Ανοιξιάτικες ισορροπίες για το Κίνημα Αλλαγής
Μέσα στον ίδιο μήνα αναμένεται να βρεθεί απέναντι σε μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης όπως το εργασιακό αλλά και να συζητήσει μαζί της για έναν κοινό νόμο για την κλιματική αλλαγή.
- 02 Μαΐου 2021 07:08
Σε καθεστώς λεπτών ισορροπιών αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής, μια και μέσα σε ένα μήνα με έντονη πολιτική πόλωση θα μπει σε δοκιμασία για πολλοστή φορά η τακτική του «διμέτωπου» σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα που θα παρουσιάσει αναμένεται να έχει αντιφατικά χαρακτηριστικά: Το ΚΙΝ.ΑΛ θα βρεθεί απέναντι σε κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές όπως το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστής σε συναινετικές αναζητήσεις όπως η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή. Αυτά ενώ παραμένει θολό το εσωκομματικό τοπίο.
Αντίθεση σε μία κεντρική επιλογή της Ν.Δ
Στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο άμεσα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια να κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή, το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει να το καταψηφίσει στο σύνολό του αντιτιθέμενο συνολικά στην λογική του. Δεν είναι κρυφό πως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να περάσει το νομοθέτημα με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πολιτική στήριξη ποντάροντας στην θέση του ΚΙΝ.ΑΛ. Ιδίως από την στιγμή που το Κίνημα Αλλαγής αποδέχεται την λογική της ανάγκης εκσυγχρονισμού των όρων εργασίας για λόγους που σχετίζονται με την τεχνολογική πρόοδο. Παρόλα αυτά η Φώφη Γεννηματά με δημόσιες δηλώσεις της, μια εξ αυτών στο κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε η Χαριλάου Τρικούπη στις αρχές Απριλίου επισήμανε ότι «το Κίνημα Αλλαγής, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές» υποστηρίζοντας ότι συνιστούν «κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο. Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες».
Ανάλογη επισήμανση έκανε με αρθρογραφία του στο News 24/7 και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης υπαινισσόμενος ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί επιλογή του «σκληρού πυρήνα» της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε «η αυτορρύθμιση της αγοράς που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση, θα οδηγήσει στην απόλυτη απορρύθμιση, εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη εργάζονται σε «ειδικό καθεστώς» τα τελευταία χρόνια, που θυμίζει άλλες, σκοτεινές εποχές, τις οποίες κάποιοι στο κυβερνόν κόμμα ονειρεύονται να επαναφέρουν».
Με την στάση του αυτή το Κίνημα Αλλαγής διαφοροποιείται από ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» της κυβερνητικής πολιτικής και συνδέεται με την τακτική για την προσέλευση επενδύσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενο για την έλευση και αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης. Έχει ιδιαίτερη σημασία μάλιστα το ότι «εμπνευστής» του νομοθετήματος, όπως και ακραιφνής υποστηρικτής του, είναι Άκης Σκέρτσος. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Η κλιματική αλλαγή και η συναίνεση
Την ίδια περίοδο όμως που το ΚΙΝ.ΑΛ αντιστρατεύεται μια κεντρική κυβερνητική επιλογή και αντικειμενικά συντάσσεται με τα κόμματα της αριστεράς που θα καταψηφίσουν το εργασιακό νομοσχέδιο, προβαίνει και σε μία αντίρροπη κίνηση: Έλαβε πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενός διακομματικού νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή την οποία η κυβέρνηση αποδέχθηκε και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.
Σε επιστολή της Φώτης Γεννηματά στις 22 Απριλίου προτάθηκε η κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα για την διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επιστολή που απευθύνονταν προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «είναι αναγκαίο σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον, να μην επικρατήσουν σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για τη διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες. Ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο».
Εντυπωσιακά γρήγορη όσο και αποφασιστική ήταν η θετική απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ανταποκρίθηκε στο αίτημα και μάλιστα ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να προετοιμάσει την διαδικασία. Όπως ανέφερε στην απάντησή του ο πρωθυπουργός «στόχος μας είναι ο νέος νόμος να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου ώστε μέσα από μία ευρεία διακομματική συναίνεση να οργανώσουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία».
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για κοινή νομοθετική στάση των πολιτικών κομμάτων. Μια τακτική που από την ηγεσία του θεωρείται πως αναδεικνύει το αυτόνομο πολιτικό του ρόλο στην θέση του θεσμικού ρυθμιστή σε ένα πολωμένο πολιτικό σκηνικό. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια τέτοια κίνηση του ΚΙΝ.ΑΛ γίνεται αποδεκτή με τέτοια ζέση από κυβερνητικής πλευράς. Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της Χαριλαόυ Τρικούπη στο παρελθόν για τα ζητήματα που αφορούν το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να μετάσχει σε μία προσπάθεια διαμόρφωσης κοινού νομοθετικού πλαισίου. Τότε όμως και το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θέλησε να διαμορφώσει κοινή νομοθετική πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε διαθέσιμη για κάτι τέτοιο.
Τακτική και δίπολα
Τα προαναφερθέντα δεδομένα αφορούν σε σημαντικό βαθμό τη πολιτική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Με στόχο την τήρηση ίσων αποστάσεων από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος και την ανάδειξη των προτάσεων του ΚΙΝ.ΑΛ για την διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών του κόμματος και στην διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στις μελλοντικές εξελίξεις, ιδίως μετά την πανδημία.
Από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι συνιστούν και αναγκαία συνθήκη για την διατήρηση της εσωτερικής συνοχής του ΚΙΝ.ΑΛ αφού είναι – εδώ και αρκετό καιρό- εμφανές ότι έχει τον δικό του εσωτερικό «διπολισμό». Ο ένας πόλος αποτελείται από στελέχη που διαθέτουν έναν έντονα αντι-Συριζα λόγο και θεωρούν ότι αυτός πρέπει να ενισχυθεί, με – έως στιγμής – εκπρόσωπο τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο δεύτερος από στελέχη που μιλούν για αντιπολίτευση με γνώμονα τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που αντικειμενικά οδηγεί σε αποφυγή συναινέσεων με την Νέα Δημοκρατία. Αυτή άλλωστε θα είναι και σε σημαντικό βαθμό η ατζέντα των εσωκομματικών εξελίξεων που κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογηθούν φέτος το Φθινόπωρο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις