Αλέξης Τσίπρας: “Θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”

Αλέξης Τσίπρας: “Θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος”
O Αλέξης Τσίπρας φτάνει στην Κουμουνδούρου, 25 Ιουνίου 2023 Nick Paleologos / SOOC

Την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος“, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αρνητικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφαινόταν μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την σοβαρή εκλογική ήττα.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και την Δημοκρατία“, τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων εκ των οποίων το ένα με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την παρουσία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρχαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο”.

Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, τόνισε αναφερόμενος στην παρέμβαση-τροπολογία για τον Κασιδιάρη ως “κενό γράμμα”.

 Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου.

“Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση και ενότητα αλλά και γρήγορες αποφάσεις. Απαιτεί να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι την βάση”.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

“Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά, να προβληματιστούμε για τις αιτίες του αποτελέσματος. και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες. Της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στην δεξιά και την άκρα δεξιά”.

Ο χρόνος να δουλέψουμε μεθοδικά δεν είναι απεριόριστος. Ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι Ευρωπαϊκές Εκλογές σε έναν χρόνο από τώρα“, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα