Αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών για τη συμφωνία

default image

Τα σχόλια Γερμανών πολιτικών για τη συμφωνία. Υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU βλέπει να περνά από τη Μπούντεσταγκ η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σχολιάζοντας τη συμφωνία δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει ακόμη μερικές προσπάθειες μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

”Μένουν ακόμη μερικά δύσκολα βήματα μέχρι το νέο πακέτο βοήθειας, όλα από την Αθήνα, όπου πρέπει να εργαστούν επειγόντως για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Ο Άρμιν Λάσετ υψηλόβαθμο στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εκτιμά ότι η γερμανική βουλή θα στηρίξει ευρέως τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

”Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ”, δήλωσε ο Λέσετ. ”Όποιος γνωρίζει με πόσο κόπο και προσπάθεια διαπραγματεύθηκαν αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άγγελα Μέρκελ, πρέπει και να αναγνωρίσει αυτή τη δουλειά. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι πολλοί βουλευτές της Ένωσης θα πουν όχι”, επεσήμανε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το CDU, είναι πολύ πιθανό η Μπούντεσταγκ να συγκληθεί εκτάκτως από την εβδομάδα για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, όμως παράλληλα επέκριναν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

”Είναι καλό ότι αναζητήθηκε ένας κοινός δρόμος στην ευρωζώνη”, είπε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ραλφ Στέγκνερ. ”Όλοι όσοι έλεγαν ότι ένα Grexit θα ήταν καλύτερο, έκαναν λάθος”, πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα Άξελ Σέφερ κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι ήταν αποφασισμένος να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. ”Κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε επιτυχώς με τη δέσμευση του SPD διότι είπαμε, και προς τον Σόιμπλε, ότι δεν θα συμφωνήσουμε”, τόνισε ο Σέφερ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ από την πλευρά του απέφυγε να αξιολογήσει τη συμφωνία.

Μλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv είπε: ”Από αυτά που ακούω φοβάμαι ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα δεν θα εξυγιανθεί. Προφανώς συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα τι θα γίνει με αυτό το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι μια πλήρης υποταγή της Ελλάδα και παράλληλα ο λάθος δρόμος”.

Επίσης ο Ρίξινγκερ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, ”αν δεν προβλέπει την απομείωση του χρέους” της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Έλμαρ Μπροκ εμφανίστηκε έκπληκτος που τελικά οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία. ”Χθες το απόγευμα είχα την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία”, είπε μιλώντας επίσης στο n-tv.

Η συμφωνία προσφέρει νέες ευκαιρίες, επισημαίνει ο Μπροκ, ”διότι οι Έλληνες τώρα (…) προτού καν μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να παρουσιάσουν αποτελέσματα”.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση βλάπτει την Ευρώπη και καταστρέφει τις βασικές αξίες και τη φήμη της ηπείρου.

Ο νεοεκλεγείς συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι παραπλανεί τους Γερμανούς πολίτες σε ό,τι αφορά τη διάσωση της Ελλάδας, λέγοντάς τους ότι δεν θα δώσουν άλλα χρήματα.

”Οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνειδητοποιούν ότι η γερμανική κυβέρνηση τους κρατά ομήρους. Το ευρώ είναι όπως το Γκουαντάναμο: μπορεί κανείς να μπει, αλλά όχι να βγει”, είπε χαρακτηριστικά ο Μόιτεν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα