Ανασχηματισμός: Υπουργοί φεύγουν, περισσότεροι βουλευτές έρχονται
Πλησιάζει η ώρα αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αυτή τη φορά με βουλευτές της ΝΔ και όχι εξωκοινοβουλευτικούς. Ποιοι υπουργοί βρίσκονται στην κόκκινη λίστα του Μαξίμου.
- 30 Δεκεμβρίου 2020 06:09
Το 2021 φέρνει όπως όλα δείχνουν και ανασχηματισμό, προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από κυβερνητικά “φάλτσα” και να εκτονωθούν οι πιέσεις που πλέον δέχεται η κυβέρνηση στην κορύφωση του δεύτερου κύματος κορονοϊού, με την οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία κουρασμένη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξετάζει πιο ουσιαστικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε σχέση με τις “διορθωτικές κινήσεις” του καλοκαιριού και με διαφορετική λογική: Αυτή τη φορά δεν αναμένεται να επιλέξει εξωκοινοβουλευτικούς και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά να αξιοποιήσει βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως σε θέσεις υφυπουργών.
Τη… συμβουλή αυτή έδωσε άλλωστε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων (ΣΚΑΪ) ότι “ο βουλευτής, που δίνει τη μάχη και λογοδοτεί στην περιφέρεια του και στον ελληνικό λαό, είναι κατάλληλος για να εφαρμόσει τις κυβερνητικές πολιτικές”. Και βεβαίως έτσι θα κατευναστούν και δυσαρέσκειες στη βάση της ΝΔ για εξωκοινοβουλευτικούς ιδίως υπουργούς που κωφεύουν στα αιτήματα τους ή θεωρούνται ότι αλλοιώνουν το πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ της κυβέρνησης. Περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ στην κυβέρνηση θα δώσουν ένα στίγμα επιστροφής στις ρίζες της παράταξης, καθώς δε λείπει η μουρμούρα για τα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ στελέχη.
Σε περίπτωση ανασχηματισμού με αξιοποίηση όσο περισσότερων βουλευτών και ενδεχομένως και γεωγραφικές ισορροπίες, αναμένεται βέβαια να φουντώσουν και σενάρια πρόωρων εκλογών μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που εξέφρασε γλαφυρά η κ. Μπακογιάννη: “Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.
Κάποια από τα νέα πρόσωπα που “παίζουν” για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, είναι πάντως γνώριμοι από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Κάποιοι άλλοι είναι νέοι βουλευτές όπως ο Άγγελος Συρίγος ή ο Τάσος Χατζηβασιλείου.
Το πιο ενδιαφέρον όμως ερώτημα ενός ανασχηματισμού είναι ποιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα μετακινηθούν ή θα μείνουν ακόμη και εκτός κυβέρνησης.
Πρώτος στη μαύρη λίστα του Μαξίμου φέρεται να είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος το καλοκαίρι φέρεται να γλύτωσε την καρατόμηση μετά και από παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το γεγονός ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με προσωπική του επιλογή οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακα τους, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως νέος κακός οιωνός για τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος ούτως ή άλλως είδε στις “διορθωτικές κινήσεις” του καλοκαιριού να τοποθετείται υφυπουργός Εργασίας με χαρτοφυλάκιο τα ασφαλιστικά ζητήματα, ο (σημιτικός) Πάνος Τσακλόγλου, εν όψει των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση με την ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος απόδοσης συντάξεων και τους περίφημους «τρείς πυλώνες».
Στην περίπτωση που το χαρτοφυλάκιο του Εργασίας αναλάβει ο Στέλιος Πέτσας κατά ένα παλαιότερο σενάριο, θα πρέπει να βρεθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζήτημα διόλου απλό. Το σενάριο να αναλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπηλιος Λιβανός είχε πέσει στο τραπέζι, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιλεγεί γυναίκα εκπρόσωπος και όχι πολιτικός, αλλά από το χώρο της δημοσιογραφίας.
Μεγάλο “αγκάθι”για το Μαξίμου αποτελεί η περίπτωση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο και της βάσης της ΝΔ, με τελευταία αφορμή το θέμα των κολεγίων, ενώ δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει και το θέμα της τηλεκπαίδευσης και η υπόθεση με τις γιγαντιαίες μάσκες στα σχολεία.
Μάλιστα υπάρχουν ακόμη και εισηγήσεις να μείνει εντελώς εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με τον κίνδυνο βέβαια σε τέτοια περίπτωση να βγει στο αντάρτικο ή απλώς ο λόγος του να γίνει ακόμη πιο… πληθωρικός και ριψοκίνδυνος. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι με το μίνι- ανασχηματισμό του καλοκαιριού, οι περισσότερες αρμοδιότητες του κ. Γεωργιάδη πέρασαν στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, έτσι κι αλλιώς.
Αντίθετα ασφαλής εκτιμάται πως είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς τον διασώζει το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του και συνεπώς το Μαξίμου δύσκολα μπορεί να τον “αδειάσει”, παρά τα συννεφάκια στις μεταξύ τους σχέσεις.
Είδηση όμως θα αποτελεί τυχόν μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας σε άλλο πόστο. Λόγω της θητείας του ως τομεάρχη είναι προφανές ότι ο ίδιος θα ήθελε το Άμυνας (στο οποίο όμως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κρίνεται θετικά από το Μαξίμου) ενώ κάποια σενάρια τον τοποθετούν στο Τουρισμού.
Ερωτηματικό αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχουν δεχθεί πολλά βέλη και από το εσωτερικό της ΝΔ.
Σημειωτέον πάντως ότι την Πέμπτη ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη και θα έχει ενδιαφέρον εάν θα τον συνοδεύσουν Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος.
Και βέβαια, το “κλισέ” πως ο “ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού”, δεν έχει βγει τυχαία, αφού τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει και τις ξέρει μόνο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr