Ανασχηματισμός στα λασπόνερα: Μετά τη ΔΕΘ, θα αναζητηθούν Ιφιγένειες
Διαβάζεται σε 4'Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη ανοίγει ξανά τη συζήτηση για ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση, μετά τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, αλλά και τις επιδόσεις της στη δημόσια ασφάλεια.
- 12 Σεπτεμβρίου 2023 06:34
Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού φαίνεται πως βρίσκεται ξανά στο τραπέζι με αφορμή και την (ετεροχρονισμένη) παραίτηση του Μίλτου Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μετά το έγκλημα στο Blue Horizon.
Η παραίτηση του κ.Βαρβιτσιώτη φέρεται προφανώς να ήταν εδώ και ημέρες στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημοσιοποιήθηκε πάντως χθες λίγο πριν το briefing, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να ανακοινώνει πως θα επιστρέψει στην κυβέρνηση ως υπουργός Ναυτιλίας ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης όμως βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο εσωκομματικής γκρίνιας για την κατάσταση που άφησε πίσω του στην Πολιτική Προστασία, όπου τώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο τρόπος δε με τον οποίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ερώτηση πως αξιολογεί το Μαξίμου το έργο του κ.Κικίλια, πυροδότησε σενάρια για επικείμενη παραίτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση ή αντικατάσταση του σε ανασχηματισμό.
Ο κ. Μαρινάκης ειδικότερα σχολίασε πως και την προηγούμενη τετραετία “αποδείχθηκε ότι υπάρχει και στην πράξη η έννοια της πολιτικής ευθύνης και η λέξη παραίτηση δεν είναι μία άγνωστη λέξη” και επανέλαβε “όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μία διαρκής διαδικασία, που οδηγεί πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις“.
Θα ήταν πάντως παράδοξο να “φαγωθεί” ο κ. Κικίλιας ως εξιλαστήριο θύμα, την ώρα που ο προκάτοχος του στην Πολιτική Προστασία επιστρέφει στην κυβέρνηση.
Είναι πρωτοφανές δε το γεγονός ότι έχουν “παραιτηθεί” (όχι και τόσο αυτοβούλως βέβαια) μέσα σε δύο μήνες δύο υπουργοί, καθώς πριν τον κ.Βαρβιτσιώτη είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ο Νότης Μηταράκης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σημειωτέον δε ότι τότε στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιπαρέθεταν τη στάση του κ. Μηταράκη που εθεάθη να κάνει διακοπές την ώρα που καιγόταν η μισή χώρα, με το γεγονός ότι ο κ. Κικίλιας ήταν στο πόστο του. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε μάλιστα την κάλυψη του Μαξίμου στις πυρκαγιές, καθώς είχε αναλάβει στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
Αντίστοιχα ο Γιάννης Οικονόμου, που διαδέχθηκε τον κ.Μηταράκη στο Προστασίας του Πολίτη, είχε την κάλυψη του Μαξίμου μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς άλλωστε μόλις είχε αναλάβει.
Το χθεσινό μακελειό πάντως στη Λούτσα με έξι νεκρούς από ανταλλαγή πυροβολισμών εντείνει το αίσθημα δημόσιας ανασφάλειας. Και το ζήτημα για τον κ.Μητσοτάκη είναι πως δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες εύκολα σε έναν υπουργό, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση και ο ίδιος πρωθυπουργός από το 2019.
Ανασχηματισμός δε στους τρεις μήνες μετά τις εκλογές θα ερμηνευθεί και ως ομολογία αποτυχίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά τη ΔΕΘ και ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα με την ομιλία και τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, θα αναζητηθούν πιθανές “Ιφιγένειες”.
Ήδη μάλιστα κυκλοφορούν και ονόματα για έναν πιθανό διάδοχο του κ.Κικίλια, με ένα σενάριο να θέλει την αποστράτευση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και την τοποθέτηση του στην κυβέρνηση.
Σημειωτέον δε ότι παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες επικρατούσε δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό επιτελείο για τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε χθες ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης στη Θεσσαλία, αλλά ότι ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και μόλις εκρίθη ασφαλές, πραγματοποιήθηκε ενάερια ή δια θαλάσσης επέμβαση τους.
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα εάν η ΝΔ εξακολουθεί να στηρίζει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, εν όψει των περιφερειακών εκλογών, επιδέχεται ερμηνείας.
“Αυτή την στιγμή, είμαστε στη διάρκεια μιας μάχης της αντιμετώπισης ενός τόσου σφοδρού φαινομένου και σε αυτή την αντιμετώπιση είναι στην πρώτη γραμμή, πέραν των επιχειρησιακών που είναι στο πεδίο, όλα τα κυβερνητικά στελέχη που είναι εκεί, που πρέπει -το ταχύτερο δυνατό- να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι. Είναι μια συνολική μάχη. Είπαμε και πριν ότι σίγουρα θα δούμε τι έγινε και τι άλλο θα έπρεπε να γίνει. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τελικοί κριτές, νομίζω, όπως και σε κάθε διαδικασία, είναι οι πολίτες”, είπε ο κ. Μαρινάκης, ενώ φουντώνουν οι φήμες πως η ΝΔ θα αποσύρει τη στήριξη της στον κ. Αγοραστό.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πάντως δεν πρόκειται να αναβληθούν, αν και δόθηκε παράταση στην ανακήρυξη υποψηφίων στη Θεσσαλία, για προφανείς λόγους.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις