Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση των μεγάλων αλλαγών

Διαβάζεται σε 10'
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση των μεγάλων αλλαγών
Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο λαός θα στείλει τον Μητσοτάκη στη σύνταξη. Δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, καθώς “Αποτελούμε πλέον το βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης στη χώρα”

Το ΠΑΣΟΚ στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και ως βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης στη χώρα, παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, με φόντο τη νέα κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία πάντως δεν αναφέρθηκε.

Εστίασε πάντως τα πυρά του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξέφρασε άλλωστε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε αποδρομή και η ΝΔ σε σπιράλ φθοράς. Ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στις επόμενες κάλπες οι πολίτες θα της γυρίσουν οριστικά στην πλάτη.

“Στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, οι πολίτες δεν έχουν τίποτε άλλο να προσδοκούν εκτός να περιμένουν όπως υπονόησε ο κ.Μητσοτάκης το 2027 μπας και δουν καλύτερες ημέρες”, εκτίμησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δική του ομιλία στη ΔΕΘ επιχείρησε “να αναστείλει την αποδρομή της κυβέρνησης του, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κάλπες και όχι στα τεράστια αδιέξοδα της χώρας”. Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: “Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2023, μπορούμε να πούμε ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς κ. Μητσοτάκη”.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Όπως υπονοήσατε με το γνωστό μνημείο αλαζονείας σας, αν σας χάσουμε θα χαθούμε. Μην ανησυχείτε καθόλου, αν σας χάσουμε όλα θα πάνε καλύτερα”. Εκτίμησε άλλωστε ότι: “Όλο και περισσότεροι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στην παρακμή που έχετε προκαλέσει”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε όμως και την δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ότι δεν σκοπεύει να βγει στη σύνταξη: “Σας έχω νέα κ.Μητσοτάκη. Με την πρώτη ευκαιρία που θα δώσετε στον ελληνικό λαό, να είστε σίγουρος ότι θα σας στείλει μόνιμα σε συνταξιοδότηση”.

Εκτίμησε δε ότι: “Η κοινωνία γυρνά το βλέμμα της προς το ΠΑΣΟΚ απαιτώντας από εμάς ουσιαστικές λύσεις για μισθούς, ενοίκια, ακρίβεια, δημόσια υγεία και παιδεία, παραγωγική ανασυγκρότηση”.

Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης EUROKINISSI

“Προοδευτικό σχέδιο απέναντι στο σπιράλ φθοράς της ΝΔ”

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: “Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, καθώς αποτελούμε πλέον τον βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης στη χώρα”. Υποστήριξε μάλιστα πως: “Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας συγκροτημένης στρατηγικής, που έβαλε ξανά την παράταξη στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων της χώρας μας”. Και πρόσθεσε ότι: “Σήμερα απέναντι στο σπιράλ της φθοράς, στο οποίο εισήλθε η ΝΔ, εμείς αντιπροτείνουμε το προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο”.

Υποστήριξε ότι στη ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης “ανακοίνωσε μέτρα μπαλώματα, που έρχονται να διορθώσουν δικά του λάθη”. Ενώ εκτίμησε ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει “οδικό χάρτη για την οριστική αλλαγή σελίδας στις επόμενες εθνικές εκλογές”.

Τόνισε επίσης ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι “η απάντηση σε όσους προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και δόντια τον Μητσοτάκη, σε όσους κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει λύση παρά μόνο αυτός, ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι κυβερνητικός μονόδρομος”.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε άλλωστε βέβαιος ότι: “Το ΠΑΣΟΚ μπορεί. Το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση των νέων μεγάλων αλλαγών”.

Κατάργηση της Golden Visa, ενοίκιο με πλαφόν

Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει ειδικότερα οκτώ στόχους, με πρώτο την ενίσχυση της περιφέρειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε επ αυτού τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές. Την αύξηση του επιδόματος στους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μαζί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και πάνω. Καθώς και την ενίσχυση των δημοσίων υποδομών με έμφαση τα δίκτυα σύγχρονων μεταφορών (όπως ο σιδηρόδρομος) και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δεύτερος στόχος αφορά στην πρόσβαση σε φθηνή και ποιοτική κατοικία. Σύμφωνα με τον κ.Ανδρουλάκη θα επιτευχθεί με τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μέτρο που όπως εκτίμησε θα αποκλιμακώσει ουσιαστικά τις τιμές στα ενοίκια. Έκανε επίσης λόγο για άμεση κατάργηση της Χρυσής Βίζας, όπως ήδη συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει οι δήμοι να αναλάβουν την αρμοδιότητα καθορισμού της φέρουσας ικανότητας για έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Να επανέλθει η φορολογική έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, με συγκεκριμένα κριτήρια και πλαφόν ως προς τα τετραγωνικά του ακινήτου, το εισόδημα του νοικοκυριού και το ύψος του δανείου.

Υποστήριξε τέλος ότι πρέπει να μειωθούν αναλογικά οι φόροι σε συνάρτηση με τον χρόνο διάθεσης των κλειστών ακινήτων στο δημόσιο απόθεμα κατοικιών. “Και το ενοίκιο πάντα με πλαφόν, ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη λύση. Έτσι μόνο διασφαλίζουμε ότι τα φορολογικά κίνητρα που θα δώσει το κράτος θα πιάσουν τόπο και θα μεταφραστούν άμεσα σε φτηνό ενοίκιο για τα νέα ζευγάρια”, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι η πρόταση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα πλαφόν.

“Έκτακτη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής”

Ο τρίτος στόχος του σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφορά στην αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων.

Τα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να προστατεύονται, πραγματικά, οι όποιες αυξήσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό. Η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Για τους συνταξιούχους, ο κ. Ανδρουλάκης υποσχέθηκε νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης με σταδιακή της μείωση, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένες για 600.000 συνταξιούχους οι έτσι και αλλιώς αναιμικές αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο.

Ο τέταρτος άξονας του σχεδίου αφορά μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας. Συγκεκριμένα:

Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών

Ουσιαστικός έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Έκτακτη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. “Μας το αρνήθηκε ο κ.Μητσοτάκης ως αποτυχημένο μέτρο στην Ισπανία όμως η ισπανική δεξιά ζητά τη συνέχιση του από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”, σχολίασε μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης.

Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία αποδεδειγμένα οφείλονται σε συγκυριακούς διεθνείς παράγοντες, όπως στον τομέα της ενέργειας και των τραπεζών.

“Πρέπει να μπουν κανόνες και αυτός είναι ο πυρήνας της δικής μας ιδεολογίας. Αγορά με κανόνες, χωρίς ασυδοσία στην κερδοσκοπία. Βγάλανε αρκετά δισεκατομμύρια στις πλάτες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Πραγματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, με σεβασμό στο Σύνταγμα”

Ο πέμπτος στόχος αφορά την υγεία και την παιδεία, για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος στο πλευρό του πολίτη.

Στον τομέα της υγείας ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε για:

Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα –ανθυγιεινά.

-Ένα ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους, που φτάνουν στο σπίτι όταν υπάρχει ανάγκη.

-Νέος χάρτης υγείας, με επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο σε κάθε μεγάλο νησί. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο.

“Το ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό παιδί του ΠΑΣΟΚ στη Μεταπολίτευση και δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει στα χέρια της ΝΔ”, υπογράμμισε.

Ενώ στον τομέα της παιδείας, ο κ.Ανδρουλάκης έκανε λόγο για:

Επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας “για ένα συνεχή εθνικό διάλογο και για μεταρρυθμιστική πολιτική στην εκπαίδευση, συνολικά. Όχι αποσπασματικά.”

Αύξηση της δημόσιας δαπάνης ώστε να φτάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα .

Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών έως τη Γ Γυμνασίου.

Στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού

-Προτεραιότητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.

-Στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου και “πραγματικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα γίνουν με σεβασμό στο Σύνταγμα και όχι με παιχνίδια του παρασκηνίου.”

Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης EUROKINISSI

Βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο «Made in Greece»

Ο έκτος άξονας του σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ αφορά ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με ισχυρό πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ειδικότερα λόγο για ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο «Made in Greece». Εκτίμησε ότι με ενεργειακές κοινότητες Δήμων, αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών και συνεταιρισμών, θα περιοριστεί δραστικό το ενεργειακό κόστος.

Τόνισε επίσης την ανάγκη εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Τέλος μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

“Θέλω ο κ. Μητσοτάκης να μπει στη θέση ενός κτηνοτρόφου από τη Θεσσαλία που πέρυσι είδε την επιχείρηση του να καταστρέφεται από την πλημμύρα και εφέτος βλέπει το βίος του να απειλείται από την πανώλη, ενώ οι αποζημιώσεις αργούν”, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο έβδομος στόχος του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης είναι η έμπρακτη στήριξη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

“Επιμένουμε στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ συνολικά για το ιδιωτικό χρέος και ειδικότερα, για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υποσχέθηκε επίσης τη δημιουργία ειδικών καναλιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, “ώστε να πάψει επιτέλους ο άτυπος αποκλεισμός τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.”

“Κάποιοι έχουν την αίσθηση της παντοδυναμίας”

Ο όγδοος στόχος του σχεδίου αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.

Ο κ.Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλία στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση.

Κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη για ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, το οποίο βάφτισε “επιτελικό κράτος” και το οποίο όπως είπε απέτυχε. “Αυτό το μοντέλο εξουσίας είναι ο βασικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης” δήλωσε.

“Κάποιοι έχουν την αίσθηση της παντοδυναμίας. Δεν υπολογίζουν θεσμικά αντίβαρα. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις στις τέσσερις συμβάσεις του δημοσίου γίνονται με απευθείας αναθέσεις”, σχολίασε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε βέβαια και στο “σκάνδαλο των υποκλοπών” το οποίο χαρακτήρισε “κηλίδα στη Δημοκρατία”, καταγγέλλοντας ότι: “Οργάνωσαν παρακράτος και συγκάλυψαν το παρακράτος του Μαξίμου.”

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα