75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Εκδήλωση μνήμης στο Σκοπευτήριο

75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ. Εκδήλωση μνήμης στο Σκοπευτήριο
Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή το Σάββατο 24 Σεπτμεβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Σκοπευτήριο η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ο Δήμος Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, που διοργανώνουν η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και ο Δήμος Καισαριανής, για να τιμήσουν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, σήμερα Τρίτη, στις 7 μμ.

Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Θα κατατεθούν στεφάνια στο Θυσιαστήριο του Αγώνα. Επίσης, θα υπάρξει μικρό αφιέρωμα στα 75 χρόνια του ΕΑΜ.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 στην κατεχόμενη τότε Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Είχε προηγηθεί η ίδρυση άλλων οργανώσεων, όπως η «Ελευθερία» στη Θεσσαλονίκη (15 Μαΐου 1941), η «Εθνική Αλληλεγγύη» στην Αθήνα (28 Μαΐου 1941), το «Πατριωτικό Μέτωπο» στα Γιάννενα (2 Ιουνίου 1941) κ.α.

Οι κινήσεις για την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα από την 27 Σεπτεμβρίου. Στις 1-3 Ιουλίου του 1941 συνήλθε στην Αθήνα η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχαν ο Πέτρος Ρούσος, η Χρύσα Χατζηβασιλείου, ο Παντελής Καραγκίτσης, ο Ανδρέας Τσίπας, ο Ανδρέας Τζήμας και ο Κώστας Λαζαρίδης. Μια από τις αποφάσεις αυτής της Ολομέλειας ήταν “να οργανώσει τις δυνάμεις της λαϊκής εξέγερσης για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της Ελλάδας”. Η συνέχιση της πολιτικής εναντίον του Άξονα άρχισε με την αποστολή της επιστολής του Νίκου Ζαχαριάδη, από τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου καλούσε τον Ελληνικό λαό, ως Γ.Γ. του ΚΚΕ, να αντισταθεί στην εισβολή.

Όπως αναφέρεται στο Ιδρυτικό κείμενο, σκοπός του ΕΑΜ ήταν “η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό” και “η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού, όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του’. Στο Ιδρυτικό επίσης αναφερόταν ότι «…το ΕΑΜ θα ασχοληθεί με την διατήρηση ακμαίου του απελευθερωτικού πνεύματος του ελληνικού λαού με την εξασφάλιση κατά το δυνατόν μιας συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Άξονος.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα