Ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι ο Κώστας Μπαργιώτας

Ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι ο Κώστας Μπαργιώτας
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενταχθεί, αλλά σε δεύτερο χρόνο, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έτσι θα γίνει τρίτο κόμμα στη Βουλή, αντί της ΧΑ

Την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Βουλής της Ελλήνων, καθώς και προς τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο κ. Μπαργιώτας αναμένεται να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όχι όμως άμεσα. Σε πρώτη φάση θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Είναι γεγονός όμως ότι ο κ.Μπαργιώτας εδώ και τρεις μήνες είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Χθες το βράδυ μάλιστα πήγε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη και κάθισε δίπλα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ωστόσο κράτησαν μυστικό το φλερτ για να μη… χαλάσει ο γάμος, μέχρι να ενημερώσει ο κ.Μπαργιώτας τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη με επιστολή, την οποία και έδωσε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα.

Μόλις ο κ.Μπαργιώτας ενταχθεί και επίσημα στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτή θα αριθμεί 19 βουλευτές και έτσι θα είναι και επίσημα το τρίτο κόμμα αντί της ΧΑ

Σημειώνεται ότι το Ποτάμι με αυτή την εξέλιξη μένει με 6 βουλευτές.

Η επιστολή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη

“Αγαπητέ Σταύρο,

στρατεύτηκα στο Ποτάμι, επειδή πίστεψα πως σηματοδοτούσε το νέο στην πολιτική, ίσως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Δυστυχώς, σε μια φθίνουσα πορεία από το ιδρυτικό συνέδριο του Λαυρίου μέχρι σήμερα, στελέχη του κόμματος και της ομάδας διαλόγου, φίλοι, ψηφοφόροι και βουλευτές απομακρύνθηκαν απογοητευμένοι. Οι άνθρωποι που πιστέψαμε στο Ποτάμι, φεύγουμε.

Λυπάμαι που το Ποτάμι μπορούσε και δεν τόλμησε. Λυπάμαι για τη μεγάλη ευκαιρία που απέτυχε να αξιοποιήσει. Δεν είναι στις προθέσεις μου να χρεώσω ευθύνες ούτε να αποποιηθώ τις δικές μου, αλλά η απόλυτα συγκεντρωτική, αρχηγική δομή του κόμματος, η συνειδητή απόρριψη ενός ανοικτού, δημοκρατικού οργανωτικού μοντέλου οδήγησε σε μια διαρκώς συρρικνούμενη ηγετική «ομάδα» που απέτυχε να παράξει πολιτική. Η συλλογικότητα δε λειτούργησε ποτέ. Από πολύ νωρίς, ακόμα και η κοινοβουλευτική ομάδα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Μείναμε χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς συνεπή πολιτική γραμμή και πολιτική συμμαχιών. Εδώ και πολύ καιρό πολιτευόμαστε αμήχανοι, κοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, κάνοντας αντιπολίτευση με όρους επικαιρότητας, από μέρα σε μέρα, από θέμα σε θέμα. Αυτή η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν έτσι.

Η απόφασή μου να αποχωρήσω σήμερα από το Ποτάμι και την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι δύσκολη και με βασανίζει καιρό. Όμως, μπήκα στην πολιτική με δύο στόχους: μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και την ανασύνθεση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Πιστεύω πως το ένα προϋποθέτει το άλλο. Ένα ακόμη μικρό κόμμα που βρίσκεται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έτσι όπως έχει εξελιχθεί το Ποτάμι, δεν μπορεί πια να προσφέρει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ανασύσταση ενός νέου, μαζικού πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι απαραίτητη. Πολλώ δε μάλλον, τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση βυθίζει την κοινωνία στην απόγνωση και μια αναπαλαιωμένη ΝΔ πολύ λίγο πείθει στο ρόλο του σωτήρα. Δεν έκρυψα ποτέ τις απόψεις μου. Αντίθετα, επεδίωξα με όλες μου τις δυνάμεις να πείσω το Ποτάμι να πάρει τη γενναία απόφαση να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Εις μάτην. Καχύποπτοι και αρνητικοί στην συζήτηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διστακτικοί με την πρωτοβουλία των τριών, εσωστρεφείς και αμήχανοι μέχρι σήμερα.

Οι πολιτικές μου επιδιώξεις παραμένουν οι ίδιες και εκτός Ποταμιού. Θέλω να πιστεύω πως με πολλούς από τους εθελοντές και τα στελέχη, που με τίμησαν με την εκτίμηση και τη φιλία τους, θα ξανασυναντηθούμε.

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπαργιώτας”

Η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής

“Κύριε Πρόεδρε,

Δια της παρούσης, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω εγγράφως ότι δεν ανήκω πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και παραμένω ανεξάρτητος βουλευτής”.

Η απάντηση του Ποταμιού

Με σκληρές εκφράσεις περί προθύμων και παλαιοκομματισμού απάντησε στη νέα αποχώρηση από την ΚΟ του το Ποτάμι:

“Κάποιοι πρόλαβαν σε λίγο χρόνο να κάνουν την πολιτική επάγγελμα αντιγράφοντας όλα τα κόλπα του παλιού συστήματος. Και στο άγχος τους, μην κλείσουν οι θέσεις στα ψηφοδέλτια στα καινούργια τους κόμματα, ανεξαρτητοποιούνται βιαστικά και δηλώνουν πρόθυμοι. Δίχως ποτέ να έχουν εκφράσει οποιαδήποτε διαφωνία, εγκαταλείπουν το Ποτάμι με την πρωτοφανή στα χρονικά δικαιολογία ότι δεν μπορούν να μετέχουν σε κάτι μικρό! Όσο για το «μεγάλο» που τους καλεί και τους περιμένει, μια μονάδα παραπάνω στις δημοσκοπήσεις ήταν αρκετή για να δείξει τον γνωστό, παλιό αλαζονικό του εαυτό. Ο παλαιοκομματισμός δεύτερη φύση τους και ο προοδευτισμός σημαία ευκαιρίας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα