Ανδρουλάκης: Δεν θέλετε να λειτουργήσει η προανακριτική για να μην εντοπιστούν περισσότερες ευθύνες
Διαβάζεται σε 3'
Τι θα συνέβαινε αν υπήρχε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Αγοραστού – Τριαντόπουλου αναρωτήθηκε ρητορικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
- 20 Μαρτίου 2025 17:51
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την στάση που τηρεί η Ν.Δ στην διερεύνηση των ευθυνών για τα Τέμπη άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος «θα οδηγηθεί στον φυσικό του δικαστή χάρη στην πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ» για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Επισημαίνοντας ότι «δεν δεχόμαστε εκπτώσεις στην διαφάνεια και την δημοκρατική νομιμότητα» και πως «εμείς θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να επικρατήσει η αλήθεια και η δικαιοσύνη».
Σχολιάζοντας την κυβερνητική τακτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ένα παιχνίδι υποκρισίας» αφού «η κυβέρνηση παρουσιάζει ότι οδηγεί τον κ.Τριαντόπουλο στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς να λειτουργήσει η προανακριτική από μεγαθυμία». Τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία πολιτική γενναιότητα υπάρχει όμως εμφανής πολιτική αδυναμία» αφού μια «κατ’ αντιπαράθεση εξέταση Τριαντόπουλου – Αγοραστού» θα οδηγούσε σε «νέες πιθανές ευθύνες». Έτσι τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκςη «ο πρωθυπουργός επιλέγει έναν θεσμικό ακροβατισμό» «κίνητρα αδυναμίας και φόβου». Θύμισε μάλιστα πως «και στην εξεταστική επιτροπή κάνατε τα ίδια» αφού «επιλέξατε να μην εξεταστούν συγκεκριμένοι μάρτυρες».
Απαντώντας και στο επιχείρημα περί γρήγορης απονομής δικαιοσύνης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Αν σας ενδιέφερε η ταχεία απονομή γιατί όταν ήρθε δικογραφία στην Βουλή δεν κάνατε τίποτε και περιμένατε το ΠΑΣΟΚ;», τονίζοντας πως σήμερα η Ν.Δ επιθυμεί «να μην λειτουργήσει η προανακριτική γιατί δεν θέλετε να πέσει φως σε περισσότερες ευθύνες».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε και για τις αναφορές του πρωθυπουργού στην αλλαγή του άρθρου 86 του συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Σημειώνοντας πως «τον καλωσορίζουμε σε αυτή την συζήτηση» και προσθέτοντας πως «το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει και μία ευρύτερη συζήτηση για την ενίσχυση της διάκρισης των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Θύμισε όμως πως «όταν τα θέταμε εμείς, εσείς σηκώνατε τείχος προστασίας στον κ.Καραμανλή». Λέγοντας ότι «αν πραγματικά ήσασταν γενναίοι θα ειχατε ψηφίσει την προανακριτική για τον κ.Καραμανλή και δεν θα είχατε οδηγήσει τον κόσμο στους δρόμους».
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα: «Την μία δεν θέλετε προανακριτική, την άλλη θέλετε προανακριτική χωρίς να λειτουργήσει. Ποιο είναι το μήνυμα για αυτές τις εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις;».