Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τα γαλάζια “βέλη” για το ηλεκτρικό ρεύμα
Διαβάζεται σε 4'Στον Θ.Σκυλακάκη παρέπεμψε ο Π.Μαρινάκης ερωτηθείς για την παρέμβαση του Ν.Κακλαμάνη για το ρόλο του χρηματιστηρίου ενέργειας στην ενεργειακή ακρίβεια
- 21 Οκτωβρίου 2024 14:13
Η παρέμβαση του βουλευτή Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κακλαμάνης με ερώτηση του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, επισημαίνει το ρόλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διόγκωση του προβλήματος των τιμών ηλεκτρισμού οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) που μετέτρεψε καθ’ ολοκληρία, ήτοι στο 100%, τον ηλεκτρισμό σε χρηματιστηριακό είδος, όπου η τιμή του αποσυνδέεται πλήρως από το κόστος παραγωγής και μεγεθύνεται πάντα προς τα πάνω» σημειώνει στην ερώτηση του ο βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ.
Αναφέρει δε ως ενδεικτική την περίπτωση της ΔΕΗ «η οποία με βάση το σύστημα της «οριακής τιμής» είναι «υποχρεωμένη» να πωλεί την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή 12πλάσια του κόστους παραγωγής και να κερδοσκοπεί εις βάρος εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ έχει τη δυνατότητα να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στην πιο χαμηλή τιμή απ’ όλους».
Ο κ. Κακλαμάνης συνέχισε να ασκεί κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σε συνέντευξη του νωρίτερα σήμερα στο Open. “Δεν μπορεί μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας να έχει 1 δισεκ. κέρδη” ανέφερε, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα το ενεργειακό αποτελεί μεγάλο “πονοκέφαλο” για την οικονομία και την κοινωνία. Και υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών πρέπει να επιστραφεί στον καταναλωτή.
Μαρινάκης: Δικαιώθηκαν οι επιλογές μας για τη ΔΕΗ
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στον κ. Κακλαμάνη, λέγοντας ότι υπάρχουν σημεία της ερώτησης του που είναι στη σωστή κατεύθυνση και παρέπεμψε στην απάντηση που θα δώσει στη Βουλή ο κ.Σκυλακάκης ιδίως όσον αφορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
“Γενικά το ζήτημα της χονδρικής του ρεύματος έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Για αυτό ο πρωθυπουργός το έχει θέσει με επιστολή του στην ΕΕ. Υπάρχει μία στρέβλωση που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ να πληρώνουν πιο ακριβά για το ρεύμα. Αυτό δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους”, δήλωσε ο κ.Μαρινάκης.
Ως προς τη ΔΕΗ, απάντησε στην αντιπολίτευση για να τα ακούει όμως προφανώς και ο βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι: “Εάν δει κανείς την υπό κατάρρευση ΔΕΗ του παρελθόντος, που στοίχιζε πολλά στο φορολογούμενο, και την υγιή ΔΕΗ των τελευταίων ετών, δικαιώθηκαν οι επιλογές της κυβέρνησης. Και ευτυχώς που έγιναν αυτές οι επιλογές. Τι θα συνέβαινε εάν μία χρεοκοπημένη ΔΕΗ καλούνταν να διαχειριστεί μία παγκόσμια κρίση;”, ενώ κατέληξε: “Περισσότερα στη Βουλή”.
Το τρίγωνο Κακλαμάνης- Σκυλακάκης- Χατζηδάκης
Σημειωτέον ότι η ερώτηση του κ.Κακλαμάνη εμμέσως πλην σαφώς βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο το νυν υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και τον προκάτοχο του και σήμερα υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επί ημερών του οποίου είχαν προχωρήσει οι αλλαγές στις οποίες αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ. Πάντως ο ίδιος ο κ.Κακλαμάνης σχολίασε σήμερα ότι η ερώτηση του δεν απευθυνόταν στον κ.Χατζηδάκη και υποστήριξε ότι σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών “άδειασε” με κομψό τρόπο Σκυλακάκη- Σκρέκα για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε έκτοτε το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη του χθες στο Open είπε: “Εάν με είχε ρωτήσει ο κ. Κακλαμάνης για το συγκεκριμένο θέμα θα του έλεγα πως τις δηλώσεις για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τις είχα κάνει το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2020 και οι αυξήσεις στο ρεύμα, αφού λειτουργούσε επί 1,5 χρόνο, έγιναν τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά. Γιατί έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι τιμές ανέβηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα έλεγα επίσης . Δεν είναι δική μας πατέντα είναι υποχρέωση της ΕΕ. Επίσης είναι και ο κατακερματισμός των δικτύων και άλλες ατέλειες.”