπορεί τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως εκφράζουν αισιοδοξία πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει θεωρώντας θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα να ξεκινήσει τις συζητήσεις. Ευελπιστούν ότι μέχρι το Eurogroup της 21ης Απριλίου το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και δεν αποκλείουν το συνολικό πακέτο με τα προαπαιτούμενα να συνδυαστεί και με το θέμα της απομείωσης του χρέους. Από αυτό, άλλωστε θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η τελική απόφαση της Ουάσιγκτον για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα.
Προσφυγικό και ανθρωπιστική κρίση
Τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στην κυβέρνηση επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις τακτικής που κάνουν τα περισσότερα κράτη. Από τη μια οι χώρες του Βίσενγκραντ και τα κλειστά σύνορα, το «πρέσινγκ» της Αυστρίας. οι απαιτήσεις της Τουρκίας, τα νέα τείχη που υψώνονται στον βαλκανικό διάδρομο, αλλά και οι αντιδράσεις πολλών κρατών μελών σε αυτά που ζητάει η γειτονική χώρα.
Ως προς το τελευταίο σημαντικές είναι οι αντιρρήσεις που εγείρει ο Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας, ενώ ψηλά στην ατζέντα βάζει και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκική πλευρά. Την ίδια ώρα και η Κύπρος δεν δέχεται επουδενί το «ξεπάγωμα» των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αν δεν εκπληρωθούν πρώτα βασικές της υποχρεώσεις.
Το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η εφαρμογή της επανεισδοχής Σύρων προσφύγων στην Τουρκία με ταυτόχρονη επανεγκατάσταση ισάριθμων αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στα κράτη μέλη της Γηραιάς Ηπείρου.
Ενδεικτικό της δυσκολίας της κατάστασης είναι πως οι χώρες του Βίσεγνκραντ πιέζουν και ως προς αυτό το σημείο προκειμένου να μη δεχθούν πρόσφυγες και από την Τουρκία.
Άγνωστος «Χ» στο προσφυγικό ζήτημα αποτελεί, πλέον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ μετά την δημόσια τοποθέτησή του υπέρ των μονομερών ενεργειών. Η διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και την Άνγκελα Μέρκελ είναι φανερές και αυτό αποτελεί ένα νέο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των Βρυξελλών πέρα από την κατακερματισμένη σε απόψεις και θέσεις Ευρώπη.
Το σκηνικό είναι πολυσύνθετο αφού η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την ανθρωπιστική κρίση που έχει «χτυπήσει» τη χώρα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να προστατευθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην Ειδομένη.
Περισσότερες από 44.000 ψυχές είναι εγκλωβισμένες στη χώρα και οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν όχι μόνο να δημιουργήσουν συνεχώς νέες δομές, αλλά και να πείσουν τους πρόσφυγες να απομακρυνθούν από το βόρειο συνοριακό πέρασμα της χώρας.
Όλα αυτά την ώρα που τα τελευταία στοιχεία μιλούν για περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία με την προσμονή να βρεθούν στην κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Φωτό sooc.gr