Αμηχανία Μαξίμου για Βανς και Ουκρανία

Διαβάζεται σε 5'
Αμηχανία Μαξίμου για Βανς και Ουκρανία
Associated Press

Ο Π. Μαρινάκης απέφυγε να σχολιάσει επί της ουσίας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και τα όσα υποστήριξε σχετικά ο Γεωργιάδης, ενώ όσον αφορά στο deal Τραμπ – Πούτιν για Ουκρανία παρέπεμψε στην ΕΕ.

Με αμηχανία αντιμετωπίζει η Αθήνα τις “επιθέσεις” της κυβέρνησης Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχέδια για συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας όσον αφορά στην Ουκρανία.

Είναι ενδεικτικό ότι ερωτηθείς για τις απαξιωτικές για την ΕΕ δηλώσεις του Αμερικάνου αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο τους επί της ουσίας.

“Ας ελπίσουμε έστω και τώρα να γίνει αυτό που έχει πει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Να ωριμάσει πολιτικά η Ευρώπη. Ας είναι έστω και αυτές οι δηλώσεις αφορμή για ηχηρό καμπανάκι”, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης.

“Και να θυμίσω όσα έχουμε πει ως κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, που, ναι, επιτέλους αρχίζουν να μετατρέπονται σε δηλώσεις και ελπίζουμε σύντομα σε πράξεις. Όσα έχουμε πει για την ενέργεια και τις χώρες δύο ταχυτήτων. Για την ανταγωνιστικότητα. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Ολα αυτά είναι ξεκάθαρες δηλώσεις που έγιναν σε χρόνια που Ευρώπη ήταν σε λήθαργο. Ηρθε η στιγμή όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ωριμάσει πολιτικά η Ευρώπη”. 

Απέφυγε, όμως, επίσης να σχολιάσει όσα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ομιλία Βανς ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζεται ότι χαρακτήρισε την ομιλία Βανς “κυνική αλλά κοντά στην αλήθεια” και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες “τα έχουν χαμένα”.

“Περιμένουμε την αντίδραση της Ευρώπης” για Ουκρανία

Με αμηχανία παρακολουθεί όμως το Μαξίμου και τα σχέδια ΗΠΑ – Ρωσίας για συμφωνία όσον αφορά στην Ουκρανία, ερήμην της ΕΕ και ακόμα και του ίδιου του Κιέβου. 

“Είναι κάτι που παρακολουθούμε και περιμένουμε την αντίδραση της Ευρώπης σε ανώτατο επίπεδο”, απάντησε ο κ. Μαρινάκης σε σχετική ερώτηση.

Στην κεντρική ευρωπαϊκή αντίδραση παρέπεμψε και όσον αφορά στην επιστολή των ΗΠΑ με την οποία ζητούν από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν με χερσαίες δυνάμεις σε μία ειρηνευτική δύναμη Ουκρανία.

Ενώ κληθείς να διευκρινίσει ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας, με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, πως είναι “έτοιμος και πρόθυμος” να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε εκ νέου στην ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση που “ελπίζουμε θα υπάρχει”. Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν είναι αντίστοιχα “πρόθυμη”, δεδομένου ότι σημείωσε πως η Ελλάδα και στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία είχε ανταποκριθεί “με μέτρο”. 

Όσον αφορά, δε, στη συνάντηση νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: “Δεν ανησυχούμε για αυτή τη συνάντηση μεταξύ δύο ΥΠΕΞ άλλων κρατών. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι βαθιά στρατηγικές και στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ”. 

Ενώ επισήμανε ότι είχε δοθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ ως άτυπη ενημέρωση στις 12 Φεβρουαρίου η απόφαση συνεργασίας με λόμπι στις ΗΠΑ για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για αποκάλυψη ή κάτι κρυφό, αλλά ότι η χώρα επενδύει σε μία επαγγελματική στρατηγική.

Γιατί δεν εκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο στο Παρίσι

Κληθείς δε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τη Σύνοδο που συγκάλεσε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και πώς αυτό συνάδει με το κυβερνητικό αφήγημα περί πόλου σταθερότητας, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: “Προφανώς και είναι πόλος σταθερότητας η χώρα μας και αυτό προκύπτει από τις ενέργειες και πρωτοβουλίες, που έχουμε αναλάβει. Εδώ μιλάμε για μία άτυπη Σύνοδο, στην όποια συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης – βελτιώνεται οικονομία μας αλλά δεν είναι σε αυτό το επίπεδο – συν η Δανία, που είναι μέσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισφορά στην Ουκρανία.” 

Σημείωσε δε ότι: “Δεσμευτικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και πολιτικές της ΕΕ μπορούν να ληθφούν μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εδώ μιλάμε για μία άτυπη Σύνοδο”. 

Τόνισε επίσης: “Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο της Ελλάδας στην αναθεώρηση των πολιτικών της ΕΕ για την άμυνα. Και για Ουκρανία είχαμε ξεκάθαρη θέση από αρχή, είμαστε με αμυνόμενο. Ποτέ όμως η Ελλάδα δε διακινδύνευσε τη δική της αμυντική επάρκεια στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Να θυμηθούμε τις πρωτοβουλίες με την επιστολή Μητσοτάκη- Τουσκ για την ευρωπαϊκή αεράμυνα. Αυτά δείχνουν πόσο ισχυρή είναι η Ελλάδα επί της ουσίας, ενώ άλλες δυνάμεις επέμεναν σε πολιτικές που στην πράξη φαίνεται ότι έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες”. 

Στο ερώτημα γιατί δεν ήταν ο κ.Μητσοτάκης παρών στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για θέμα προγραμματισμού.

Ενώ όσον αφορά στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που έθεσε το ερώτημα πως συνδέεται η σχεδιαζόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο κ.Μαρινάκης σχολίασε:

“Επειδή ο κ.Τσίπρας ήταν ο προηγούμενος πρωθυπουργός και θυμόμαστε σε τι επίπεδο ήταν η Ελλάδα σε εξωτερική πολιτική και αμυντική θωράκιση και σε τι επίπεδο είναι σήμερα με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, είναι η μέρα με τη νύχτα. Μέρος αυτών και η σύμφωνα με τη Γαλλία. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν ισχυρές και αυτό φαίνεται και στην ανακοίνωση της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν. Αυτό δεν καθορίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα τρίτων χωρών. Ούτε είναι δουλειά μας να σχολιάζουμε εικασίες και δημοσιεύματα. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία κάποιων να μιλήσουν αρνητικά για κυβέρνηση, αλλά όταν πρόκειται για άμυνα μιλάνε αρνητικά για τη χώρα”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα