Άνοιγμα σχολείων: Για 20 μαθητές ανά τάξη, στις πόλεις, μιλά τώρα η Κεραμέως

Άνοιγμα σχολείων: Για 20 μαθητές ανά τάξη, στις πόλεις, μιλά τώρα η Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως στην Βουλή Eurokinissi

Θολό παραμένει το τοπίο για το άνοιγμα των σχολείων και μετά την ενημέρωση που έκανε στην Βουλή η υπουργός Παιδείας. Οι μονάδες θα λειτουργήσουν με τάξεις των 25 και 27 μαθητών λέει η αντιπολίτευση.

Για 20 μαθητές ανά τάξη, στα αστικά κέντρα, μιλά πλέον η Νίκη Κεραμέως, όπως προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε στην Βουλή. Στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων βρέθηκε υπό καθεστώς έντονων επικρίσεων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για ανυπαρξία σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις και κυρίως την αναφορά της στον μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη στην χώρα τον οποίο εκτίμησε στους 17 μαθητές, η υπουργός Παιδείας ανέφερε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες στα αστικά κέντρα. Δηλαδή εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα της πανδημίας. Όπως ανέφερε «στα μεγάλα αστικά κέντρα μιλάμε για μέσο όρο μαθητών 20 κατά μέσο όρο». Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορούμε να συγχέουμε την είσοδο πελατών ανά κατάστημα με την τάξη» απαντώντας έτσι στην κριτική σχετικά με το πώς γίνεται να επιτρέπονται 6 άτομα σε μαγαζιά 40 τετραγωνικών και 25 μαθητές σε αίθουσες των 30 τετραγωνικών.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι επιτακτική ανάγκη» σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει «με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια». Είπε πως «όλες οι αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής» διευκρινίζοντας όμως ότι «πρόκειται μια κατάσταση δυναμική. Όλα τα στοιχεία επικαιροποιούνται».
 

Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης αφού όλοι οι εισηγητές των κομμάτων σημείωσαν ότι το θέμα της τήρησης των αποστάσεων λείπει εντελώς από την προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως επισημάνθηκε τα πάντα επαφίενται στην χρήση της μάσκας, ενώ δεν καταγράφεται αύξηση κονδυλίων για υποδομές στα σχολεία και προσλήψεις εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε ο Νίκος Φίλης λέγοντας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν «με τμήματα που θα είναι 25 και 27 παιδιά σε τάξεις των 30 τετραγωνικών» σημειώνοντας πως «η λέξη αποστάσεις έχει ξεχαστεί». Επισήμανε ότι «ακούμε κι εμείς τους ειδικούς. Πρέπει να υπάρξουν αποστάσεις ή όχι; Αν δεν μπορείτε οικονομικά να το κουβεντιάσουμε». Μάλιστα χαρακτήρισε υπερβολικές τις αναφορές της Ν.Κεραμέως σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν 10 εκατομμύρια ημερησίως για να λειτουργήσουν επιπλέον βάρδιες στα σχολεία ώστε να υπάρξει αποστασιοποίηση.

Εκπροσωπώντας το ΚΙΝ.ΑΛ η Χαρά Κεφαλίδου αναφερόμενη στα μέτρα του υπουργείου είπε ότι «μας εξέπληξε η προχειρότητα» και το «περίσσευμα ανευθυνότητας και αδιαλλαξίας». Απευθυνόμενη στην υπουργό Παιδείας είπε ότι «δεν μας έχετε διαφωτίσει. Δεν δώσατε πειστικές απαντήσεις» και «μείνατε μόνο στους τίτλους. Δεν υπάρχει περιεχόμενο, επεξεργασμένες λύσεις». Τόνισε μάλιστα πως «τόσος εφησυχασμός δεν δικαιολογείται».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης έκανε λόγο για «παλινωδίες και αντιφάσεις» τονίζοντας πως η κυβέρνηση «κουνάει το δάκτυλο στον λαό για την ευθύνη του στην αντιμετώπιση του κορονοϊού» ενώ «συντηρεί και κλιμακώνει την προπαγάνδα της κοινωνικής ευθύνης». Η Σοφία Σακοράφα από το Μέρα25 σημείωσε ότι «απαιτείται αύξηση των αιθουσών» θυμίζοντας ότι «σε άλλες χώρες υπάρχουν θρανία του ενός μαθητή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα