Ανασχηματισμός Λιβάνιου, ακρίβειας και βορείου Ελλάδος

Διαβάζεται σε 5'
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
EUROKINISSI

Με τέσσερις “Ιφιγένειες”, τρεις επιστροφές, μία αναβάθμιση και την είσοδο βουλευτών από Θεσσαλία και Μακεδονία στην κυβέρνηση, επιχείρησε ο Κ. Μητσοτάκης να “απαντήσει” στο -όχι και τόσο ευχάριστο για τη ΝΔ- αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο ανασχηματισμός, που πραγματοποιήθηκε τελικά στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου, με ταυτόχρονη αναβολή του προγραμματισμένου υπουργικού συμβουλίου, “έσπασε” πολλά δεδομένα.

Πρώτον, ενώ κυβερνητικά στελέχη μέχρι τελευταία στιγμή διαβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ παρά το “μούδιασμα” μετά τις ευρωεκλογές, τελικά ο καύσωνας έγινε πολιτικός και επηρέασε και το Μαξίμου. Διότι άλλωστε όσο καθυστερούσαν οι ανακοινώσεις, τόσο εντεινόταν η φημολογία και ήδη άπαντες στην κυβέρνηση είχαν “κατεβάσει μολύβια”.

Δεύτερον, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Τρίτη ότι το σημερινό υπουργικό θα πραγματοποιείτο με την τρέχουσα (τότε) σύνθεση της κυβέρνησης και ενώ η συνεδρίαση και η ατζέντα είχε ανακοινωθεί επισήμως, συνέβη το πρωτοφανές:

Μία ώρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι ακυρώνεται το υπουργικό και ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί στις 12 για να ακολουθήσει νέα ενημέρωση λίγα λεπτά αργότερα ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τελικά στις 11.30 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Τρίτον, ο ανασχηματισμός ήταν πολύ ευρύτερος από ό,τι στο παρελθόν συνήθιζε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο και παρόλο που το Μαξίμου θέλει να δώσει στίγμα για “ανασχηματισμό της καθημερινότητας”, δεν έγιναν τελικά αλλαγές σε δύο κομβικά για την καθημερινότητα και γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική υπουργεία: Το Οικονομικών και το Υγείας.

Ο ανασχηματισμός στα δύο συγκεκριμένα υπουργεία φέρεται να “σκόνταψε” στην απροθυμία του Κωστή Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη να μετακινηθούν. Δύο στελεχών που φέρονται μάλιστα να έχουν φιλοδοξίες για το μέλλον, όταν έρθει η ώρα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Ιφιγένειες, επιστροφές και μία αναβάθμιση

Προκειμένου όμως να δείξει το Μαξίμου ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, “θυσίασε” τον Κώστα Σκρέκα από το Ανάπτυξης, τον Λευτέρη Αυγενάκη από το Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Δημήτρη Καιρίδη από το Μετανάστευσης, ενώ τη “νύφη” για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών φαίνεται πως πλήρωσε τελικά στο Οικονομικών ο Χάρης Θεοχάρης, τον οποίο διαδέχεται ο Χρίστος Δήμας.

Στην κυβέρνηση επέστρεψαν, λοιπόν, ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Ανάπτυξης για να “ξεφλουδίσει” την “καυτή πατάτα” της ακρίβειας. Ο Κώστας Τσιάρας στο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να στείλει ένα νέο μήνυμα στήριξης της Θεσσαλίας. Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος στο Μετανάστευσης, ως ένα στέλεχος της καραμανλικής δεξιάς από τη βόρεια Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου από αναπληρωτή υπουργό σε υπουργό Εσωτερικών, με υφυπουργό τον Βασίλη Σπανάκη. Η εμπειρία του κ. Λιβανίου δε σε εκλογικές διαδικασίες έχει βάλει ψύλλους σε πολλά γαλάζια και μη αυτιά. Κυρίως όμως έχει σημασία η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το Εσωτερικών στο Εργασίας. Αν και η κ.Κεραμέως δε μένει εκτός κυβέρνησης, σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ανασχηματισμός βορείου Ελλάδος

Στην κυβέρνηση μπαίνουν επίσης περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, αν και φυσικά αυτό δεν αναμένεται να σταματήσει τις γκρίνιες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από όσους έμειναν και τώρα εκτός. Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι τα κριτήρια επιλογής δεν είναι γεωγραφικά, όμως στη νέα κυβέρνηση είναι ενισχυμένη η παρουσία βουλευτών από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Στη Θεσσαλία ειδικότερα εκλέγονται ο κ. Τσιάρας (Καρδίτσα, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο κ. Κέλλας (Λάρισα, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), η Κατερίνα Παπακωστα (Τρίκαλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής) και ο Χρήστος Τριαντόπουλος (Μαγνησία, παραμένει υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας).

Ενώ μήνυμα προς την παραδοσιακή ΝΔ θεωρείται η επιστροφή του κ.Παναγιωτόπουλου ως υπουργού Μετανάστευσης και το γεγονός ότι ο Κώστας Γκιουλέκας που εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει το Μακεδονίας- Θράκης.

Σημειωτέον ότι παρά τη μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ, παραμένουν αμετακίνητοι στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιώργος Φλωρίδης και βέβαια ο Κυριάκος Πιερρακάκης) καθώς και στελέχη του στενού περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη (Θοδωρής Σκυλακάκης, Νίκος Ταχιάος).

Σενάρια εν μέσω πολιτικού καύσωνα

Μένει να φανεί στην πράξη εάν οι αλλαγές προσώπων θα συνοδευτούν και από αλλαγές ή επιτάχυνση πολιτικών, καθώς και εάν θα ικανοποιήσουν τη μερίδα εκείνη των ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία κυρίως απείχε και σε ένα ποσοστό ψήφισε άλλα κόμματα. Ήδη πάντως πολλοί και στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι αυτός δεν είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που κανονικά θα γίνουν το 2027.

Και αναρωτιούνται, μετά και το χθεσινό δημοσίευμα του Politico πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προωθεί την ιδέα να γίνει ο κ. Μητσοτάκης πρόεδρος της Κομισιόν αντί για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει βέβαια πολλάκις δηλώσει ότι θέλει να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι το αντίστροφο. Αλλά πως θα μπορούσε να αρνηθεί κανείς να γινόταν ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Από την άλλη βέβαια, το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Οπότε προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να δείξει αποτελέσματα στην καθημερινότητα, η οποία ήταν και το “κλειδί” αυτού του ανασχηματισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα