Αλέξης Τσίπρας: Έρχεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει δικαιοσύνη παντού

Αλέξης Τσίπρας: Έρχεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει δικαιοσύνη παντού
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και ολισθαίνει στον ολοκληρωτισμό τόνισε, μιλώντας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την προκήρυξη εκλογών ώστε να έλθει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των κοινωνικών ανισοτήτων και θα υπερασπιστεί την δημοκρατία ζήτησε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2023. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση για μια πολιτική ακρίβειας και ανατιμήσεων που σπαταλά τα χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν για την ανακούφιση των μισθωτών και της μεσαίας τάξης προκειμένου να εξυπηρετούνται μεγάλες εταιρίες, ημέτεροι και να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών καλώντας τους πολίτες να προασπιστούν την δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρεμπόδιση των θεσμών και της δικαιοσύνης.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός του Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “η σημερινή συζήτηση έχει μόνο ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άρα θα είναι ένας προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει, να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία. Η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στηρίζατε, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών. Με δυο λόγια, η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής σας και αυτό δεν έτυχε, αυτό πέτυχε. Γιατί αυτό είναι το σχέδιό σας.”

Αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του σημείωσε πως μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Σας παραδώσαμε μια χώρα με πρόσβαση στις αγορές, με αποκαταστημένη την εμπιστοσύνη και με 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα, στις πράξεις και στα αποτελέσματα, όχι βιτρίνα και λόγια του αέρα. Και τι κάνατε, για να θυμηθώ μια παραβολή, το τάλαντο που σας δόθηκε; Το σπαταλήσατε με τον πιο άδικο και ιδιοτελή τρόπο. Με τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές, που οδηγούν αναπόφευκτα στο ίδιο αποτέλεσμα: Στη χρεοκοπία”.

Απευθείας αναθέσεις

Επίσης ήταν αναλυτικός για το πώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε την χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε. Όπως δήλωσε “ενώ την περίοδο της κρίσης χρέους η υποχρέωση της χώρας ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης εφαρμόστηκε η ρήτρα διαφυγής. Υπήρξαν περιθώρια σοβαρής δημοσιονομικής χαλάρωσης και για πρώτη φορά εγκρίθηκε ένα τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο, 32 δις, για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα. Και τι έκανε η κυβέρνησή σας αυτές τις δυνατότητες; Ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια. Ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια. Αυτή ήταν η ουσία της πολιτικής της. Ούτε η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε, αλλά ούτε και μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική δημιουργήθηκε”. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δεικτικός ώς προς το πού κατέληξαν τα κονδύλια αυτά. Σημείωσε χαρακτηριστικά: “55 δις ευρώ λέτε ότι δαπανήσατε σε τρία μόλις χρόνια. Και το ερώτημα που αντικρίζω κάθε φορά που αντικρύζω μικρούς επιχειρηματίες είναι πού πήγανε αυτά τα λεφτά; Ποιοι τα πήρανε; Με ποια κριτήρια; Το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα κάνατε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών, που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8,5 δις τα λέει όλα. Να πού πήγανε τα λεφτά”.

Για την ακρίβεια

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας και στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι οφείλεται σε εξωγενείς λόγους. Όπως σχολίασε απευθυνόμενος στην κυβένρηση “ακόμη και αν δεχτούμε, ότι μέρος της ακρίβειας είναι όπως λέτε εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Είναι made in Greece. Είναι γέννημα θρέμμα των πολιτικών σας επιλογών. Γι αυτό άλλωστε και έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακρίβειας σε όλη την ΕΕ των 27. Πώς αλλιώς εξηγείται να είναι η Ελλάδα πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης; Πρώτη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, σχεδόν όλο το 2022. Πρώτη η Ελλάδα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τρίτη ακριβότερη χώρα, και μετά τις επιδοτήσεις, στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Πώς τις καταφέρατε τέτοιες πρωτιές; Την ίδια στιγμή που είμαστε ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη σε τιμές, έχουμε το χαμηλότερο εισόδημα”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην συνέχεια για την αντίφαση ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ακρίβεια και στην κερδοφορία συγκεκριμένων εταιριών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι “υπάρχουν κάποιοι που πίνουν νερό στο όνομά σας. Που τους ευνοεί πολύ η πολιτική σας: 21 εταιρείες, για παράδειγμα, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 1,47 δις το 2021 και 3,744 δις το πρώτο ενιάμηνο του 2022. Με δυο λόγια τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης αλλά 21 εταιρείες αυξάνουν κατά 150% την υψηλή τους κερδοφορία. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στους παρόχους ενέργειας τονίζοντας πως “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα υπερκέρδη στην χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Μέσα σε μια χρονιά κ αι πάνω από 1,5 δις κέρδη υπολογίζουμε στις εταιρίες λιανικής από το Σεπτέμβρη και μετά. Κέρδη που τα έχετε πια νομιμοποιήσει”.

Ειδικά για το θέμα των κόκκινων δανείων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “κορμός της πολιτικής σας είναι και παραμένει η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα κοράκια των funds και στους servicers. Το φαινόμενο Πάτσης δεν ήταν απλά ένα ακόμη σκάνδαλο από τα πολλά στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Το φαινόμενο Πάτσης αντικατοπτρίζει το dna της πολιτικής σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Αισχροκέρδεια, ιδιοτέλεια, εξαπάτηση, κέρδη για λίγους κολλητούς και τραγωδία για τη μεγάλη πλειοψηφία”.

Παραθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα βασίζεται στα εξής μέτρα: “Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίζει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος. Εφαρμογή της Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα που σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023, μαζί με την αναπροσαρμογή, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιστροφή των αναδρομικών και της δέκατης τρίτης σύνταξης στους συνταξιούχους”.

Ο δρόμος της συγκάλυψης

Όπως ήταν αναμενόμενο στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα των υποκλοπών. Απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις επι ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε “έχετε επιλέξει το δρόμο της συγκάλυψης και της διαφυγής. Τώρα μαθαίνω θα επιχειρήσετε να κατεβείτε και στο τελευταίο σκαλοπάτι αυτό των κατασκευών, της λάσπης και του φτηνού αντιπερισπασμού. Είστε πολύ προβλέψιμος αλλά δε θα διασωθείτε. Αν είχατε στα αλήθεια στοιχεία που φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι σύνηθες, συνέβαινε και επι ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες. Σας προκαλώ λοιπόν: Ελάτε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ.Τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι. Τα αρχεία της εισαγγελίας. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Γιατί φοβάστε;”. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής, δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις Συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις. Ότι δε καταστρέψαμε αρχεία. Ότι όλα είναι στο φως. Αλλά ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia. Ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό λέγοντας πως “καταργείτε το δεύτερο σκληρό πυρήνα της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας και της Ανοιχτής Κοινωνίας, τις οποίες υποτίθεται οτι πρεσβεύετε τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών. Την περίφημη Αρχή των εγγυήσεων της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και αυτή είναι μια διολίσθηση προς τον Ολοκληρωτισμό”.

Ο Βέλγος Εισαγγελέας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Euroactiv. Όπως είπε “η ανεξάρτητη αρχή, όπως το Σύνταγμα ορίζει, προέβη προχθές σε έλεγχο στην εταιρεία COSMOTE, που υποχρεούται βάση του νόμου να τηρεί αρχείο. Δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι εκεί βρέθηκαν οι αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή και ένα ακόμη δημοσιογράφο. Τον κ.Κύρτσο και τον κ.Τέλογλου. Ο δε κύριος Τέλογλου, μέσω της ερευνητικής του ομάδας, μας ενημερώνει ότι έπεσε θύμα και φυσικής παρακολούθησης, όχι πέρυσι ούτε πρόπερσι, αλλά πριν από ένα μήνα”. Με βάση αυτά αναρωτήθηκε ρητορικά: Πού οδηγείτε τη χώρα κε Μητσοτάκη ; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας για τη κατ εξακολούθηση επαναλαμβανόμενη εκτροπή; Για πόσο θα δραπετεύετε; Για πόσο θα παραβιάζετε το κράτος δικαίου; Για πόσο θα ευτελίζετε τους θεσμούς της δημοκρατίας; Ένας εκ των θεσμών της είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή που εκ του Συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ. Αν θεωρείτε ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και το ρόλο τους”.

Με αφορμή αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην δικαιοσύνη λέοντας πως “θέλω σήμερα να απευθυνθώ σε αυτούς τους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Στους πολλούς που είμαι βέβαιος ότι θέλουν να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους και συναντούν τα γνωστά εμπόδια από εκείνους που θέλουν να χειραγωγούν την δικαιοσύνη. Σε όλους αυτούς που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούν αυτή τη βοή, από τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση για ένα Βέλγο Εισαγγελέα στην Ελλάδα και θέλω να μεταφέρω το μήνυμα και σε αυτούς και στον ελληνικό λαό, ότι δε χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς. Γιατί, είμαι βέβαιος, ότι οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα, αν είχαν λυμένα τα χέρια τους”.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο εύρος του κοινωνικού ενδιαφέροντος για τα ζητήματα της δημοκρατίας. Σχολίασε ότι “η σύγκρουση μας για τα θέματα της Δημοκρατίας και των θεσμών, με τις πρακτικές που ακολούθησε ο κύριος Μητσοτάκης, να ξέρετε δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς. Μακάρι να ήταν αυτό. Η σύγκρουση Αριστεράς – Δεξιάς έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, είναι σύγκρουση αντιπάλων εντός του δημοκρατικού πλαισίου. Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και για αυτό τον λόγο απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση”.

Κάντε εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του καλώντας τον Κ.Μητσοτάκη να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όποτε και αν στήσετε τις κάλπες θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική. Εσείς ζητάτε δεύτερες και τρίτες εκλογές και μιλάτε και για σταθερότητα.Για ποια σταθερότητα όμως μιλάτε, όταν αποτελείτε ο ίδιος πλέον παράγοντα ανωμαλίας; Για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς. Ποια σταθερότητα μπορεί να υπάρξει σε μια φιλελευθερη δημοκρατία όταν δε σέβεστε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας;”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα