Aνοιχτός σε “μοντέλο Μελόνι” ο Μητσοτάκης – Επιμένει για τις επιστροφές μεταναστών

Διαβάζεται σε 5'
Aνοιχτός σε “μοντέλο Μελόνι” ο Μητσοτάκης – Επιμένει για τις επιστροφές μεταναστών
INTIME

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός άλλαξε γραμμή για τη συνεργασία Ιταλίας- Αλβανίας στο μεταναστευτικό. Για τις επιστροφές τόνισε “εάν μπεις παράνομα στην ΕΕ πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις στη χώρα από όπου ξεκίνησες”.

Με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο και ιδίως προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θέλησε να δείξει σκληρό προφίλ στο μεταναστευτικό.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ νωρίτερα σε συνέντευξη του στους Financial Times εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός απέναντι στη συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας για κέντρα κράτησης μεταναστών εκτός ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ανοιχτός στο “μοντέλο Μελόνι”.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι όπως είπε με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ έρχεται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις καθώς αναγνωρίζεται η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προστασία των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να δρομολογηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην ΕΕ, στις χώρες προέλευσης τους. Σημείωσε δε ότι και η Τουρκία πρέπει να δέχεται επιστροφές μεταναστών που ξεκίνησαν από το έδαφος και τα παράλια της, κάτι που παραδέχθηκε ότι δε γίνεται ούτε σήμερα παρά την καλύτερη συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

“Η Ελλάδα από το 2019 εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στην προστασία των συνόρων”, δήλωσε ειδικότερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός.

“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πολωνία με εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από Ρωσία και Λευκορωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη το Μάρτιο του 2020. Δείχνουμε συμπαράσταση”, συνέχισε. Εκτίμησε ότι πλέον η πολιτική της ΕΕ άλλαξε και είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ενώ εξέφρασε την άποψη πως με το κείμενο συμπαρασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ έχει πάρει μία απόφαση που εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε όμως ότι πρέπει: “Να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο όταν πούμε ότι όποιος δεν έχει θέση στην Ευρώπη, γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα προέλευσης”. Και σημείωσε ότι οι 27 ηγέτες έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να επεξεργαστεί γρήγορα νομοθεσία για επιστροφές μεταναστών.

“Νέα ενδιαφέρουσα λύση” το μοντέλο Μελόνι- “Δεν την απέρριψα”

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν θα ήταν σύμφωνος με την εφαρμογή πανευρωπαϊκά του μοντέλου της συμφωνίας Ιταλίας- Αλβανίας, εφόσον άλλαζε η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Χαρακτήρισε αυτό που κάνει η Ιταλία “μία νέα ενδιαφέρουσα λύση” και δήλωσε “εγώ δεν την απέρριψα”.

Επισήμανε ότι η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας αφορά περιπτώσεις μεταναστών που εντοπίζονται σε διεθνή ύδατα, ζήτημα που δεν αφορά την Ελλάδα εκ των πραγμάτων καθώς οι ροές έρχονται κυρίως από την Τουρκία απευθείας στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σημείωσε επίσης ότι οι αιτήσεις ασύλου των μεταναστών, που οδηγούνται στα κέντρα κράτησης στην Αλβανία, θα τύχουν επεξεργασίας με βάση το ιταλικό δίκαιο στην Αλβανία, όμως οι άνθρωποι αυτοί θα περάσουν από την  Ιταλία και πάλι. Ενώ τόνισε ότι αυτή είναι μία διμερής συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους 27 ηγέτες για τις επιστροφές, υπάρχει και μία φράση για καινοτόμες λύσεις. “Μέσα σε αυτές είναι και η ιδέα κέντρων εκτός ΕΕ, όπου θα αποστέλλονται οι μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν δεν μπορούν να σταλούν απευθείας σε χώρες προέλευσης”, σημείωσε και δήλωσε: “Επί της αρχής τη βρίσκω θετική ιδέα. Όταν δούμε τις προτάσεις θα τις επεξεργαστούμε.”

“Επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται και θα πρέπει να γίνονται”

Στη επισήμανση ότι και η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό προβλέπει επιστροφές στη γειτονική μας χώρα, αλλά δεν γίνονται, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αυτό ισχύει και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα.

“Έχει βελτιωθεί η συνεργασία με την Τουρκία, αυτό όμως αφορά στην επιχειρησιακή διάσταση και τη συνεργασία των κρατικών αρχών της γείτονος με το ελληνικό λιμενικό”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.  “Όμως επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται και θα πρέπει να γίνονται”, πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτό το ζήτημα το θέτει η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες στην Άγκυρα.

“Η Ελλάδα κάνει επιστροφές, αλλά οι επιστροφές είναι μία δύσκολη διαδικασία συνολικά για την ΕΕ. Στατιστικά μόνο ένας στους πέντε τελικά επιστρέφουν, από αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Για αυτό έχει σημασία ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει το πρόβλημα και λέει πως εάν δεν δικαιούσαι να μπεις στην ΕΕ, πρέπει να γυρίσεις στη χώρα από όπου ήρθες”, συνέχισε. “Να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές και σε αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν μπουν στην ΕΕ, το πιθανότερο είναι να γυρίσουν πίσω”, τόνισε.

“Εάν μπεις παράνομα στην ΕΕ πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις στην χώρα από όπου ξεκίνησες. Αυτό είναι το νόημα της νέας προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε ως ΕΕ”, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συμπληρωθεί το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, διότι το κεφάλαιο των επιστροφών δεν έχει νομοθετηθεί.

“Δεν είμαι επί της αρχής αντίθετος σε οποιαδήποτε καινοτόμα πρόταση”, είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός και σχολίασε: “Όταν εμείς είπαμε ότι αναστέλλουμε τη διαδικασία ασύλου το 2020 μας στραβοκοίταξαν οι δικαιωματιστές. Τώρα στηρίζουμε όλοι την Πολωνία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα