Ανδρουλάκης: Θα καλύψετε το οικονομικό έγκλημα που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών;

Διαβάζεται σε 3'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης EUROKINISSI

«Που είναι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην συζήτηση για την πρόταση σύστασης προανακριτικής για τα Τέμπη.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ανάγκη διερεύνησης των ποινικών ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών επισήμανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συζήτηση της προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συζητείται παράλληλα με την ανάλογη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ΝΔ αρνείται την πρόταση προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες του υπουργού της Κ.Καραμανλή, ενώ απευθύνθηκε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναρωτώμενος αν θα συμβάλουν με την ψήφο τους στην συγκάλυψη.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «με ελαφρά την καρδία σήμερα απορρίπτετε μία προανακριτική. Έχετε διαβάσει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα; Διαβάστε τι λέει και μετά πάρτε την απόφαση».

Σημειώνουμε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση προανακριτικής βασίζεται κατά κύριο λόγο στην έκθεση του ευρωπαίου εισαγγελέα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προειδοποίησε σημειώνοντας πως «θα καλύψετε ένα οικονομικό έγκλημα που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία» και αυτό «για να καλύψετε τον υπουργό σας και τα γαλάζια τέκνα ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ». Τονίζοντας πως «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα υπήρχε τραγωδία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική και στον πρωθυπουργό που δηλώνει ότι είναι στην θέση του για να παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις όμως – είπε -«για τις συνέπειες που είχε η αποτελεσματικότητα του πελατείακού, δήθεν επιτελικού κράτους» δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Σχολίασε μάλιστα: «Που είναι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή την συζήτηση; Την περιφρονεί. Όπως περιφρόνησε την συζήτηση για την εξεταστική».

Αναφερόμενος στη σύμβαση 717 και στις ευθύνες των υπουργών Μεταφορών Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το έργο όχι μόνον δεν παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 αλλά η ανάδοχος εταιρία δεν είχε υποβάλλει ούτε μελέτες του έργου». Συνέχισε λέγοντας:

«Πως αντέδρασαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά;» σημειώνοντας πως «ενώ θα περίμενε κανείς η εταιρία να κηρυχθεί έκπτωτη» αντίθετα «τόσο ο κ.Σπίρτζης όσο και ο κ.Καραμανλής έδωσαν παρατάσεις» με αποτέλεσμα το έργο να μην ολοκληρωθεί. Μάλιστα, τόνισε πως όταν τα θέματα αυτά εντοπίστηκαν από την επιτροπή διαφάνειας, το θέμα δεν έφτασε στην δικαστική έρευνα. Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ρωτώντας: «Γιατί το έγγραφο της επιτροπής διαφάνειας καταχωνιάστηκε στο συρτάρι αντί να πάει στην δικαιοσύνη;».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε και τα επιχειρήματα περί παράλληλης ύπαρξης της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε «εμείς δεν πρόκειται να συμβάλλουμε στο αφήγημα της Ν.Δ όπως έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα: Το «φταίνε όλοι». Άρα θα καταλήξει η Ν.Δ να λέει πως δεν φταίει κανείς. Μένουμε προσηλωμένοι σε συγκεκριμένες ευθύνες». Σημείωσε μάλιστα πως «όταν η εισαγγελία της Λάρισας καταλήξει στο πόρισμά της το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει εκ νέου προανακριτική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα