Αλλαγή εκλογικού νόμου: Σχέδια απλής αναλογικής

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Σχέδια απλής αναλογικής
Στιγμιότυπο από το προάυλιο της Βουλής πριν την έναρξη της προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Οι σκέψεις του Μαξίμου, που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, και το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος

Το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον -ένα σχέδιο που είχε εγκατελειφθεί κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς οι κάλπες ήταν πιθανές και πράγματι στήθηκαν- φέρεται να επανεξετάζεται από το Μαξίμου.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε μία μικρή αναφορά στο θέμα, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες ούτε να μιλήσει ευθέως για απλή αναλογική. Πιο σαφής ήταν όσον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς δήλωσε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Το ιδανικό για το Μαξίμου θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου να περάσει στο Σύνταγμα, δηλαδή να συζητηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης ένα σταθερό και πάγιο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερης λογικής.

Πλέον όμως έχουν και κάθε λόγο στο επιτελείο Τσίπρα να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος με ισχύ από τις επόμενες εκλογές, καθώς είναι δυνατή η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής: Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο η ΝΔ θα είχε σαφή λόγο να καταψηφίσει απλή αναλογική ή ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, εφόσον έβλεπε δυνατότητα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά και γιατί αλλαγή του εκλογικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση θα ενίσχυε διαλυτικές τάσεις στην κεντροδεξιά που περνά μία νέα φάση εσωστρέφειας λογω της διαδοχής και όπου εκτός από τις προσωπικές διαφορές έχουν αναδειχθεί πλέον και ιδεολογικά χάσματα.

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων ακομη και η Χρυσή Αυγή θα ψήφιζαν ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για προφανείς λόγους, αλλά ακόμη και χωρίς τους βουλευτές της τελευταίας δύναται να συγκεντρωθούν πάνω από 200 ψήφοι.

Όσο πάντως το Μαξίμου δεν έχει νιώσει ακόμη τα σημάδια της πολιτικής φθοράς, θα κρατά αυτά τα σενάρια στο συρτάρι του ως ένα πολιτικό όπλο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στον κατάλληλο χρόνο, προβάλλοντας μάλιστα ότι εκπληρώνει ένα διαχρονικό αίτημα της αριστεράς για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα