Αγρότες: Το Μαξίμου “μαζεύει” τα περί κομματικής υποκίνησης και ξορκίζει τα μπλόκα
Διαβάζεται σε 4'Η κυβέρνηση ακούει τους αγρότες ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, διαμήνυσε ο Π.Μαρινάκης. “Αισιοδοξούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε μπλόκα”, δήλωσε. Έκλεισε ξανά το μάτι για αγροτικό πετρέλαιο
- 01 Φεβρουαρίου 2024 14:31
Τις συνέπειες της αρχικής γραμμής πως οι αγρότες στα μπλόκα έχουν συγκεκριμένη κομματική απόχρωση προσπαθεί να “μαζέψει” η κυβέρνηση.
Το σχόλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, περί κομματικής υποκίνησης των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει προκαλέσει άλλωστε και αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημείωσε ότι το 80% -90% των αγροτών στα μπλοκ της Θεσσαλίας τοποθετούνται στην κεντροδεξιά παράταξη.
Ως εκ τούτου ερωτηθείς εάν τελικά οι αγρότες υποκινούνται από κάποιο άλλο κόμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε: “Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Και κάθε πολίτης ενδεχομένως να έχει μία κομματική τοποθέτηση. Αυτό δε σημαίνει ότι τα αιτήματα εξετάζονται από την κυβέρνηση με βάση αν τίθενται από τη μία ή την άλλη παράταξη. Αντιλαμβανόμαστε τα αιτήματα των αγροτών ως αιτήματα των αγροτών”.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας γίνεται προτεραιοποίηση των αγροτικών αιτημάτων από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς τα προβλήματα των αγροτών δεν αφορούν μόνο το Αγροτικής Ανάπτυξης.
“Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθεί όσο καμία άλλη στο πλευρό των αγροτών. Δικαιολογημένα ζητούν περισσότερα, γιατί έχουν αντιμετωπίσει αυτή την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση με αύξηση κόστους στις πρώτες ύλες, το πετρέλαιο και το ρεύμα και οι αγρότες Θεσσαλίας τις συνέπειες του Daniel”, υπογράμμισε στη συνέχεια.
“Θα ακούμε τα αιτήματα των αγροτών με προσοχή και θα απαντάμε με πράξεις”, τόνισε επίσης. Αναφέρθηκε στην επέκταση της πρώτης αρωγής και της νομοθέτησης κατά των διακοπών ρεύματος για τους αγρότες της Θεσσαλίας. “Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες. Όταν υπάρχει κάτι δεδομένο και στέρεο, το ανακοινώνει ο πρωθυπουργός. Από εμάς δεν θα ακούσετε κάτι που δεν μπορεί να γίνει πράξη”, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση κλείνει ξανά το μάτι για αγροτικό πετρέλαιο
Ο κ. Μαρινάκης δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όταν αύριο, Παρασκευή, το πρωί θα απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Έδειξε πάντως εκ νέου ότι αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Υπενθύμισε ότι ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είχε επιστραφεί τα δύο προηγούμενο χρόνια και χαρακτήρισε λογικό το αίτημα των αγροτών.
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρόθεση της κυβέρνησης, εφόσον βρει δημοσιονομικά τρόπο, είναι να συνεχιστεί το μέτρο. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζω εάν είναι στις άμεσες κινήσεις. Η βούληση μας είναι δεδομένη για στήριξη και στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. Αλλά εμείς δεν τάζουμε περισσότερα από ότι μπορούμε να κάνουμε”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
“Θέλουμε να αποφύγουμε τα μπλόκα”
Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα εάν, στην περίπτωση που οι αγρότες κόψουν για τα καλά τη χώρα στα δύο, η κυβέρνηση θα τους αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο, δηλαδή με τα ΜΑΤ, όπως απειλεί και για τις καταλήψεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση με τα αγροτικά μπλόκα, ο κ.Μαρινάκης απάντησε: “Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Και αισιοδοξούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και μέσα από πολιτικές ενίσχυσης εισοδήματος θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Με βάση τα δημόσια οικονομικά εξετάζουμε και άλλες παρεμβάσεις και μας ενδιαφέρει μία πολιτική πέραν των έκτακτων ενισχύσεων για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά τις κρίσεις”.
Δήλωσε επίσης ότι “θέλουμε να αποφύγουμε” τα μπλόκα και επανέλαβε ότι “Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο”. Χαρακτήρισε πάντως ως πρώτιστο καθήκον της πολιτείας να στηρίζει τους επαγγελματίες, αλλά και να προστατεύει τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών.