Αντίπαλος της ΝΔ στις ευρωεκλογές η ψήφος διαμαρτυρίας

Διαβάζεται σε 3'
Αντίπαλος της ΝΔ στις ευρωεκλογές η ψήφος διαμαρτυρίας
Εκλογές Nick Paleologos / SOOC

Παρά το αφήγημα περί σταθερότητας και κρισιμότητας των ευρωεκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μερίδα δεξιών ψηφοφόρων θέλει να στείλει μήνυμα. Ο Μητσοτάκης συνεχίζει περιοδείες και απευθύνεται στους δυσαρεστημένους

Στη Νέα Δημοκρατία διαβάζουν με προσοχή τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που επιβεβαιώνουν ότι η ψήφος διαμαρτυρίας παραμένει κίνδυνος για την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, παρά το double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε χθες την Πιερία και σήμερα θα βρεθεί στην Ημαθία, απευθύνεται πρωτίστως στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι κυρίως που φέρονται να επιθυμούν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

“Αφήστε στην άκρη όποιες επιμέρους διαφωνίες και δείτε ποιο είναι το ζητούμενο των ευρωεκλογών”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επαναλαμβάνει βέβαια σε κάθε ευκαιρία το αφήγημα περί σταθερότητας και κρισιμότητας της κάλπης της 9ης Ιουνίου.

Το αφήγημα της σταθερότητας και η ακρίβεια

Πάντως, σε δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, το 65% των πολιτών εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση, γεγονός που δείχνει ότι το αφήγημα αυτό έχει και τα όρια του.

Σημειωτέον δε ότι, ενώ το Μαξίμου κοιτάζει με ανησυχία κυρίως τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και μία γενικότερη μουρμούρα για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, το 78% των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου.

Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σήμερα θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας παρέμβαση της ΕΕ για τις τιμές των προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών στα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.

Παραμένει η διάθεση για ψήφο διαμαρτυρίας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο πολίτες θεωρεί τις ευρωεκλογές ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Την ίδια στιγμή, σε έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 50% των πολιτών δηλώνει ότι στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει με τα ίδια κριτήρια με τις εθνικές εκλογές, το 27% ότι θα επιλέξει με γνώμονα τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% ότι θα ψηφίσει για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ, απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα. Το τελευταίο είναι και το κρίσιμο στοιχείο, καθώς δείχνει ότι μερίδα των δεξιών ψηφοφόρων εξακολουθεί να θεωρεί τις ευρωεκλογές ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας και δη ανέξοδη, αφού στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει.

Τα μαθηματικά των ευρωεκλογών

Το επιχείρημα δε του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ πρέπει να βγει ισχυρή από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου για να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται στο συγκεκριμένο ακροατήριο να λειτουργήσει αντίστροφα από το επιθυμητό. Και αυτό καθώς υπάρχει σε μέρος της δεξιάς βάσης η θεωρία ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από “αρχές και αξίες της παράταξης” ακριβώς επειδή νιώθει πολύ σίγουρη.

Το θετικό βέβαια για την κυβέρνηση είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό η ΝΔ να περάσει το κρίσιμο όριο του 30% και δεν αποκλείεται να φτάσει και τον πήχη του 33%, που ήταν και το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019. Όμως ποσοστό κάτω από αυτό τον πήχη θα αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε χθες ότι σκέφτεται ήδη τη δυνατότητα να κερδίσει και τρίτη συνεχόμενη φορά εκλογές, κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα