Ακόμη αναμένει η κυβέρνηση, αλλά διατηρεί την αισιοδοξία της

Ακόμη αναμένει η κυβέρνηση, αλλά διατηρεί την αισιοδοξία της
Last meeting of Minister for Finance Gikas Hardouvelis with the representatives of the country`s lenders, at the Greek Ministry for Finance, before their departure. In Athens, on Oct. 7, 2014 / , , 7 , 2014 Sooc

Η επιστροφή της τρόικας και η δρομολόγηση μίας, όποιας, συμφωνίας για την επόμενη ημέρα κλειδί για την προεδρική εκλογή και τις πολιτικές εξελίξεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Σε αγωνία εξακολουθούν και κρατούν οι εταίροι και δανειστές την αναδιπλωθείσα κυβέρνηση, καθώς εκκρεμεί ακόμη η απάντηση της τρόικας στις προτάσεις της Αθήνας.

Οι επόμενες ώρες επομένως θα είναι κρίσιμες. Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως θέλουν να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, με βάση τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η επόμενη ημέρα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ο κ.Σόιμπλε δήλωσε ότι η τρόικα πρέπει να διαπιστώσει εάν η Ελλάδα πληροί τους όρους για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης και από εκεί και πέρα να συζητηθεί μία προληπτική γραμμή στήριξης συνοδευόμενη από όρους ώστε η χώρα να έχει τη βοήθεια που θα χρειαστεί απέναντι στις αγορές.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πάντως επίσης ότι υπάρχουν ξεκάθαρες συμφωνίες με τους εταίρους και την τρόικα, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν.

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση “γνωρίζει τις δεσμεύσεις της”. Το γεγονός όμως ότι σημείωσε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ στη χώρα μας θα τελειώσει το 2016 ενισχύει τις ελπίδες της Αθήνας ότι μετά την αποδοχή της παραμονής του ταμείου στην όποια “επόμενη ημέρα” και ως χρηματοδότη, μπορεί να καμφθεί ένα βασικό σημείο τριβής.

Το Μαξίμου ποντάρει όλα του τα λεφτά στην επίτευξη μίας, έστω και όχι με τους αρχικά επιθυμητούς όρους, συμφωνίας. Χωρίς αυτό το “χαρτί” όχι απλά θα καταστεί εξαιρετικά δυσχερής η αναζήτηση των 180 για την προεδρική εκλογή. Αλλά τίθεται επίσης εν αμφιβόλω κατά πόσον εάν χρειαζόταν η κυβέρνηση να περάσει παράταση του τρέχοντος μνημονίου στη Βουλή θα συγκέντρωνε 155 ψήφους.

Αντίθετα εφόσον “κλείσει” η αξιολόγηση με βάση τις προτάσεις της κυβέρνησης, αυτές αφορούν μέτρα που βασίμως το Μαξίμου ελπίζει ότι μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο, παρά τις αντιδράσεις κυρίως των τουριστικών φορέων στο διπλασιασμό του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία. Άλλωστε στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη που έκανε λόγο για λαίλαπα στον τουρισμό και οικονομική αυτοκτονία για τη χώρα, απάντησε ήδη ο Βασίλης Κορκίδης της ΕΣΕΕ λέγοντας ότι είναι λιγότερο επώδυνη για τους Ελληνες πολίτες και προτιμότερη η αύξηση στον ύπνο των τουριστών παρά στα φάρμακα.

Η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Μελά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η δήλωση του ανεξάρτητου Βασίλη Καπερνάρου, που αποτελεί εκ των συνομιλητών του Τάκη Μπαλτάκου στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ενός νέου κόμματος εκ δεξιών της Ν.Δ ότι πιθανόν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αλλάζουν εν τω μεταξύ την εικόνα όσον αφορά στους αριθμητικούς συσχετισμούς, που θα διαμορφωθούν άλλωστε ανάλογα και με τις εξελίξεις μέχρι και τον Ιανουάριο.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα