Αλέξης Τσίπρας: Συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ή… ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 6'
Αλέξης Τσίπρας: Συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ή… ακροδεξιά
Aris Oikonomou / SOOC

Η προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού για τις εξελίξεις που έρχονται και οι υπαινιγμοί για την ανάγκη νέου πολιτικού φορέα.

Απαραίτητη η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην προοπτική της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού υποκειμένου για το ξεπέρασμα των προβλημάτων της οικονομίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με θέμα την οικονομία. Προειδοποιώντας μάλιστα πως, αν η αναγκαιότητα αυτή δεν καλυφθεί από την αριστερά, ελοχεύει η ακροδεξιά.

Η δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε την παραμικρή αναφορά στις εξελίξεις στο κόμμα του ούτε και στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ. Δείγμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός κινείται με γνώμονα την ώσμωση του προοδευτικού χώρου με τις κοινωνικές ανάγκες. Πράγμα στο οποίο εστίασε, επίσης, στην ομιλία του μιλώντας για την ανάγκη μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Aris Oikonomou / SOOC

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που αποδείχθηκε τελικά μικρής χωρητικότητας για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε παραβρέθηκε… ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος ανάμεσα στους οποίους και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, δεκάδες στελέχη μεταξύ των οποίων και ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και τρείς εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος: Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος στην Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα Aris Oikonomou / SOOC

Η Όλγα Γεροβασίλη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Καταγράφθηκε και η σύντομη παρουσία του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, που όμως έμεινε σχετικά λίγο και έφυγε πριν ξεκινήσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση»

O Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε στην ομιλία του την ανησυχία για το γεγονός ότι δεν καταγράφονται κινήσεις και συνθήκες για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο «μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».

Μια αναφορά που δεν φαίνεται ευνοϊκή πρόβλεψη ούτε για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να αναφέρεται τόσο στα ποσοτικά στοιχεία των ποσοστών που αθροίζουν κόμματα του χώρου, όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ τους.

Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Aris Oikonomou / SOOC

Ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς

Παράλληλα, όμως, επισήμανε τον κίνδυνο οι εξελίξεις στο μέλλον να μην σφραγιστούν από την αριστερά αλλά από την ακροδεξιά.

Όπως ανέφερε «η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο «κανένας» συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία. Σημειώνοντας πως «η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας" του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας" του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για την οικονομία

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην οικονομία τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης».

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030.Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους. Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής.Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών. Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, όπως η ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής. Με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια Με σχέδιο και κίνητρα για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη καινοτομία. Και κυρίως με αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα