Άνοιγμα Σαμαρά σε καραμανλικούς στο μνημόσυνο του Ιδρυτή, εν΄όψει κάλπης
Ανοιχτή αυτή τη φορά η εκδήλωση. Οι στόχοι και τα μηνύματα Μαξίμου και καραμανλικών. Παρών πιθανότατα και ο Κώστας Καραμανλής
- 02 Μαΐου 2014 07:38
Λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και των σεναρίων για τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας και για τις σχέσεις Μαξίμου- καραμανλικών, ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά εφέτος το ετήσιο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και κυρίως οι παρουσίες και τα μηνύματα κάθε πλευράς.
της Βίκυς Σαμαρά
Το μνημόσυνο, σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή 9 Μαϊου στις 11 το πρωί στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στη Φιλοθέη. Με αφορμή τις διπλές εκλογές θα αποτελέσει αυτή τη φορά ανοιχτή εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατόπιν δικού του αιτήματος. Ο πρωθυπουργός εξάλλου συνομιλεί τακτικά με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Πέτρο Μολυβιάτη. Παρών θα είναι πιθανότατα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο στόχος του κ.Σαμαρά είναι προφανής: Λιγότερο από ένα μήνα πριν τις κάλπες και ενώ το καραμανλικό στρατόπεδο παρακολουθεί διακριτικά τις συζητήσεις περί μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας -χωρίς να κρύβει την ιδεολογική διαφωνία του με τη ροπή προς τα δεξιά και τις επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο- το Μαξίμου κάνει άνοιγμα προς τους καραμανλικούς και ζητά χείρα προεκλογικής βοηθείας.
Το αίτημα του έγινε φυσικά δεκτό, όμως το γεγονός πως η εκδήλωση δε θα γίνει αυτή τη φορά σε κλειστό κύκλο και ότι γίνεται προσπάθεια μεγάλης κινητοποίησης, ερμηνεύεται και ως μία επίδειξη δύναμης από την πλευρά των καραμανλικών: Θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Προσκλήσεις δεν θα σταλούν πάντως εφόσον το μνημόσυνο εφέτος είναι ανοιχτό και όπως κάθε χρόνο δεν θα πραγματοποιηθούν ομιλίες αφού συνιστά μία εκδήλωση μνήμης, έστω και εάν αυτή βρίθει πολιτικών συμβολισμών. Θα έχει ενδιαφέρον όμως εάν σπεύσουν να παραστούν οι γαλάζιοι αντάρτες των αυτοδιοικητικών εκλογών ή ακόμη και στελέχη και αρχηγοί άλλων κομμάτων, αλλά και οι αντιδράσεις του Μαξίμου σε αυτό το ενδεχόμενο.
Το γεγονός άλλωστε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί ως ομιλητής στην εκδήλωση του Ιδρύματος για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή πέρυσι στις 6 Μαρτίου είχε προκαλέσει ενόχληση στο περιβάλλον του κ.Σαμαρά. Το Ίδρυμα όμως, στο οποίο πρόεδρος είναι ο κ.Μολυβιάτης και αντιπρόεδρος ο Αχιλλέας Καραμανλής, είχε λειτουργήσει τότε και λειτουργεί πάντα, όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν το καραμανλικό παρασκήνιο, επιφυλάσσοντας για το εαυτό του συγκεκριμένο ρόλο:. Αυτό του θεματοφύλακα όχι μόνο της ιδεολογικής παράδοσης της καραμανλικής κεντροδεξιάς, αλλά και της μνήμης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Εθνάρχη, που ως πολιτική φυσιογνωμία ξεπερνά τα όρια της Ν.Δ που ίδρυσε. Από εκεί και πέρα, οι καραμανλικοί στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν ως μία ενιαία ομάδα σε εσωκομματικό πλαίσιο, αν και φυσικά κινούνται στο ίδιο πολιτικό-ιδεολογικό κλίμα και συνήθως έχουν τις ίδιες απόψεις.
Η προηγούμενη δε εκδήλωση του Ιδρύματος τον περασμένο Οκτώβριο, για τα 10 χρόνια από την ονομασία της εσωτερικής γέφυρας του Ευρωκοινοβουλίου προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ομιλητή τον κ.Σαμαρά είχε λειτουργήσει και ως “γέφυρα” σαμαρικών- καραμανλικών, στον απόηχο αντιδράσεων από το εσωτερικό της Ν.Δ για τη θεωρία των δύο άκρων, που κυριαρχούσε τότε στην επικαιρότητα και αφού είχε κριθεί πως τα αναγκαία μηνύματα εστάλησαν και ελήφθησαν υπόψη.