Αναταράξεις στους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό
Στα δύο το κόμμα του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ.Τοσουνίδης αναγκάστηκε να μαζέψει τις δηλώσεις του
- 11 Οκτωβρίου 2018 15:13
Η συμφωνία των Πρεσπών διχάζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο όσο περνάει ο καιρός και έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο κύρωσης της.
Ο Πάνος Καμμένος έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας εξαρχής, μη θέλοντας να κάνει πίσω απο τη θέση του περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία, ωστόσο όχι μόνο περιπλέκει τα πράγματα η συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ δε λείπουν οι φωνές αυτών που θέλουν να ψηφίσουν τη συμφωνία και να αποφύγουν έτσι και τις πρόωρες εκλογές.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη μεν βουλευτής, η οποία όμως συζητά συνεργασία με τους ΑΝΕΛ) και ενδεχόμενως και ο Κώστας Ζουράρις προαανατολίζονται σε ψήφιση της συμφωνίας. Την ίδια ώρα βέβαια ήδη με αφορμή το Σκοπιανό έχουν παραιτηθεί ο γραμματέας, η εκπρόσωπος τύπου και δύο βουλευτές, ενώ οι κομματικές οργανώσεις της Μακεδονίας φυλλοροούν, με τη ΝΔ να… καραδοκεί για να επωφεληθεί σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, στελεχιακό και βάσης.
Ο κ.Καμμένος είναι ξεκάθαρο ότι θα προτιμούσε την παράταση της εκκρεμότητας και πως ελπίζει ότι τελικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δε θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία 80 βουλευτών για να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και άρα θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς ΠΓΔΜ μετατίθεται από τον Ιανουάριο για το Μάρτιο και μαζί του τυχόν εν Ελλάδι πολιτικές εξελίξεις.
Και ενώ ήδη από τον Ιούνιο το Μαξίμου έχει βάλει στο τραπέζι… το πιστόλι του αιτήματος ψήφου εμπιστοσύνης από τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να πιεστούν οι ΑΝΕΛ να διαλέξουν μεταξύ της κύρωσης της συμφωνίας ή της πτώσης της κυβέρνησης, ενώ η ΝΔ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου (οπότε λήγει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση της) θέλοντας να παίξει με τα νεύρα της συγκυβέρνησης, οι δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θόδωρου Τοσουνίδη προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τοσουνίδης δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο σε πρόταση μομφής οι ΑΝΕΛ να συμπλεύσουν με τη ΝΔ.
“Θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον κ. Τοσουνίδη ότι με αυτούς που βίασαν λεηλάτησαν και καταδίκασαν τη χώρα να είναι ζητιάνος στην παγκόσμιο κοινότητα δεν συνεργάζεσαι ποτέ”, δήλωσε νωρίτερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στον ρ/σ News24/7 στους 88,6 και διαφοροποιούμενος πλήρως από τη θέση που πήρε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης ότι το κόμμα του μπορεί να υπερψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης εφόσον ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμευτεί για το ονοματολογικό.
Μετά τις αντιδράσεις, σε παρερμηνεία των δηλώσεών του απέδωσε τον σάλο που προέκυψε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης μιλώντας News24/7 στους 88,6. “Αυτός που θα έπρεπε σήμερα να εγκαλείται είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση του κόμματός του και να πει αν παραχωρεί το όνομα της Μακεδονίας” πρόσθεσε.
“Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν παραχωρεί το όνομα, σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο οποίος προσπαθεί να καππηλευτεί τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Δεν αναφέρθηκα σε πρόταση μομφής. Είπα ότι ‘εδώ είμαστε για να συζητήσουμε'” τόνισε και εξήγησε ότι η προσέγγιση των ΑΝΕΛ δεν είναι να δοθεί συγχωροχάρτι στη ΝΔ, τονίζοντας ότι όλα τα κόμματα πρέπει να τοτοθετηθούν επί του θέματος.
Για δήλωση Παπαχριστόπουλου: “Σωστά λέει ο Παπαχριστόπουλος ότι η ΝΔ και η ελίτ που κυβέρνησε τη χώρα, οδήγησε τον λαό στην καταστροφή και δε συνεργάζεσαι με αυτήν” δήλωσε ο κ. Τοσουνίδης.
Κατά τον ίδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει αν λέει ναι ή όχι στον όρο Μακεδονία. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί λείπει αυτή η ερώτηση απο τον δημόσιο διάλογο, καταλογίζοντας στον Πρόεδρο της ΝΔ οτι παίρνει όλες τις θέσεις για να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού
“Η τοποθέτηση που έκανα εγώ είναι στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου που πρέπει έτσι και αλλιώς να υπάρχει” υπογράμμισε.
Για Καμμένο στις ΗΠΑ και δυσαρέσκεια Μαξίμου: “Εγώ αυτό που αποκόμισα με την παρουσία του Καμμένου στις ΗΠΑ είναι ότι τα Βαλκάνια εμείς τα υπερασπιζόμαστε και ότι πέρα και πάνω από κάθε συμφωνία εξασφαλίζουμε την καλή γειτονία και την ευημερία στην περιοχή” είπε.
“Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στα Βαλκάνια. Υπάρχει μόνο το σχέδιο σταθερότητας και ειρήνης για όλη την περιοχή” σχολίασε και σημείωσε ότι αυτοί που πρέπει να τοποθετηθούν επί του ζητήματος είναι Τσίπρας και Καμμένος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μιλήσει ο υπουργός Άμυνας. Μίλησε επίσης για τεράστια επιτυχία από το ταξίδι Καμμένου στην Αμερική