Ανδρέας Παπαμιμίκος: Η ταραχώδης πορεία του Λαρισαίου που έστησε το σκηνικό πολέμου στη ΝΔ
Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των ημερών και ο στόχος σύσσωμης της ΚΟ της ΝΔ για τις εκλογές - φιάσκο της Κυριακής. Ποια η πορεία του Ανδρέα Παπαμιμίκου μέχρι την παραίτηση από την ΚΕΦΕ; Τα σκάνδαλα με ΜΚΟ, οι τραμπουκισμοί στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ το 2010, ο ρόλος Στυλιανίδη, η Ντόρα Μπακογιάννη που "άνοιξε το δρόμο" και τα αυτογκόλ με Σαμαρά - Μεϊμαράκη (Pics)
- 26 Νοεμβρίου 2015 07:49
Πλούσιο βιογραφικό και στο βάθος, τα «ψιλά γράμματα». Απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, με δεύτερο πτυχίο στη Νομική, μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και κύκλο σεμιναρίων στον τομέα Επικοινωνίας και Ανθρωπίνων Πόρων στο Lille III της Γαλλίας (άσχετα που στις γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας είναι καταχωρημένος ως οικονομολόγος), ξεκίνησε τη θητεία του στα γαλάζια στρατόπεδα, σχεδόν από τα 19 του.
Αν και ουδεμία σχέση έχει η οικογένειά του με την πολιτική, ο 36χρονος σήμερα Ανδρέας Παπαμιμίκος με καταγωγή από τη Λάρισα, είναι η περίπτωση του γαλάζιου κομματικού στελέχους, το οποίο κατάφερε να ανελιχθεί ανάμεσα σε βολές και «μαύρες τρύπες». Ουκ ολίγοι στη ΝΔ τον κατηγόρησαν ως ανεπαρκή επικοινωνιακά πολιτικό, οι σαμαρικοί θέλησαν να του ρίξουν το φταίξιμο για το «αντάρτικο» Τζιτζικώστα στις περιφερειακές του 2014, ενώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην παράταξη, αποτέλεσε τον Νο 1 στόχο για τις εκλογές – φιάσκο της περασμένης Κυριακής.
Και το πλήρωσε! Δύο 24ωρα σχεδόν μετά, υπέβαλε την παραίτησή του από πρόεδρος της ΚΕΦΕ. Άλλοι θεώρησαν ότι έβαλε στο μάτι την ίδια τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Και άλλοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί από τις 10.30 περίπου το πρωί της 22ας Νοεμβρίου, προκειμένου να πάψουν οι εντονότατες ενστάσεις και βολές προς το πρόσωπό του.
Αυτό που μπορεί να αγνοούσαν όμως οι περισσότεροι είναι ότι ο «ταλαντούχος» Ανδρέας απέδειξε στην πορεία του ότι δεν υποχωρεί εύκολα. Όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκρούστηκε με το Σαμαρά και κατέβηκε ανεξάρτητος στις αυτοδιοικητικές του 2014 για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παπαμιμίκος τον χαρακτήρισε δημοσίως «τσάμπα μάγκα». Δεν δίστασε να «δείξει» ως ιθύνοντα νου για τις διαρροές περί σκανδάλων με τις «γαλάζιες» ΜΚΟ τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιώργο Παπανικολάου, αντιπαρατέθηκε το 2010 με τον Κώστα Χατζή (εκλεκτό του τότε στενού συνεργάτη του Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη) για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ, διαφώνησε εντόνως με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη για την «θεωρία της αριστερής παρένθεσης», μπήκε στο μάτι του Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη (και σχεδόν σύσσωμης της ΚΟ) για μπουρλότο στα θεμέλια της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ, αλλά και για το θέμα της ανοιχτής στήριξης στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, ενώ σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, η μόνη φορά που αισθάνθηκε δικαιωμένος για τη διορατικότητά του, ήταν το 2014. Όταν στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση ΝΔ, διαφώνησε με την αποστολή πρόσκλησης στον Γ. Καρατζαφέρη. «Δεν θα γίνει η ΝΔ, παροικία του ΛΑ.Ο.Σ», είπαν σύσσωμοι όσοι είχαν μέχρι τότε διατελέσει γραμματείς του κόμματος, δηλαδή οι Μεϊμαράκης, Ζαγορίτης, Λυκουρέντζος, μαζί και ο Παπαμιμίκος. Και δικαιώθηκαν λίγο αργότερα, με τις αποκαλύψεις για τις δύο offshore Καρατζαφέρη και το ύποπτο έμβασμα των 1.16 εκατ. ευρώ για τα Super Puma.
Σε ό, τι «γαλάζιο», ο Ανδρέας ήταν πάντα μέσα. Εκτός από την εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις βουλευτικές του Ιανουαρίου, που αποτελούσε μεν προσωπικό του στοίχημα, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς δεν του έκανε τη χάρη. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, αρχικά με την στήριξη του τότε πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλία Κουσκουβέλη. Μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από το πρώτο φοιτητικό έτος (μέλος του συμβουλίου σχολής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος της γραμματείας πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), εκλέχτηκε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και παρέμεινε μέχρι το 2006, το 2010 βρέθηκε στη θέση του πρώτου εκλεγμένου από τη βάση προέδρου της ΟΝΝΕΔ, κερδίζοντας τον Κ. Χατζή σε ποσοστό 55,91% και το 2013 (στη μετά συμφιλίωσης εποχή με τον πρώην πρωθυπουργό) αναδείχτηκε ο νεότερος ηλικιακά Γραμματέας (εξωκοινοβουλευτικός) του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ. Ο Σαμαράς συνεκτίμησε για την επιλογή αυτή την οργανωτική ικανότητα που είχε επιδείξει ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αλλά και τις καλές σχέσεις του ανερχόμενου πολιτικού τόσο με τη φιλελεύθερη – Μητσοτακική πτέρυγα της ΝΔ, όσο και με τους Καραμανλικούς. Να σημειωθεί ότι με «παραγγελία» του τότε υπουργού Μεταφορών Ευρυπίδη Στυλιανίδη (2009), ο Παπαμιμίκος διετέλεσε διευθυντής στο γραφείο Τύπου του υπουργείου και μετά μέλος στα διοικητικά συμβούλια της ΕΥΑΘ και της Τραμ Α.Ε.
Ο Λαρισαίος εκκολαπτόμενος πολιτικός ωστόσο, ίσως δεν ξεχνά ότι ο άνθρωπος που βοήθησε το «αστέρι» του να λάμψει στην πολιτική σκηνή, ακούει στο όνομα Ντόρα Μπακογιάννη και ο συνεχιστής που τον αποτράβηξε από την «ποδιά» της, Αντώνης Σαμαράς. Άλλωστε, η «πολιτική μόδα» έδειχνε σαφή τάση προς νεότερα ηλικιακά πρόσωπα. Με πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον 38χρονο τότε Αλέξη Τσίπρα και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον 34χρονο Νίκο Ανδρουλάκη, πώς μπορούσε η ΝΔ να παραμείνει προσκολλημένη σε παλαιοκομματικούς βαρόνους;
Ποια όμως τα μελανά σημεία της ανέλιξης του Ανδρέα Παπαμιμίκου; Σύμφωνα με Νεοδημοκράτες που τον βλέπουν με καχυποψία, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την απλόχερη ευκαιρία που του προσφέρθηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά να μπει στη θέση του Γραμματέα του ΠΣ της ΝΔ…. χωρίς ψηφοφορία. Στο διάστημα αυτό, διέγραψε παλιά κομματικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, ενισχύοντας στελέχη άλλων τάσεων.
Όμως οι καταγγελίες σε βάρος του και οι «μαύρες» προσωπικές του σελίδες ξεκινούν ακόμη πιο παλιά.
