Αιφνιδιασμός της Βουλής από Κεραμέως: Ζήτησε επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές
Διαβάζεται σε 2'Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε τροπολογία που χρειάζεται 200 βουλευτές για να περάσει επιχειρώντας να «εκβιάσει» πολιτικά τα κόμματα που υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρω-εκλογές.
- 22 Ιανουαρίου 2024 18:37
Τροπολογία – αιφνιδιασμό για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο που με τις έως τώρα διατάξεις προβλέπονταν ότι θα ισχύσει μόνον για τις ευρω-εκλογές.
Όπως σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές» προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού».
Μάλιστα κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία επισήμανε πως «πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 200 βουλευτών» μια και αφορά εκλογική διαδικασία.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία Κεραμέως
Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη να σημειώνει πως «η υπουργός θεωρεί ότι μπορεί να αιφνιδιάζει τα κόμματα» ζητώντας ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα αυτά.
Σε νέα τοποθέτησή του, δε, ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ “παγώνει” η διαδικασία, καθιστώντας σαφές ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας θα επανεξετάσει τη στάση του.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «βήματα σε μία αυταρχική δημοκρατία» μιλώντας για έναν κυβερνητικό χειρισμό τον οποίον επέτρεψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μίλησε μάλιστα για «προσβολή και πραξικόπημα».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος μίλησε για «επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης» που «δυναμιτίζει τα ψήγματα φερεγγυότητας που θέλησε να οικοδομήσει η πρότασή σας», δίχως πάντως να ξεκαθαρίσει τι θα ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για «νομοθετικό αιφνιδιασμό» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατηγορώντας την κυβέρνησης πως «επιχειρείτε να παρακάμψετε συνταγματικές αρχές». Μάλιστα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν την ψήφο τους επί της αρχής του νομοσχεδίου.