Ανδρουλάκης: “Δείχνουμε έναν άλλον δρόμο, όπου ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να φέρει λύσεις”
Διαβάζεται σε 3'Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Η ατζέντα των θεμάτων που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα εργασιακά.
- 27 Νοεμβρίου 2024 13:05
Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγή, Νίκος Ανδρουλάκης, με τους κοινωνικούς εταίρους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Athens Capital Hotel, στην αίθουσα «3η Σεπτέμβρη», εκεί όπου παρουσιάστηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.
Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάθισαν σήμερα στο ίδιο τραπέζι εργαζόμενοι και εργοδότες. ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΒΕ μετέχουν στη συζήτηση για ανεργία, κατώτατο μισθό, αγοραστική δύναμη.
Ο κ. Ανδρουλάκης στην εισήγησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους τόνισε πως «η χώρα μας χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ανθεκτικό, παραγωγικό, κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο. Για να υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός, πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι αναγκαίες συναινέσεις για να πάει η χώρα μας μπροστά προϋποθέτουν έναν διάλογο ανοικτό, δημοκρατικό. Διάλογο που οδηγεί σε αυτές τις συναινέσεις. Και όχι αλαζονικά μαθήματα από τη θέση του καθενός, χωρίς να κοιτά τα ευρύτερα ζητήματα. Χωρίς μαθήματα καθ’ έδρας. Αυτό, λοιπόν, που όφειλε και δεν έκανε η κυβέρνηση, πήραμε την πρωτοβουλία να το οργανώσουμε σήμερα και συμβολικά και ουσιαστικά. Δείχνουμε έναν άλλον δρόμο, όπου ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να φέρει λύσεις ώστε να υπηρετήσουμε το κοινό καλό. Αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα για την κοινωνία».
Αναφερόμενος στην ατζέντα των θεμάτων που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα εργασιακά, ο κ. Ανδρουλάκης είπε «η συζήτηση που προωθούμε επικεντρώνεται στις εξής κρίσιμες θεματικές ενότητες:
Πρώτον, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Η ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζομένους αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση δίκαιων και βιώσιμων συνθηκών εργασίας.
Δεύτερον, η ανεργία και η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελούν ζητήματα, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Επιπλέον, η βελτίωση των μισθών και του εισοδήματος είναι αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.
Η επαγγελματική κατάρτιση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελούν κομβικό ζήτημα, καθώς η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας και στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ανάδειξης νέων επαγγελμάτων, τα οποία προκύπτουν μέσα από την τεχνολογική πρόοδο και τις προκλήσεις της εποχής. Τα πράσινα, τα ψηφιακά και τα επαγγέλματα φροντίδας έχουν ξεχωριστή προοπτική και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για αυτό.
Τέλος, προωθούμε την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ελληνικών επιχειρήσεων, για να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους».
«Θέλουμε το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο να αποτελέσει προμετωπίδα της Ελλάδας του 2030 και επομένως χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, με σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Για να νιώσουμε όλοι ότι υπάρχει προοπτική.Η χώρα μας έχει δυνατότητες, αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά. Χωρίς εμμονές, αλλά πάντα με πυξίδα πώς θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το κοινό καλό», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.