Ως υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 2010, ο Παπαμιμίκος κατηγορήθηκε από τον βασικό του αντίπαλο (ο Β. Αξιώτης απέσυρε στο παρά πέντε την υποψηφιότητά του) για νοθεία και προπηλακισμούς στην εσωκομματική διαδικασία. Όπως κατήγγειλαν τότε οι συνεργάτες του Κ. Χατζή, ο εκλογικός αντιπρόσωπός τους στο Βελλίδειο Θεσσαλονίκης ξυλοκοπήθηκε άγρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η κάλπη να παραμείνει αφύλαχτη για πέντε ώρες. Οι καταγγελίες για διπλοψηφίες έπεσαν βροχή, αφού σε εκείνο το διάστημα ψήφισαν πάνω από 1.500 άτομα! Αντίστοιχα, από την πτέρυγα Παπαμιμίκου, υποστήριζαν ότι δέχθηκαν βρώμικο πόλεμο, με διαρροές στον Τύπο, διαμέσου Μουρούτη. Παρά τις απειλές και τις ανακοινώσεις – λάσπη που ακολούθησαν, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ήξερε ότι κέρδιζε την κούρσα, στην στροφή. Τι κι αν για τα συγχαρητήρια, εκτός από τα χαμόγελα, ακολούθησαν πολλά χτυπήματα στην πλάτη;
Ο υπερασπιστής του «Μεταρρυθμιστικού Κέντρου» και επικριτής της «κομματικής επετηρίδας» βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στο στόχαστρο των ΜΜΕ για έναν ακόμη λόγο. Τότε αποκαλύφτηκε πως στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος φερόταν να συμμετέχει σε πέντε «γαλάζιες» ΜΚΟ που φέρονται να λαμβάνουν εκατομμύρια δημόσιου χρήματος για πάρτι και έργα που έμειναν στα χαρτιά. «Ηγέτιδα» η αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εταιρία με την επωνυμία ONNEΔ Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω εταιρία καταγγέλθηκε ότι διεκδίκησε εργασίες και κονδύλια από τον Δήμο και τη Nομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και από κεντρικούς φορείς όπως η ΓΓ Nέας Γενιάς και η ΓΓ Aθλητισμού. Τότε η κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ ζήτησε την παραίτησή του, συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ έρευνα ξεκίνησε και το ΣΔΟΕ κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ο πρόεδρος καταδικάστηκε για παρασιώπηση εγκλημάτων σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, αλλά άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εταιρίες, στις οποίες ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει εμπλακεί: 1. ΟΝΝΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2. ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, 3. BALKAN A.I.D., 4. Πρωτοβουλία για την ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και 5. Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ΔΙ.ΔΗ.Ν.Ε.
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές και ενόσω είχε το χρίσμα του υπευθύνου της διαδικτυακής προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κατηγορήθηκε και πάλι από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «ξέφυγε» διαφήμιση του κόμματος σε φιλοσαμαρικό blog. Ούτε όμως αυτό, ούτε ο χαρακτηρισμός του πρώην μεταβατικού προέδρου “αρχ……α” σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ φάνηκαν να τον πτοούν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει πολλά ακόμη χιλιόμετρα πολιτικής καριέρας να γράψει, υπό το δόγμα ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτή τη χώρα», όπως αναφέρει ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στο μεταξύ διάστημα, ο εναλλακτικός γραμματέας που μεγάλωσε με Αγγελάκα, θα εξακολουθεί να εργάζεται ως δικηγόρος, να ονειρεύεται πάρκα πολιτισμού, να κάνει βόλτες με ποδήλατο στο Παγκράτι, να συχνάζει στη Μαβίλη και τον Φλοίσβο, να επισκέπτεται το χωριό – καταφύγιό του, τη Ρεντίνα (σύνορα Καρδίτσας – Ευρυτανίας), να πηγαίνει σε συναυλίες, να οραματίζεται την επαγγελματική ενασχόλησή του με ομάδα ποδοσφαίρου και – γιατί όχι;- το γάμο του.
«Από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν τα μαλλιά μου, ναι. Μάλλον πλησιάζει η ώρα να κάνω οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.