Αγρότες για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία: “Είπε ό,τι και μετά τον Ιανό το 2021 και δεν έχει γίνει τίποτα”

Διαβάζεται σε 4'
Αγρότες για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία: “Είπε ό,τι και μετά τον Ιανό το 2021 και δεν έχει γίνει τίποτα”
«Οι πλημμυροπαθείς ήταν σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς ο κύριος Μητσοτάκης είχε βάλει διμοιρίες των ΜΑΤ, ώστε να μην τον πλησιάσουν» κατήγγειλε ο κύριος Αλειφτήρας. EUROKINISSI

Ο εκπρόσωπος Τύπου αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε για τη Θεσσαλία ό,τι είχε εξαγγείλει και το 2021 μετά τον Ιανό.

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Θεσσαλία, ένα χρόνο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Ντάνιελ και ενώ είναι ακόμα ‘ανοιχτά’ πολλά από τα προβλήματα που προκάλεσε -σε συνδυασμό με τις ανεπάρκειες δεκαετιών της πολιτείας.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Δήμο και τον Περιφερειάρχη, τη διαχείριση της πανώλης και γενικά, την πρόοδο για την αποκατάσταση της περιοχής. Προανήγγειλε και πως θα δοθούν ακόμα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Η εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open TV φιλοξένησε τον εκπρόσωπο Τύπου αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτη Αλειφτήρα, ο οποίος έκανε λόγο για «αποστειρωμένη επικοινωνιακού Τύπου παρουσία του πρωθυπουργού. Οι πλημμυροπαθείς ήταν σε απόσταση 200 μέτρων, καθώς ο κύριος Μητσοτάκης είχε βάλει διμοιρίες των ΜΑΤ, ώστε να μην τον πλησιάσουν αυτοί που έχουν τα πραγματικά προβλήματα και μπορούν να τα θέσουν στη βάση τους, όπως και να του πουν πώς περνούν.

Αν δεν κάνω λάθος, ο κύριος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έλεγε ‘είμαστε δίπλα στον κόσμο, θα αφουγκραστούμε τον κόσμο, θα καθορίσουμε τα προβλήματα του’. Όλες οι εξαγγελίες που έγιναν, αφορούσαν τα μεγάλα φράγματα της Θεσσαλίας που είχαν αναφερθεί αμέσως μετά τον Ιανό, πριν 4 χρόνια.

Οπότε έχουμε μια ανακύκλωση των εξαγγελιών αυτών. Δεν θέλω να είμαι ούτε μηδενιστής, ούτε λαϊκιστής στη ζωή μου.

Θα πω ωστόσο, πως τα χρήματα που θα ‘πέσουν’ στη Θεσσαλία αν πέσουν, είναι αρκετά χρήματα, ωστόσο το θέμα είναι σε πόσο χρονικό διάστημα θα ‘πέσουν’ και πού θα γίνουν τα έργα. Αυτά είναι μεν, στη σωστή κατεύθυνση, αλλά εμείς ζητάμε τη θωράκιση της Θεσσαλίας πριν καν τον Ιανό.

Τα μεγάλα φράγματα έχουν ως στόχο να συγκρατούν το νερό στον ορεινό όγκο. Δεν έχουμε ούτε απλό διάγραμμα για αυτά. Μόνο εξαγγελίες πως θα γίνουν και κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν πως αυτά τα φράγματα δεν θα μπορούν να είναι έτοιμα πριν το 2030.

Με την κλιματική αλλαγή και όλες τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, τι θα κάνουμε έως το 2030; Θα πλημμυρίζουμε το χειμώνα και το καλοκαίρι δεν θα έχουμε νερό να πιούμε;

Αυτά τα έργα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και να έχουν ολοκληρωθεί. Τότε που είχαν εξαγγελθεί, το 2021. Είναι έργα που έχουν και τη συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και τις ελληνικές τράπεζες, όπως ακούσαμε και χθες. Έτσι, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει ήδη και να κατασκευάζονται τώρα. Δεν αντέχει ο Κάμπος της Θεσσαλίας άλλη πλημμύρα.

Αν ανατρέξετε στα ρεπορτάζ που κάνατε ένα χρόνο πριν, θα δείτε πως και τότε ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε πως θα ‘πέσουν’ 4 δισεκατομμύρια στη Θεσσαλία. Έχουν δοθεί κάποια χρήματα, με τα 4 δισεκατομμύρια να σχετίζονται και με αποζημιώσεις, την κρατική αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών, έργα υποδομής, περιβαλλοντικής ανάπτυξης και υδρονομείας στα ορεινά, όπου συγκρατείται το νερό.

Αν υπήρχαν τα μεγάλα φράγματα που εξήγγειλε και χθες ο κύριος Μητσοτάκης, σίγουρα θα είχαμε καταστροφή με τον Ντάνιελ, ωστόσο δεν θα ήταν τόσο εκτεταμένη και δεν θα είχαμε ανθρώπινα θύματα στη Θεσσαλία.

Είναι ένα από τα 7 αιτήματα που είχαμε θέσει στον πρωθυπουργό, όταν κάναμε τον Φεβρουάριο τα μπλόκα και τη συνάντηση στο Μαξίμου».

Σε τι ποσοστό έχουν γίνει ένα χρόνο μετά;

«Τίποτα. Δεν υπάρχουν τα φράγματα. Ούτε καν οι μελέτες. Σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα, με τον οποίον είχα επικοινωνήσει μετά τα μπλόκα, ανήκουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου που αφορούν τις ηλεκτρολογικές μελέτες και περιβαλλοντικές μελέτες που θα πάρουν τουλάχιστον 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Έχουμε ακαθάριστα ποτάμια.

Περάσαμε μια άνυδρη άνοιξη και ένα άνυδρο καλοκαίρι και δεν καθαρίστηκαν οι βασικές κοίτες των ποταμών. Θα σας στείλω φωτογραφικό υλικό για να δείτε πως στην αρχή του φθινοπώρου, τα ποτάμια είναι ακαθάριστα.

Ο κόσμος κοιτάει τον ουρανό και παρακαλάει να μη βρέξει πάρα πολύ, ώστε να μην έχουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο Θεό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα