Ανδρουλάκης σε ερώτηση του NEWS 24/7: Συνένοχοι στα παιχνίδια Μητσοτάκη στην Παιδεία, δεν γινόμαστε

Διαβάζεται σε 3'
Ανδρουλάκης σε ερώτηση του NEWS 24/7: Συνένοχοι στα παιχνίδια Μητσοτάκη στην Παιδεία, δεν γινόμαστε
Συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στο NEWS 24/7 σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τις δικές του προτάσεις και πως δεν θα γίνει συνένοχο στην αύξηση των ανισοτήτων και στην Παιδεία.

Για το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ και την πιθανή αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

Θυμίζουμε πως το ΠΑΣΟΚ, παρά κάποιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, ενώ το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έριξε βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας “όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο” την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, αναφέροντας πως “έβαλε στα πανεπιστήμια τον συνδικαλισμό”.

Ακόμη, στην ίδια Ολομέλεια είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος, καλώντας τα κόμματα να απαντήσουν αν θα υπερψηφίσουν. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε υπεραμυνθεί της μεταρρύθμισης του κόμματός του το 2011, τονίζοντας πως τότε “το ΠΑΣΟΚ είχε ανοίξει διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση”.

Η ερώτηση του NEWS 24/7 και της Βίκυς Σαμαρά:

Τι απαντάτε στον κ. Μητσοτάκη, που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δύναμη εκσυγχρονισμού, επειδή δεν ψήφισε το νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ; Και τι θα κάνετε όταν η ΝΔ προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος;

Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη:

“Η απάντησή μας είναι ότι εάν η ΝΔ πετύχει στην Παιδεία ό,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα στην Υγεία, τότε ο λαός θα μπει σε τεράστιες περιπέτειες. Αυτή τη στιγμή οι ανισότητες καλπάζουν σε Υγεία και Παιδεία. Εμείς προτείναμε μια ανεξάρτητη αρχή, εδώ δεν σέβονται τις ανεξάρτητες αρχές που έφτιαξαν πριν 20 χρόνια βέβαια, όπου θα βάλει κριτήρια οικονομικά, γεωγραφικά, ακαδημαϊκά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προτείναμε ακόμη συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς προτείνουμε την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το 85% των Ευρωπαίων φοιτητών, σε δημόσια δωρεάν πανεπιστήμια σπουδάζουν.

Προτείναμε ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, με κανονιστικό πλαίσιο. Γιατί αυτά είναι τα μεγαλύτερα, μετά τα δημόσια πανεπιστήμια, διότι παίρνουν πόρους από τους φοιτητές και τους επανεπενδύουν στην έρευνα και στις υποδομές.

Τι από αυτά έκαναν πράξη; Αντ’ αυτού είδαμε να έρχεται ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο από την Κύπρο να καταθέτει πρόταση στην επιτροπή ανταγωνισμού πριν καν περάσει το νομοσχέδιο, πώς θα ψηφίζαμε κάτι τέτοιο; Συνένοχοι δεν θα γίνουμε για να πράξει η κυβέρνηση την Παιδεία, όπως στην Υγεία.

Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας. Στη δεύτερη αναθεωρητική, να συγγράψουμε μαζί το άρθρο για το τι διέπει τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Όλα όσα έγιναν ως τώρα ήταν μια κοροϊδία και θα αποκαλυφθεί, γιατί περνάει ο καιρός αλλά δεν ακούμε τις νέες συμπράξεις και τα νέα ιδρύματα που μας έλεγαν πως έρχονται στην Ελλάδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα