Αιχμές Παπανδρέου για Ελλάδα σε ρόλο πειραματόζωου
"Κατηγορώ" Παπανδρέου σε Ευρωπαίους για την τροπή της Ελλάδας σε "πειραματόζωο". Διαβάστε τι αναφέρει για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα
- 02 Μαΐου 2012 10:16
Ανατρέχοντας στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων δύο χρόνων που οδήγησαν και στην παραίτησή του από το αξίωμα, ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτέλεσε “πειραματόζωο”.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time επισημαίνει πως τα επώδυνα μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης, κάτι που εφαρμόστηκε μόνο στην Ελλάδα από τις χώρες στην Ευρωζώνη, δεν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, επισημαίνοντας πως “ήμασταν το πειραματόζωο”.
“Τα μέτρα λιτότητας συνέθλιψαν την ελληνική οικονομία, η οποία διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης. Το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε από το 9% το 2009 στο 21% σήμερα. Αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά αυτοκτονιών. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Ορισμένοι από τους οικονομικά ασθενέστερους Έλληνες βρέθηκαν ξαφνικά άστεγοι και ζουν από τα συσσίτια”, σχολιάζει η αρθρογράφος του Τime.
“Μακάρι να μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε (σ.σ. την κρίση) με πιο ήπιο τρόπο για τον λαό, κυρίως γι’ αυτούς που δεν έφταιγαν σε τίποτα, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όμως τελικά όλοι πλήρωσαν και πλήρωσαν ακριβά”, σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εκφράζει παράλληλα την πικρία του για το γεγονός ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, τους οποίους χαρακτηρίζει “λαϊκιστές”, δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού.
“Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες. Πώς μπορεί ένας βουλευτής ή ένας ηγέτης να λέει από τη μία πλευρά ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και, από την άλλη πλευρά, να χαρακτηρίζει τους Έλληνες τεμπέληδες;” διερωτάται.
Υπερασπίζεται για μία ακόμα φορά την απόφασή του να προτείνει δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι ο λαός έπρεπε να αποφασίσει για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι του επιβάλλουν το δεύτερο μνημόνιο.
“Έπρεπε να αποφασίσουμε εάν θέλουμε το δεύτερο πακέτο βοήθειας, εάν επιθυμούμε την παραμονή στην Ευρωζώνη και -εάν όχι- ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις. Πίστευα ότι ο ελληνικός λαός θα έλεγε ‘ναι’, ότι θα ήταν δύσκολο αλλά πως θα ξεπεράσουμε την κρίση πάση θυσία”, τονίζει.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει, τον δυσαρέστησε το γεγονός ότι υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να εξαπολύει ύβρεις κατά του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.
Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με το περιοδικό, αναμένεται να είναι οι πιο περίπλοκες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι εκλογές είναι άλλη μία ψηφοφορία κατά των μέτρων λιτότητας που, σε συνδυασμό με τις εκλογές στη Γαλλία και την προβλεπόμενη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της κρίσης στην Ευρωζώνη.