Ακρίτα: Ερώτηση στη Βουλή για τη μαζική δηλητηρίαση των μαθητών στη Λαμία
Διαβάζεται σε 3'Ερώτηση για τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία κατέθεσαν στη Βουλή 19 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετά από πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα.
- 23 Μαΐου 2024 09:35
Απαντήσεις για τις κυβερνητικές ευθύνες και παραλείψεις στην υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης δεκάδων μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα μολυσμένα με σταφυλόκοκκο, ζητούν στη Βουλή με ερώτησή τους 19 συνολικά βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή Επικρατείας και αναπλ. τομεάρχη Δικαιοσύνης Έλενας Ακρίτα.
Στην ερώτηση, για μία υπόθεση που πήρε ακόμα πιο περίεργη τροπή μετά από τη φωτιά της περασμένης Κυριακής που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, υπογραμμίζεται πως οι εν λόγω συσκευασμένες μερίδες φαγητού μοιράζονταν από ιδιωτική εταιρεία catering, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος “Σχολικά Γεύματα”, το οποίο συντονίζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής.
Επισημαίνεται ακόμα ότι, πολλούς μήνες πριν από τη μαζική δηλητηρίαση των μαθητών, υπήρξαν συγκεκριμένες και έγγραφες καταγγελίες Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, που έκαναν λόγο για ακατάλληλα γεύματα.
Κατόπιν των ανωτέρω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Παιδείας να δημοσιοποιήσουν τις προδιαγραφές επιλογής των ανάδοχων εταιρειών, καθώς και τη συχνότητα με την οποία διενεργούνται μέσα στη σχολική χρονιά έλεγχοι των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους 21 ανάδοχους σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης
«Θύματα τροφικής δηλητηρίασης έπεσαν δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων της Λαμίας την προηγούμενη Πέμπτη 16 Μαΐου, σε ένα πρωτοφανές περιστατικό που έχει προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Περισσότερα από 60 παιδιά, μετά την κατανάλωση του συσκευασμένου σχολικού γεύματος, άρχισαν να αρρωσταίνουν, εμφανίζοντας συμπτώματα, όπως διάρροια και εμετό, ενώ ορισμένα από αυτά οδηγήθηκαν λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με μαρτυρία μάλιστα μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σχολείου της περιοχής, «Μιλάμε για αριθμό παιδιών που παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης, αλλά πραγματικά δε γνωρίζουμε πόσοι μπορεί να έχουν ασθενήσει. Τα περισσότερα σχολικά γεύματα δεν καταναλώνονται από μαθητές. Οι γονείς τα μοιράζουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό ή στα συσσίτια. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαμε διαπιστώσει πως κάποιες φορές τα γεύματα μύριζαν περίεργα, δεν είχαν καλή όψη και το είχαμε συζητήσει σαν σύλλογος αλλά και οι γονείς μεταξύ μας».
Επειδή:
- Οι εν λόγω συσκευασμένες μερίδες φαγητού μοιράζονται από ιδιωτική εταιρεία catering, στα πλαίσια της υλοποίησης του Προγράμματος “Σχολικά Γεύματα”, το οποίο καταρτίζεται, συντονίζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας.
- Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος ως εντολοδόχος του Υπουργείου έχει αναλάβει την υλοποίηση του Προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας”.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
- Ποιες είναι οι προδιαγραφές επιλογής των ανάδοχων εταιρειών μιας τόσο σοβαρής ευθύνης όπως η διανομή συσκευασμένων γευμάτων στα σχολεία;
- Με ποιες διαδικασίες και με ποια συχνότητα μέσα στη σχολική χρονιά διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς έλεγχοι της ποιότητας παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των σχολικών γευμάτων από τους 21 ανάδοχους σε όλη τη χώρα;