Ανοιχτό κάλεσμα Τσίπρα για μία προοδευτική Ελλάδα
Το σχέδιό του για την επόμενη μέρα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη ΔΕΘ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για οικονομία, εργασιακά, συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και συμφωνία των Πρεσπών. Προσκλητήριο από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ισχυρό δημοκρατικό και προοδευτικό πόλο.
- 15 Σεπτεμβρίου 2019 08:33
Ανοιχτό κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις και τους δημοκρατικούς πολίτες να πορευθούν μαζί για μία Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική, ανοιχτή και προοδευτική απηύθυνε με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το βράδυ του Σαββάτου βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα μεγαλώσει. Θα γίνει η μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη της Αριστεράς».
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού υπενθύμισε την κατάσταση στην οποία η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα το 2015, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική και κοινωνική της πολιτική, για τη στάση της απέναντι στους θεσμούς, αλλά και για την τακτική της έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών επεσήμανε: «είμαστε, λοιπόν, εδώ. Με το 1/3 των Ελλήνων να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη δυσκολότερη εκλογική μάχη που έχει δοθεί ποτέ για κυβερνητικό κόμμα στις πιο δυσχερείς συνθήκες σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη νίκης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί από αυτή την εκλογική μάχη, βεβαίως βγήκαμε ηττημένοι αλλά ταυτόχρονα βγήκαμε και ισχυροί. Είμαστε εδώ ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα ασκήσει ως αντιπολίτευση ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας, από την άλλη όμως δεν θα αφήσει να συμβούν πράγματα που θα ακυρώσουν τις συλλογικές κατακτήσεις. Εκτίμησε δε ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική πλην όμως αυτή η εικόνα δεν θα είναι ευθύγραμμη και δεδομένη για το απώτερο μέλλον, καθώς υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και οι εγγενείς αδυναμίες που αφορούν το παραγωγικό μοντέλο και κατεστημένες συνήθειες και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεδιπλώνει με ταχύτητα το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της δεξιάς, ένα καθεστώς – όπως είπε- αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό, με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες, κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς. Άσκησε κριτική για τον τρόπο ορισμού του διοικητή της ΕΥΠ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της Υπηρεσίας, αλλά και για ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξέχασε γρήγορα τους λεονταρισμούς, όπως είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με αποτέλεσμα να τρώει από τα έτοιμα, τα οποία όμως χρησιμοποιεί όχι για να ελαφρύνει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνει εκείνους που κερδίζουν περισσότερα.
Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εργασιακά θέματα, εκεί που όμως είπε, «η κυβέρνηση, ο κ Μητσοτάκης και ο κ Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα και τονίζοντας ότι ετοιμάζουν ένα νομοσχέδιο πραγματικά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα: την ουσιαστική κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν τη συλλογική διαπραγμάτευση, την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται. Υπογράμμισε δε ότι ο κ Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν έκανε ούτε λόγο για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό προχωρά σε ένα πρωτάκουστο deal, μόνο και μόνο για να κομίσει όφελος σε πολύ συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για δημαγωγία και υποκρισία που γίνεται πρωτίστως φανερή στο προσφυγικό ζήτημα καθώς τώρα ανακάλυψε πως οι προσφυγικές ροές δεν είναι αποτέλεσμα του «ανίκανου» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γεωπολιτικό ζήτημα.
Ιδιαίτερα οξεία κριτική ωστόσο άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Πρεσπών εκεί που, όπως είπε, ο κ Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του σε υποκρισία και δημαγωγία. «Ταλαιπώρησε πολύ την πόλη σας. Ταλαιπώρησε πολύ την βόρεια Ελλάδα. Ταλαιπώρησε πολύ την Μακεδονία μας. Ταλαιπώρησε πολύ κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πατριώτη, που βρέθηκε στη γωνία όλο το προηγούμενο διάστημα, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε μια πατριωτική συμφωνία με τους γείτονες μας. Και λοιδορηθήκαμε, πολεμηθήκαμε, βρεθήκαμε στον τοίχο να απολογούμαστε. Και γιατί; Γιατί υπερασπιστήκαμε το πατριωτικό συμφέρον, γιατί υπερασπιστήκαμε την ειρηνική συμβίωση με τους γείτονές μας. Και έρχονται σήμερα αυτοί που ανέχονταν τις κινητοποιήσεις των δήθεν μακεδονομάχων και δήθεν πατριωτών –που πήγαν αυτοί άραγε; Δεν τους είδε κανείς φέτος έξω από το Βελλίδειο– αυτοί που πέρσι μας λοιδορούσαν, αυτοί που ανέχονταν τις επιθέσεις με μολότοφ στα σπίτια των βουλευτών πριν ψηφίσουν στη Βουλή, αυτοί που έλεγαν προδοτική η συμφωνία, επιζήμια η συμφωνία, αυτοί τώρα έρχονται και λένε ότι όχι μόνο θα την εφαρμόσουν, όχι μόνο θα τηρήσουν την πιστή εφαρμογή της, αλλά και θα την τιμήσουν. Ναι, θα την τιμήσουν. Και τους λέμε: πολύ καλά θα κάνετε που θα την τιμήσετε. Είναι μια συμφωνία που αξίζει να τιμηθεί από κάθε κυβέρνηση. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, κάνετε και την κυβίστηση να μοιάζει πιο εντυπωσιακή από όσο είναι» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα άσκησε κριτική και για την στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κατηγορώντας τη για επιστροφή στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις τέσσερις προτεραιότητες του εναλλακτικού του σχεδίου για την κοινωνία και την οικονομία: τη δίκαιη ανάπτυξη, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και την ασφάλεια ως αγαθό για όλους τους πολίτες.