Ανασχηματισμός: Στις 11:30 οι ανακοινώσεις – Ποιοι μετακινούνται

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Ραγδαίες εξελίξεις καθώς αναβλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο και στις 11:30 τελικά ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα.

Η είδηση πως το υπουργικό συμβούλιο που θα ξεκινούσε στις 11 το πρωί αναβάλλεται και πως προχωρά άμεσα ο ανασχηματισμός, έπεσε σαν βόμβα στη Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει πως το υπουργικό σήμερα θα συνεδρίαζε με την τρέχουσα σύνθεση.

“Στις 12.00 θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Το προγραμματισμένο για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο αναβάλλεται”, ανέφερε το ενημερωτικό του Μεγάρου Μαξίμου μία ώρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι νεότερη διαρροή διευκρίνιζε ότι τελικά ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί στις 11.30. 

Μένει να φανεί γιατί επισπεύσθηκε εκ νέου ο ανασχηματισμός, ο οποίος είχε αναβληθεί προσωρινά. Υπήρχε βέβαια και το σενάριο να πραγματοποιείτο σήμερα μετά το υπουργικό, κάτι βέβαια που επίσης θα ήταν παράδοξο. Ενώ πολλοί τον ανέμεναν από Τρίτη και την επιστροφή του κ.Μητσοτάκη από Βρυξέλλες και την άτυπη σύνοδο της ΕΕ.

Ανασχηματισμός: Ποιοι μετακινούνται

Το ερώτημα είναι βέβαια και γιατί δεν είχε γίνει εξαρχής νωρίτερα. Φαίνεται πως ο ανασχηματισμός “κόλλησε” σε δύο υπουργεία, στα οποία πολλοί στη Νέα Δημοκρατία θα περίμεναν ή θα ήθελαν να δουν αλλαγές και προσώπων και πολιτικής: Το Οικονομικών και το Υγείας.

Ο μεν Κωστής Χατζηδάκης φέρεται να μην ήταν ενθουσιώδης στην ιδέα της μετακίνησης του στο υπουργείο Εξωτερικών, με ταυτόχρονη επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου. Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να επικαλεστεί ότι ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της υγείας πριν από πέντε μόλις μήνες και πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι της άποψης πως οι υπουργοί πρέπει να έχουν χρόνο για να φανεί εάν αποδίδουν.

Στο στόχαστρο των περισσότερων στη ΝΔ βρίσκονται επίσης τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Εσωτερικών. Είτε γιατί θεωρείται ότι στους τομείς αυτούς έγιναν λάθη, είτε γιατί θεωρείται ότι πρέπει να δοθεί ένα επικοινωνιακό μήνυμα.

Τα τελευταία σενάρια φέρουν στο Ανάπτυξης τον Τάκη Θεοδωρικάκο και στο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Κώστα Τσιάρα με υφυπουργό το Χρήστο Κέλλα, ενώ λέγεται ότι η Νίκη Κεραμέως θα μετακινηθεί από το Εσωτερικών στο Εργασίας, από το οποίο προφανώς θα φύγει η Δόμνα Μιχαηλίδου,  με υφυπουργό Εργασίας τον Κώστα Καραγκούνη.

Το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, με υφυπουργό το Βασίλη Σπανάκη. Αναμένεται επίσης να γίνουν αλλαγές στο Μετανάστευσης με νέο υπουργό το Νίκο Παναγιώτοπουλος. Ενώ το Μακεδονίας – Θράκης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κώστας Γκιουλέκας.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης αναμένεται να φύγει από τη Βουλή για το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα αναλάβει θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Αμετακίνητοι φέρονται ο  υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα