Άνοδο του κοινωνικού θερμόμετρου που οδηγεί σε κάλπες “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεν θα εξαντλήσει την 4ετία η κυβέρνηση είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επιλέγουν να μην πάρουν μέτρα κατά των φουσκωμένων λογαριασμών και της ακρίβειας λένε Αχτσιόγλου και Χαρίτσης.
- 14 Μαρτίου 2022 06:14
Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για τους υπέρογκους λογαριασμούς και τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού «κράχ» πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην εκτίμηση ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναζητήσει πολιτική διέξοδο.
Την εικόνα αύτη έχει δώσει άλλωστε ήδη από την Παρασκευή με την παρέμβαση του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για «επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που απειλούνται σήμερα με μια ανθρωπιστική κρίση» και συμπεραίνοντας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «βλέποντας την επικινδυνότητα στην οποία έχετε φέρει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, έχετε πάρει μια απόφαση να δραπετεύσετε». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι πολύ δύσκολο να εξαντλήσει την τετραετία» επανέλαβε χθες στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Παράλληλα στις δημόσιες τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας σε μία δύσκολη συγκυρία.
Η απουσία μέτρων ουσιαστικής στήριξης της κοινωνίας δεν συνιστά δημοσιονομική αναγκαιότητα αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης εκτιμά η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Σημειώνει σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα πως «δυνατότητες για να στηριχτεί η κοινωνία υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες».
Μάλιστα τεκμηριώνοντας με στοιχεία την θέση αυτή παραθέτει κυβερνητικές επιλογές σε συγκεκριμένη κατεύθυνση που κόστισαν πολύ περισσότερο από τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όπως είπε «η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων έχει κόστος περίπου 1,5 δισ. για έναν χρόνο. Όσο, δηλαδή, το ετήσιο κόστος της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που η κυβέρνηση φόρτωσε στον Προϋπολογισμό για δεκαετίες». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί θα είχε κόστος 140 εκατ., αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του φόρου κερδών για μεγάλες επιχειρήσεις, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και στην κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές 1,6 εκατ. για δύο γονείς, που κοστίζουν σχεδόν τα διπλά». Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται και μέτρα δίχως επιβάρυνση του προϋπολογισμού αφού «αρνείται ακόμα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αγνοώντας τις ανάγκες των εργαζομένων».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον αρνήθηκε τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή ακρίβεια αλλά κινήθηκε στην κατεύθυνση της όξυνσης του προβλήματος. Θύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρώτη δέσμη προτάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας ήδη από το καλοκαίρι του 2021. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι κινδυνολογούμε». Επίσης επισήμανε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΝΔ αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15%, δρομολογώντας αλυσιδωτές αυξήσεις σε ολόκληρη την αγορά ενέργειας», «αύξησε την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα τη στιγμή που η διεθνής τιμή οδηγούνταν σε πρωτοφανή έκρηξη». Συνολικά για την ακρίβεια επισήμανε ότι στα τέλη του 2021 η κυβέρνηση «ψήφισε έναν προϋπολογισμό χωρίς κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επιμένοντας ότι επρόκειτο ένα παροδικό φαινόμενο».
Οι προτάσεις που έγκαιρα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκαν από αυτά που προτείνει σήμερα η ίδια η Κομισιόν, είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αεριού, δεύτερον η ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Όταν τα προτείναμε εμείς μας κατηγορούσανε, τώρα τα προτείνει η ίδια η Ε.Ε. και πάλι η κυβέρνηση δεν προχωρά στις αναγκαίες παρεμβάσεις».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις