Ανδρουλάκης: “Πρέπει να μπει τέλος στην ασυδοσία των τραπεζών”

Διαβάζεται σε 5'
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του. Τι είπε για τις τράπεζες και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Έγινε μια συζήτηση με μεγάλη θεματολογία. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε σε αρκετά πράγματα. Συμφωνήσαμε, όμως, και σε κάποια σημαντικά ζητήματα όπως είναι το δημογραφικό όπου θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική επιτροπή με διακομματικό χαρακτήρα, τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και ειδικών» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, για τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

«Η συναίνεση πρέπει να γίνεται και με όρους διαλόγου, αλλά και να παρακολουθεί η κοινωνία μια διαδικασία που θα δυναμώνει τη Δημοκρατία» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό, η επιλογή των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών να γίνεται μέσα από ανοικτή πρόσκληση βιογραφικών και διατήρηση της ευρείας συναίνεσης των 3/5 στη Βουλή.

Στον απόηχο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε: «Πρέπει να μπει τέλος στην ασυδοσία των τραπεζών. Δεν μπορεί να έχουμε δώσει τόσα δισεκατομμύρια για ανακεφαλαιοποιήσεις και να έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων – επιτοκίου χορηγήσεων, υπερχρεώσεις και βέβαια αναβαλλόμενο φόρο για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για να καταβληθεί από τις τράπεζες».

«Και κάτι τελευταίο: Δεν πρέπει να πάρουμε μια πολιτική πρωτοβουλία να πιέσουμε τις τράπεζες; Τη μια ακούω το επιχείρημα περί Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την άλλη ότι η έκτακτη εισφορά της τάξης του 5% είναι λίγο. Είναι λίγα 500 εκατομμύρια; Σοβαρά; Άκουσα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να το λέει. Θεωρούνται λίγα αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε με νόημα.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί με την πρωτοβουλία μας για τις τράπεζες, -ακόμα και αν δεν τη στήριξε-, να κάνει κινήσεις, γιατί βράζει η κοινωνία. Αυτά που σας περιγράφω, είναι πια το βίωμα κάθε πολίτη. Του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του μικροκαταθέτη, του ανθρώπου που θέλει να πάρει ένα δάνειο για να αγοράσει ένα σπίτι. Όλοι πια έχουν ως βίωμα ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μπήκαν σε μια ισχυρή κερδοφορία, την οποία έκαναν μερίσματα, χωρίς να δείξουν ένα κοινωνικό πρόσωπο προς τους πολίτες, που τις στήριξαν σε δύσκολες καταστάσεις με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Είναι δίκαιο να φορολογούνται με 5% μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ που δίνουν οι τράπεζες, και ένας ανειδίκευτος εργάτης που πληρώνεται με τον βασικό μισθό να φορολογείται με 9%, γιατί ξεπερνά το αφορολόγητο;»

«Δεν μπορεί να μας αποκαλούν “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” και να δηλώνουν ότι τάχα είναι λαϊκισμός η πρόταση μας για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, όταν έχει ελάχιστο δημοσιονομικό αποτύπωμα – καθώς δεν είναι μόνιμο μέτρο, αλλά για όσο διαρκεί ο πληθωρισμός και η πίεση στις τιμές τροφίμων – και προσωπικά ο πρωθυπουργός το 2010 μιλούσε για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ενώ ήταν χρεοκοπημένη η Ελλάδα. Και το 2019 η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία – λίγο πριν γίνουν κυβέρνηση- με μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς, πρωτοβουλία δηλαδή αξίας δισεκατομμυρίων χωρίς καμία κοστολόγηση. Ας μην μας κάνουν, λοιπόν, μαθήματα συνέπειας. Ας υπάρχει μια σοβαρότητα» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Με φόντο τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά και την εισαγωγή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε:
«Η κοινοτική οδηγία είναι έργο ενός πολύ καλού μου φίλου, του Νίκολας Σμίτ, που τον στηρίξαμε και για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν άνθρωπο που ξέρει πάρα πολύ καλά τα εργασιακά σε όλη την Ευρώπη. Όμως, αυτό που φέρνει η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της κοινοτικής οδηγίας. Πού θέλει να οδηγήσει η κοινοτική οδηγία; Σε καλύτερους μισθούς μέσα από αύξηση των συλλογικών συμβάσεων. Στην Ελλάδα είμαι πολύ χαμηλά, είναι κάτω του 30%, όταν στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλά. Η κοινοτική οδηγία στοχεύει να φτάσουμε στο 80%. Και ρωτάμε εμείς την κυρία Κεραμέως: Πώς θα φτάσουμε; Με τον αλγόριθμο; Είναι λάθος προεκλογικά η κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό, με πελατειακούς όρους. Είναι λάθος ένας αλγόριθμος που λειτουργεί με στρεβλώσεις -και είχε ένα αξιόλογο άρθρο επ’ αυτού η “Καθημερινή”-. Αν αυτός ο αλγόριθμος προϋπήρχε, θα είχαμε χαμηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού από αυτή που έχουμε σήμερα. Τι θέλουμε; Να εισηγείται ο αλγόριθμος, να προτείνει ο αλγόριθμος, αλλά την τελική απόφαση να την παίρνουν οι κοινωνικοί εταίροι με διάλογο, ώστε να φτάσουμε και ψηλά στη Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση».

Ως προς τη δημόσια συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι μια πρόωρη συζήτηση, που περιφρονεί και τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά περιφρονεί και την ίδια τη διαδικασία. Όταν έρθει η ώρα, νομίζω ότι όλοι με ευπρέπεια, με σοβαρότητα θα σταθούμε σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όπως είναι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Τον κ. Ράμμο τον εκτιμώ ιδιαιτέρως για τη στάση του σε μια νοσηρή υπόθεση παρακρατικού περιεχομένου. Ήταν ένας άνθρωπος που άντεξε, αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να βγει η αλήθεια στο προσκήνιο. Και βέβαια τον τιμώ απεριόριστα. Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα σε αυτό το θέμα. Τιμώ και την κυρία Σακελλαροπούλου. Όλα πρέπει να γίνονται στον καιρό τους. Δεν είναι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πεδίο για μικροκομματικά παιχνίδια ή για εσωκομματικές διευθετήσεις. Παγίως ή συνήθως η επιλογή γίνεται για ένα πρόσωπο που αφορά τον απέναντι χώρο από την κυβέρνηση» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα