Αναβάλλεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο

Διαβάζεται σε 3'
Αναβάλλεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο
Dimitris Kapantais / SOOC

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Αναβάλλεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στoν Λίβανο, λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού:

“Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το κυβερνητικό αεροσκάφος υπέστη τεχνική βλάβη και δεν καθίσταται εφικτό να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού στον Λίβανο.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού μετατίθεται για τις αμέσως προσεχείς ημέρες”.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε ανακοινώσει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το Λίβανο.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και σημασίας. Δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους- μέλους της ΕΕ, που θα επισκεπτόταν τη Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας της 26ης Νοεμβρίου.

Σημειωτέον πάντως ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λίβανο δεν ακυρώνεται, αλλά αναβάλλεται. Ενδέχεται δε να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Ποιους θα έβλεπε και τι μήνυμα θα κόμιζε ο Μητσοτάκης

Στόχος ήταν να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Βηρυτό περιλάμβανε συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, αλλά και συνάντηση με την ελληνική κοινότητα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός αναμένετο να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου. Μεταξύ αυτών και στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεπτόταν το Λίβανο μετά την (εύθραυστη) συμφωνία για εκεχειρία, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να λειτουργούσε όμως ατύπως και ως εκπρόσωπος της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες, όπως και οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν άλλωστε την τήρηση της εκεχειρίας.

Ήδη όμως το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, πλήγματα στο νότιο Λίβανο, παραβιάζοντας τη συμφωνία, με θύματα μεταξύ των οποίων στέλεχος των κρατικών δυνάμεων του Λιβάνου.

ΗΠΑ και Γαλλία έχουν στείλει αυστηρά μηνύματα στο Ισραήλ να τηρήσει τη συμφωνία. Και το ίδιο μήνυμα θα μετέφερε και ο κ.Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε από την αρχική άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ είχε προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να ισορροπήσει τη στάση της και την πολιτική της στη Μέση Ανατολή.

Σημειωτέον ότι ο Μπέρι, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, θεωρείται υποστηρικτής της Χεζμπολάχ.

Στο ερώτημα πάντως γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος, ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το ταξίδι στο Λίβανο, κυβερνητικά στελεχη επισήμαιναν πως το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν εκτός Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα