Ανησυχία στην Αθήνα: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με το βλέμμα σε Ιράν – Ισραήλ
Διαβάζεται σε 3'Έκδηλη η ανησυχία στην Αθήνα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
- 01 Οκτωβρίου 2024 20:19
Αύριο, Τετάρτη, στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Και στην Αθήνα άλλωστε επικρατεί ανησυχία μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων και από Λίβανο και από Ισραήλ, το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.
Παγκόσμια ανησυχία
Οι χειρότεροι φόβοι τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Δύσης για έναν πόλεμο κλίμακας στη Μέση Ανατολή φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνονται, μετά και την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και τις εκτελέσεις των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Σημειωτέον πάντως ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, ενώ μετά την επίθεση του Ιράν στο Λευκό Οίκο πραγματοποιείται σύσκεψη με το Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για να εξετάσουν αμερικανική βοήθεια στο Ισραήλ προκειμένου να αμυνθεί.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποιούν εν τω μεταξύ ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μεταδίδει η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ανησυχία και για αύξηση προσφυγικών ροών
Η Αθήνα ανησυχεί εν τω μεταξύ και για κλιμάκωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω και της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή, καλώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ενώ σε συνέντευξη του είχε διαμηνύσει στο Ισραήλ πως δεν αξιοποίησε επαρκώς τις ευκαιρίες για κατάπαυση πυρός, τονίζοντας ότι οι φίλοι λένε και σκληρές αλήθειες.
Σημειωτέον ότι ο Λίβανο είναι κλειδί για το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Δεδομένου ότι ο Λίβανος με συνολικό πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.