Ακρίβεια: Η “απειλή” της ντομάτας
Ανησυχία προκαλούν οι ανατιμήσεις. Φόβοι ακόμη και για την επισιτιστική επάρκεια την ώρα που η ΕΕ αναβάλει ξανά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ενέργεια. Τα μηνύματα Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Λαχαναγορά του Ρέντη.
- 23 Μαρτίου 2022 06:08
Η ακρίβεια ροκανίζει ήδη το εισόδημα των πολιτών, όμως τα χειρότερα ενδεχομένως δεν έχουν έρθει ακόμη.
Στην αγορά και την κυβέρνηση φοβούνται ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και παραμένουν παγωμένες οι εισαγωγές σιτηρών, ζωοτροφών και λιπασμάτων από Ουκρανία και Ρωσία, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Με κίνδυνο μέχρι το καλοκαίρι να φτάσουν σε επίπεδα σοκ και με αποτέλεσμα μνημονίων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Και όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος η ντομάτα να είναι απλησίαστη, αλλά μπορεί να είναι και σπάνια: Φόβοι εκφράζονται και για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.
Οι έμποροι και παραγωγοί πάντως χθες στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη διαβεβαίωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά είδη.
«Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, έχει εξασφαλίσει την επάρκεια», ανέφερε στον πρωθυπουργό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ενέργεια
Ο πρωθυπουργός σήμερα θα μιλήσει στη Βουλή για τα τελευταία μέτρα στήριξης και γενικότερα για την οικονομία και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως για άλλη μία φορά δεν αναμένεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, στα πρότυπα της αγοράς εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Μία πρόταση την οποία έσπευσε να στηρίξει ο κ.Μητσοτάκης κατά την προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αφού άλλωστε η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είχε θέσει το ζήτημα από το φθινόπωρο.
Οι άλλες προτάσεις όμως της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών του νότου, όπως για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και πολύ περισσότερο για ένα κοινό ταμείο από το οποίο να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, φαίνεται πως “κολλάνε” επί του παρόντος λόγω της αντίδρασης χωρών του βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το γκρουπ των λεγόμενων “φειδωλών” χωρών.
Η “συμμαχία του νότου” δε θα καταθέσει φυσικά τα όπλα, όμως δεν θα είναι μία εύκολη μάχη όπως και με το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάληξη είναι αβέβαιη.
Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό ταμείο, από το οποίο να μπορεί να αντλήσει πόρους, δεν είναι εύκολο να συνεχίσει και να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης. Η αύξηση του δημόσιου χρέους τρομάζει εξάλλου το οικονομικό επιτελείο, που έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις