Ανοικτά την Κυριακή: Η Φεβρωνία τα βάζει με Γιακουμάτο, ο Χατζηδάκης υπερασπίζεται το μέτρο και ο Μάξιμος ανακατεύει πάλι το θέμα με το γάλα

Ανοικτά την Κυριακή: Η Φεβρωνία τα βάζει με Γιακουμάτο, ο Χατζηδάκης υπερασπίζεται το μέτρο και ο Μάξιμος ανακατεύει πάλι το θέμα με το γάλα
Συζήτηση επικαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Γαλάζια τρικυμία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντιπαράθεση της βουλευτού Λακωνίας της Ν.Δ με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, ενώ ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης τουιτάρει υπέρ της απόφασης Δένδια

Της Βίκυς Σαμαρά

Αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η υπουργική απόφαση για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε 9 περιοχές της χώρας (κέντρο Αθήνας, κέντρο Θεσσαλονίκης, Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη).

Μετά την παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη από την πολιτική επιτροπή και τον τομέα Παραγωγικών Τάξεων της Ν.Δ και τα πυρά του Θάνου Μωραϊτη εισηγητή ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ Φεβρωνία Πατριανάκου χαρακτήρισε το περιεχόμενο της απόφασης αντίθετο στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου, που έχει ψηφιστεί.

“Η συμφωνία ήταν για τρεις περιοχές και εσείς παρουσιάζετε εννέα ως τρεις. Χαρακτηρίστε ολόκληρη τη χώρα μία περιοχή για να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές”, είπε στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, υπενθυμίζοντας και τη δική του στάση στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όταν οι βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη η αναφορά σε “τρεις τουλάχιστον περιοχές” να διορθωθεί ώστε να διευκρινίζεται ρητά πως το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις και όχι περισσότερες περιοχές.

Η αντιπαράθεση πήρε μάλιστα και προσωπικό χαρακτήρα όταν ο κ.Γιακουμάτος της είπε: “Να έρθετε από το γραφείο μου να τα πούμε, αυτά δε λέγονται δημόσια” για να λάβει από την κ.Πατριανάκου την απάντηση: “Από τη στιγμή που υπογράψατε την υπουργική απόφαση το θέμα έχει φύγει από το γραφείο σας”.

Ο κ.Χατζηδάκης πάντως, όπως ήταν λογικό αφού το μέτρο αυτό είχε συζητηθεί επί των ημερών του και με δεδομένο ότι μετά την αποχώρηση του από την κυβέρνηση λανσάρει το προφίλ του υπερασπιστή των μεταρρυθμίσεων, τούιταρε υπέρ της απόφασης.

“Θετικό ότι η κυβέρνηση προχωρά μια ακόμα μεταρρύθμιση του νόμου για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Κυριακές). Η Ελλάδα αλλάζει” έγραψε και πρόσθεσε: “Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως στην Ιταλία και την Κύπρο, βοηθάει τους καταναλωτές και τον τουρισμό”.

Δέχθηκε όμως και νέα πυρά από το βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ Μάξιμο Χαρακόπουλο για έτερη ρύθμιση του ΟΟΣΑ, αυτή για το γάλα, καθώς και για τις πρόσφατες δηλώσεις του στην Καθημερινή πως είχε φτάσει δύο φορές κοντά στην παραίτηση.

“Δεν το γνωρίζω. Εκείνο που εγώ ξέρω είναι πως όταν πληροφορήθηκα ότι, παρά τις αντιρρήσεις μας, γίνονταν δεκτές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, υπέβαλα αμέσως την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό. Βεβαίως, σεβάστηκα την επιθυμία του να μην την γνωστοποιήσω το ίδιο βράδυ”, είπε ο κ.Χαρακόπουλος ερωτηθείς σχετικά από τη Δημοκρατία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε εκ νέου μείωση της τιμής του ΦΠΑ στο γάλα στο ελάχιστο, αλλά και να ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα περιθώρια κέρδους της λιανικής, που ο ίδιος ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι στην Ελλάδα είναι 35% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για να πέσουν οι τιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα