Αιφνιδιασμός και οργή στη Ν.Δ για το δημοψήφισμα
Ο Σαμαράς ενημερώθηκε για το διάγγελμα από το Βούτση και εκ των πραγμάτων τάχθηκε με το “ναι”, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας
- 27 Ιουνίου 2015 06:45
Όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε αργά χθες το βράδυ τηλεφώνημα του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προέβαινε σε λίγη ώρα σε διάγγελμα και του περιέγραψε το ερώτημα του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, αιφνιδιάστηκε.
Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος είχε βεβαίως αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μετά τις εκλογές και τότε η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν βεβαίως άκρως αρνητική: Το χαρακτήριζε διχαστικό και υποστήριζε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετακυλήσει την ευθύνη στην πλάτη του ελληνικού λαού. Εν τω μεταξύ όμως θεώρησε ότι το σενάριο αυτό είχε οριστικά απομακρυνθεί.
Έτσι η χθεσινή ανακοίνωση έπεσε σαν κεραυνός στο γαλάζιο στρατόπεδο, το οποίο ετοιμαζόταν για κατάρρευση της κυβέρνησης (όπως ανέμενε η ηγεσία) ή εκλογές (όπως φοβόντουσαν πολλοί βουλευτές), όχι όμως για αυτή την εξέλιξη. Οι βουλευτές επαρχίας της Ν.Δ είχαν πάντως ούτως ή άλλως σχεδιάσει λόγω του Eurogroup να βρίσκονται στην Αθήνα σήμερα Σάββατο, που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση και ψηφοφορία της Βουλής για να εγκριθεί η κυβερνητική πρόταση περί δημοψηφίσματος.
Ο κ.Σαμαράς διαβουλεύτηκε με συνεργάτες του για τη στάση που θα κρατούσε η Ν.Δ. Υπήρξε αμηχανία καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη καταγγείλει μία οποιαδήποτε συμφωνία ως τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση ως σκληρή φοροκαταιγίδα, επομένως ετέθη το ερώτημα πως θα στήριζε το “ναι”, εφόσον θα κατήγγειλε το “όχι” και αυτή καθεαυτή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως ψήφο και πρόταση εξόδου από το ευρώ.
Για αυτό και ο πρόεδρος της Ν.Δ στη δήλωση του αργά τη νύχτα τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση “προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια” και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι οδηγεί σε δημοψήφισμα με ουσιαστικό ερώτημα το “ναι” ή “όχι” στην Ευρώπη και άρα προτείνει έξοδο από το ευρώ.
Εκ των πραγμάτων η Συγγρού δε θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλη τακτική, ειδικά από τη στιγμή, που η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να ψηφίσουν “όχι”. Υπήρξαν πάντως χθες το βράδυ και φωνές που έθεταν ζήτημα νομιμότητας του δημοψηφίσματος.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε οργισμένο τόνο στο Mega καταρχήν υπενθύμισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιχειρήσει να κάνει δημοψήφισμα και ακολούθησε η πτώση της κυβέρνησης του και στη συνέχεια υποστήριξε ότι το ερώτημα στην πραγματικότητα είναι ευρώ ή δραχμή και δεν μπορεί να αφορά στη συμφωνία διότι το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα. Υποστήριξε επίσης ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κινηθεί δικαστικά για να ακυρώσει το δημοψήφισμα και κάλεσε τον κ.Τσίπρα “αν θέλει δημοψήφισμα να το κάνει αντρίκια”.
Σημειωτέον ωστόσο ότι εφόσον σήμερα ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκ των πραγμάτων θα εκδώσει το σχετικό διάταγμα.
Συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ
Η στάση της Ν.Δ θα συζητηθεί και στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, που συνεδριάζει εκτάκτως στη Συγγρού σήμερα στις 10.30 το πρωί. Απο τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες το βράδυ εκλογές και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για λόμπυ της δραχμής.