Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση αφήνει το ΕΣΥ να καταρρεύσει

Διαβάζεται σε 2'
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην Βουλή, για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία.

Για πολιτικές εγκατάλειψης του ΕΣΥ κατηγόρησε σήμερα, Δευτέρα (29/7) την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Έκανε λόγο για μια πολιτική εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας εγκαλώντας την κυβέρνηση για ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία σημείωσε ότι με τις διατάξεις του «ιδρύεται ένας υδροκέφαλος οργανισμός» ενώ «δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση των δομών επανένταξης και απεξάρτησης». Θύμισε πως «σήμερα λειτουργούν 75 κέντρα πρόληψης σε όλους τους νομούς τη χώρας» τα οποία «έχουν προταθεί ως μοντέλο και σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε». Για αυτά – είπε- «το παρόν σχέδιο νόμου αναγνωρίζει την βιωσιμότητά τους μόνον μέχρι το 2027» παρότι «αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης». Πρόσθεσε πως «το νομοσχέδιο προβλέπει την μεταφορά των εναπομείναντων ψυχιατρείων στο εθνικό δίκτυο χωρίς σχεδιασμό για το μέλλον τους».

Συνολικά επισήμανε πως «οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας». Τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ αυτά «είναι κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν». Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ψευδεπίγραφο μεταρρυθμιστικό οίστρο» αναφέροντας ενδεικτικά πως «πουθενά στα κριτήρια επιλογής των υποδιοικητών δεν υπάρχει ούτε ένα προαπαιτούμενο που να σχετίζεται με την ψυχική υγεία».

Σχολιάζοντας τις διατάξεις επίταξης των ιδιωτών γιατρών με «απειλή» την άρση του δικαιώματος συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «εκβιάζετε τους γιατρούς και την πληρώνει ο απλός λαός». Είπε ότι αυτή πολιτική «οδηγεί σε αδιέξοδο σε βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Ν.Δ» αφού «οι πολιτικές σας εγκαταλείπουν το ΕΣΥ αφήνοντάς το να καταρρεύσει». Επισήμανε πως «ο λαός μας πληρώνει τις δεύτερες μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες» στην Ευρώπη τονίζοντας προς την κυβέρνησης «όσο βαφτίζετε μεταρρυθμίσεις τα μπαλώματα θα κάνετε μια τρύπα στο νερό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα