Ανδρουλάκης: “Πρωταθλητής στην αλαζονεία ο κ. Μητσοτάκης”
Διαβάζεται σε 6'“Πυρά” του Νίκου Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση σειράς ζητημάτων. Τι είπε για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.
- 16 Αυγούστου 2024 11:17
Στο στούντιο του Zarpa Radio 89,6 βρέθηκε, το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε για τις εκλογές προέδρου στο κόμμα, σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Για τις φωτιές
Εδώ και είκοσι χρόνια λέμε για την κλιματική αλλαγή, έχουμε ακραία φαινόμενα. Τα κράτη πρέπει να προετοιμαστούν και αυτό λέμε τόσο καιρό. Με εξοπλισμό, πυροσβέστες και σχέδιο. Πρέπει να αποκτήσουμε πιο ολοκληρωμένο σύστημα συνεργασίας μεταξύ πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας. Όταν γίνουμε κυβέρνηση πρέπει να κάνουμε την πατρίδα μας ανθεκτική. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι από τις πιο ευάλωτες της Ευρώπης. Και το πληρώνουν οι φτωχότεροι. Ο πλούσιος με τη βίλα, ακόμα κι αν καεί, θα την έχει ασφαλίσει. Ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει αυτό.
Δύο δισ. δίνονται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος RescEU και με έκπτωση 30% για Canadair. Αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχω συνδράμει εγώ για να γίνει, ως ευρωβουλευτής. Κάθε χρόνο η χώρα μας πατάει το κουμπί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης του RescEU τις περισσότερες φορές από όλους. Αναρωτιέται κανείς γιατί είναι δωρεάν; Οι Γερμανοί έλεγαν ότι θα πρέπει όποιος ζητάει βοήθεια να πληρώνει μετά τη δεύτερη φορά. Το αφαιρέσαμε αυτό και τώρα, όποτε έρχονται στην Ελλάδα πυροσβέστες, αεροσκάφη από άλλες χώρες, δεν πληρώνουμε τίποτα.
Για το ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές προέδρου
Έχω πάρει ένα ΠΑΣΟΚ που το θεωρούσαν ξεγραμμένο και που τώρα έχει αναγεννηθεί. Διαχειρίστηκα τα χρέη, τα έχω ρυθμίσει. Και είμαι έναν χρόνο βουλευτής. Το ΠΑΣΟΚ που δεν το έπαιζε κανένα κεντρικό ΜΜΕ συνέχισε την ανοδική του πορεία παρά τον πόλεμο που δεχόταν προεκλογικά και σε όλη την περιφέρεια της χώρας είναι δεύτερο κόμμα. Αν το έλεγα αυτό πριν δύο χρόνια θα με κοροϊδεύατε.
Καλό θα ήταν να πάει στην άκρη η προσωπική ατζέντα και να κάνουμε πολιτική συζήτηση. Αυτό θα κάνω μέχρι τον Οκτώβριο. Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος και είπα ότι διαφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αυτά δεν τα έλεγε το κόμμα μου. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να προσφέρει κάτι στον δημόσιο διάλογο. Έτσι δεν θα μετατραπεί αυτή η διαδικασία σε πασαρέλα. Και πολιτική συζήτηση πρέπει να κάνουμε, γιατί τι, δεν θέλουμε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό απ΄το ΠΑΣΟΚ; Αυτός μόνο την κομματική κουζίνα θα ξέρει;
Και το 2023 υπήρχαν συμπολίτες μας που έδωσαν μια ακόμα ευκαιρία στον Μητσοτάκη γιατί δεν ήθελαν να δώσουν ευκαιρία στον Τσίπρα. Αλλά είδατε ότι μετά από έναν χρόνο πολλοί από αυτούς δεν πήγαν καν στις εκλογές. Και έχασε 13%, ένα μεγάλο χτύπημα. Ναι, εμείς θα μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερα ποσοστά. Είμαστε όμως πλέον ένας ισχυρός, αυτόνομος πόλος, με προοπτική. Και για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του λάου θέλει χρόνο και αξιοπιστία.
Για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταθλητής στην αλαζονεία. Πολλές φορές κάνει δηλώσεις αμετροεπείς που υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού. Πόσες φορές έχει πει για την ακρίβεια ότι είναι πια πίσω μας, αλλά η ακρίβεια καλπάζει. Βλέπουμε το κόστος ζωής να καλπάζει και το κοινωνικό κράτος να έχει καταρρεύσει. Είμαστε δεύτεροι σε όλη την Ευρώπη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας και θα γίνουμε πρώτοι.
Ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε το 2019 ότι ήρθε να επουλώσει τα τραύματα του Τσίπρα και του Καμμένου και κάνει τα ίδια και χειρότερα. Απαξιώνει τους θεσμούς, ενώ εγώ λέω ότι πρέπει να ενισχύουμε τους θεσμούς. Πρέπει το κράτος μας να γίνει καλύτερο, γιατί αλλιώς οι Έλληνες θα επιλέγουν το εξωτερικό. Αυτό αδικεί την Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα έχει μεγάλο χρέος και ευθύνη να αλλάξει.
Ρεύμα, σκουπίδια
Αν ήμουν πρωθυπουργός με 40 δισ Ταμείου Ανάκαμψης θα έδινα ένα μεγάλο ποσό για την ενέργεια και τα δίκτυα, ώστε να φύγει η χώρα ομαλά από τον λιγνίτη. Όχι με τις μεγάλες εταιρίες, αλλά δίνοντας ευκαιρία σε κοινότητες, δήμους, συνεταιρισμούς να παράξουν το δικό τους ρεύμα οικονομικά. Αν είχαμε φωτοβολταϊκά στις στέγες των φτωχών Ελλήνων, όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ο φτωχός δεν θα πήγαινε στην ενεργειακή φτώχεια όπως σήμερα, αλλά θα είχε ρεύμα. Σήμερα έχει γίνει ένας πελατειακός σχεδιασμός που προβλέπει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, έχει γίνει ένα Ελντοράντο κολλητών, φίλων και ολιγαρχών.
Οι Πορτογάλοι είχαν πάρει μια εξαίρεση στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα δεν το έκανε. Γιατί; Διότι δεν έχουν τεράστια εξάρτηση από το φυσικό αέριο και έχουν πολλές ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ είναι χρήσιμες για δύο λόγους: η ενέργεια που παράγεται είναι δική μας και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν ούτε για αγωγούς ούτε για τίποτα. Και το κόστος παραγωγής στην ύπαιθρο, διότι ο αγρότης και ο συνεταιρισμός μπορεί να έχει δικό του ρεύμα και ό,τι του περισσεύει μπορεί να το πουλάει στο δίκτυο. Έτσι δεν θα χρειάζεται να εισάγεις ντομάτες Πολωνίας. Όταν όλοι οι συντελεστές του κόστους παραγωγής ακριβαίνουν, πρέπει να μειώσεις όσο μπορείς, εκείνο που μπορείς. Αλλά εδώ όλα είναι στον αυτόματο πιλότο, δεν υπάρχει κανένα όραμα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απλά ένας μάνατζερ που διαχειρίζεται προβλήματα και με πελατειακούς όρους.
Έχουμε επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση το καλοκαίρι, έχουμε πολύ ακριβή ανακύκλωση. Στην Εσθονία σε 15 χρόνια έκαναν όσα δεν έχουμε κάνει εμείς ούτε κατά προσέγγιση. Πήραν βασικά στοιχεία από το μοντέλο της Φιλανδίας. Ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας διάλογος για το θέμα, υπάρχει μόνο λαϊκισμός και ρουσφέτι.
Η πολιτική σχέση του ίδιου με την Κρήτη
Όλες μου οι παιδικές μνήμες είναι στην Κρήτη. Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου το ’85, τον Γεννηματά που είχε κάνει μια μεγάλη ομιλία στο Ηράκλειο. Τα χρόνια τον πολώσεων, που καλό είναι να μη γυρίσουνε. Είναι τιμή μου που η σχέση μου με τον κόσμο οικοδομήθηκε χωριο-χωριο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η σχέση δεν θα μπει ξανά στο περιθώριο. Το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλες περιπέτειες τα προηγούμενα 15 χρόνια, αλλά δεσμεύομαι ότι οι κακές συμπεριφορές δεν θα επανέλθουν. Λένε ότι είμαι λίγο βαρύς, αλλά εγώ πιστεύω ότι σημασία έχει η πολιτική και όχι η επικοινωνία, την οποία άλλοι έχουν μετατρέψει στο βασικό στοιχείο δράσης τους.