Αισθάνεται ασφαλής με 153 ο Τσίπρας, αλλά ζητά ευρύτερη πλειοψηφία για το ασφαλιστικό

Αισθάνεται ασφαλής με 153 ο Τσίπρας, αλλά ζητά ευρύτερη πλειοψηφία για το ασφαλιστικό
ΑΘΗΝΑ-07122015// Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ύποπτες τυχόν διαφοροποιήσεις, έγιναν εκλογές με τη συμφωνία στο τραπέζι και με λίστα. Διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, όχι οριζόντιες περικοπές, μικρή αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Ασφαλής δηλώνει ότι αισθάνεται με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διεκδικεί ωστόσο μία ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό και χαρακτηρίζει εκ των προτέρων τυχόν διαφοροποιήσεις βουλευτών ύποπτες, καθώς εξελέγησαν με λίστα και κατόπιν συμφωνίας.

Υποσχέθηκε άλλωστε πως το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για το ασφαλιστικό θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μίας ακόμη δύσκολης διαπραγμάτευσης και μίλησε για διαρθρωτικές αλλαγές και μικρή αύξηση εργοδοτικών εισφορών, αποκλείοντας κατηγορηματικά οριζόντιες περικοπές.

Ο κ.Τσίπρας διευκρίνισε ότι με την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν επιδίωξε διεύρυνση, πολλώ δε μάλλον οικουμενική, υπενθυμίζοντας ότι εκλογές έγιναν πριν δύο μήνες. Είπε όμως ότι στις μεγάλες αλλαγές, όπως το ασφαλιστικό (αλλά και το προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση) χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες.

“Αυτό δε σημαίνει αδυναμία να κυβερνήσουμε” πρόσθεσε. “Δε ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω ένα δύσκολο κάβο. Έχουμε όμως μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε 20 Ιούλη. Θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση και για το ασφαλιστικό. Για αυτό ζήτησα να καταθέσουν τα κόμματα προτάσεις, να πούμε όλοι μαζί 11 οριζόντιες περικοπές ήταν αρκετές, να βρούμε λύση χωρίς οριζόντιες περικοπές” συνέχισε.

Ασφαλιστικό: Όχι οριζόντιες περικοπές, εθνική σύνταξη, μικρή αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία συνολική διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που να μην αντιμετωπίζει μόνο το κόστος των συντάξεων. Υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι συντάξεις 40% αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει αυξηθεί, διότι μειώθηκε το ΑΕΠ, αυξήθηκε η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία, αλλα και γιατί όπως είπε μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές.

Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι ήδη αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και καταργήθηκαν οι πρόωρες, τασσόμενος υπέρ της θεσμοθέτησης μίας εθνικής σύνταξης για όλους τους πολίτες με 15 έτη εργασίας, ως βάση πάνω στην οποία θα προκύπτει η αναλογική σύνταξη.

Για την κάλυψη του 0,4% περικοπών που δεν έχουν ακόμη βρεθεί πρότεινε μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, υπενθυμίζοντας ότι προ μνημονίων ήταν στο 3,9%. Ζήτησε μάλιστα από τους εργοδότες όπως τον ΣΕΒ να αναλάβουν το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, συμφωνώντας να πάνε οι εργοδοτικές εισφορές στο 1%.

Στο ερώτημα εάν συμφωνούν οι θεσμοί πως η διαφορά είναι στα 600 εκατομμύρια ευρώ, απάντησε “τα 600 εκ ευρώ είναι αντικειμενικό, δε χρειάζεται να συμφωνούν” προσθέτοντας: “Υπάρχουν τρόποι για να βρουμε τα 600 εκ. διάολε, δεν είναι έξι δις”.

Ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξει 12η οριζόντια μείωση συντάξεων, σημειώνοντας ότι ως προς αυτό ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών. Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι “λένε χαιρέκακα όχι, εμείς κόψαμε τις συντάξεις, αλλά τώρα δε θα σε βοηθήσουμε για να τις κόψεις κι εσύ, να γίνεις ίδιος με εμάς”.

Μηνύματα προς βουλευτές

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια με νόημα, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι για πρώτη φορά εκλογές έγιναν αμέσως μετά από μία δύσκολη συμφωνία και εξελέγη μία νέα Βουλή με λίστα και όχι με σταυρό, όταν όλοι και οι πολίτες γνώριζαν τη συμφωνία και ήταν πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι οι προτάσεις των κομμάτων για τη διαχείριση της.

Υποστήριξε ως εκ τούτου στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν υπάρξουν διαφοροποιήσεις είναι ύποπτες, “διότι δεν μπορεί να κρύβεσαι στις λίστες για να εκλεγείς όταν γνωρίζεις τη συμφωνία και μετά να διαφοροποιείσαι”. Δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ανησυχία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αν διαφωνούσες δεν έπρεπε να είσαι υποψήφιος. Δε θα δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερη ευαισθησία από όσους δίνουμε τη μάχη. Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης όπως κάναμε μέχρι σήμερα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους στην περίπτωση που χάσει την πλειοψηφία των 150, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η δεδηλωμένη δε χάνεται σε νομοσχέδιο, αλλά όταν καταψηφιστεί σε πρόταση μομφής ή ψήφο εμπιστοσύνης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης σε δυόμιση μήνες, μία στις προγραμματικές και μία στον προϋπολογισμό. Ένα επιχείρημα το οποίο επίσης στοχεύει στη συσπείρωση των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Στο ερώτημα εάν ενδέχεται να επαναληφθεί το φαινόμενο του καλοκαιριού όταν η κυβέρνηση δεν είχε χάσει τη δεδηλωμένη, αλλά η συμφωνία πέρασε με την ψήφο ανοχής της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας δεν το απέκλεισε ξεκάθαρα, λέγοντας απλώς ότι οι εποχές της μεγάλης πολιτικής αστάθειας, όταν ήταν από τη μία το παλάτι και από την άλλη οι εκλεκτοί του λαού έχουν περάσει.

Είπε επίσης:

• Μπροστά μας έχουμε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (αεροδρόμια, ΟΛΠ), είναι σημαντικό να έχουμε φτιάξει το ειδικό ταμείο μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε τα έσοδα να μην πάνε μόνο στο χρέος αλλά ένα ποσοστό στην πραγματική οικονομία

• Η χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων και με αφορμή το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το έχει θέσει ο Σουλτς και μίλησε για ανάγκη χαλάρωσης συμφώνου σταθερότητας

• Για τις πιέσεις με απειλές για απόβολή από τη Σένγκεν: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι κάνουμε καλά τη δουλειά μας

• Απορρίψαμε την προληπτική δράση της Frontex διότι το ζήτημα δεν είναι να κοιτάνε στα Σκόπια με την πλάτη σε εμάς. Θα γίνει κέντρο εκεί για την ταυτοποίηση με τη συνδρομή της Frontex όσων τυχόν δεν ταυτοποιήθηκαν στα νησιά. Δε θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορα μας

• Για τη συζήτηση περί δραστηριοποίησης της Frontex και χωρίς τη συμμετοχή του κράτους μέλους: “Η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα, όμως στο Αιγαίο το πρόβλημα δεν είναι απο την πλευρά της Ελλάδας, αλλά οι τεράστιες ροές από Τουρκία, το θέμα είναι αυτές να μειωθούν

• Λένε κάποιοι ανεύθυνα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σαν ελβετικό τυρί και το λένε και Έλληνες πολιτικοί. Τι ζητάνε από την Ελλάδα; Ζητάνε επαναπροωθήσεις σε βαρκούλες που είναι 100 πρόσφυγες και παιδάκια, δηλαδή να πνίγουμε πρόσφυγες στο Αιγαίο;

• Για την κατάσταση στην Ειδομένη: Εάν τα Σκόπια θέλουν να κλείσουν την πόρτα σε μη πρόσφυγες θα πρέπει να αναλάβουν να τους επαναπροωθήσουν ή να τους μοιραστούν

• Η καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι στη συντηρητική γραμμή άλλων χωρών, όπως η Ουγγαρία, για αυτό την κατηγορούν και στο κόμμα της

• Δε ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Υπάρχει και ένα θέμα τι θέλει να κάνει το ταμείο. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία οικονομικά η συμμετοχή του ταμείου, που έχει όμως αξία συμβολική για χώρες του Βορρά. Έρχονται εκπρόσωποι του ταμείου στην Ελλάδα και απαιτούν μεταρρυθμίσεις σκληρές, γνωρίζοντας ότι δεν τις αντέχει η ελληνική κοινωνία και ζητούν από τους εταίρους ρυθμίσεις για το χρέος που ξέρουν ότι δε θα γίνουν αποδεκτές. Αυτό δεν είναι στάση που μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς εποικοδομητική. Να βρεθεί συμβιβασμός στη μέση. Το ταμείο να αποφασίσει εάν θέλει συμβιβασμό, εάν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα