Αντιπολιτευτικά πυρά στον Τασούλα “με το καλημέρα”
Διαβάζεται σε 5'Τι δείχνει η σφοδρή κριτική από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- 13 Φεβρουαρίου 2025 06:34
Από το πρώτο… λεπτό της εκλογής του Κώστα Τασούλα στην θέση το Προέδρου της Δημοκρατίας, φάνηκαν οι επιπτώσεις της επιλογής του Κ.Μητσοτάκη για μία σκληρά κομματική επιλογή. Αφού η αντιπολίτευση – παρά το γεγονός ότι δεν αντιπαρέβαλε κοινή υποψηφιότητα- κινήθηκε «μετωπικά» απέναντι στην κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά καταγράφθηκε ως πολιτική δύναμη με θεσμική συμπεριφορά αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Τασούλα προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως ταυτόχρονα υπέστειλε την κριτική για τον «δρόμο» που διάλεξε το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να επιλύσει το ζήτημα του ύπατου πολιτειακού αξιώματος.
Στην Χαριλάου Τρικούπη αποκαλούν «λυπηρό πισωγύρισμα» το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχθηκε με μόλις 160 ψήφους. Δηλαδή 20 λιγότερους από συναινετικό ορόσημο των 3/5 της Βουλής και τους 180 βουλευτές. Πιστώνουν αυτή την εξέλιξη αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως διάλεξε την «εσωκομματική συναίνεση» έναντι της «εθνικής συναίνεσης». Παράλληλα τονίζουν την σοβαρή απόκλιση της επιλογής του πρωθυπουργού από το πνεύμα του συντάγματος, υπενθυμίζοντας τις δικές του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «πρέπει να αναζητούνται ευρείες συναινέσεις» για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Ενδεικτική της οξύτητας της κριτικής του ΠΑΣΟΚ είναι και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί όπου παρουσιάζεται όχι μόνον η επίμαχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι ψήφοι που έλαβαν οι υποψήφιοι πρόεδροι των τελευταίων 30 χρόνων με αυτούς που εκλέχθηκαν μετά το 2000 να έχουν στήριξη μεγαλύτερη των 200 βουλευτών.
«Η επιλογή Τασούλα θα είναι ανοιχτή στην κρίση των πολιτών» σχολιάζεται καυστικά από το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο μήνυμα. Πράγμα που προδιαθέτει για το ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εφεξής η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, στις συχνές τους τελευταίους μήνες επικρίσεις του πρωθυπουργού προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απουσία πνεύματος συναίνεσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ως προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτιμά το ΣΥΡΙΖΑ την χθεσινή ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την εκλογή του ΚώσταΤασούλα.
Αυτό άλλωστε καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δήλωσή του στο περιστύλιο ο Σωκράτης Φάμελλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «απονομιμοποίηση της κυβέρνησης» επισημαίνοντας το ότι κανένα άλλο κόμμα δεν στήριξε τον Κώστα Τασούλα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως συνδέουν ευθέως το θέμα της εκλογής του Κώστα Τασούλα με την υπόθεση των Τεμπών. Επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνον προερχόμενες από τα πολιτικά κόμματα αλλά και από την κοινωνία οι αντιδράσεις.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος «η εκλογή του κ. Τασούλα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση της κοινωνίας για δικαιοσύνη και διαφάνεια, για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για το σχέδιο της συγκάλυψης που ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Η Νέα Αριστερά
Σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο όξυνε την κριτική της η Νέα Αριστερά απέναντι στην επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για την προεδρία της Δημοκρατιας. Αφού από προχθές είχε ξεκαθαρίσει πως θα απέχει από την 4η διαδοχική ψηφοφορία, παρότι στις 3 προηγούμενες είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη.
Ο Αλέξης Χαρίτσης αποκάλεσε την στάση που αποφάσισε να τηρήσει η Νέα Αριστερά ως «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες». Εξηγώντας πως ενώ με αφορμή τα Τέμπη «εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα απαίτησαν δικαιοσύνη και οξυγόνο για τη δημοκρατία μας» την ίδια στιγμή «η αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη τους περιφρονεί, καταπατά το κράτος δικαίου, συκοφαντεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, συνεχίζει την πολιτική της συγκάλυψης. Kαι κλιμακώνει τον καθεστωτικό της κατήφορο με την εκλογή του κ. Τασούλα. Ενός πολιτικού που στη συνείδηση της κοινωνίας ελέγχεται για αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές πρακτικές».
Από την χθεσινή ψηφοφορία θυμίζουμε ότι αποχώρησε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας κατά την διάρκεια της.
Όσον αφορά το ΚΚΕ τήρησε την πάγια στάση του στα θέματα θεσμικών λειτουργιών ψηφίζοντας «παρών» ενώ εξαρχής δεν επιδίωξε να εμπλακεί στην αντιπαράθεση περί «συναίνεσης» και αναλόγων υποψηφιοτήτων για την θέση του ΠτΔ. Όπως επισήμανε σε ανακοίνωση του «είδαμε να εξελίσσεται το γνωστό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι: Από τη μία, η επίκληση της κυβέρνησης στην “ενότητα” και “ομαλότητα” για να συγκαλυφθούν όλα τα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως αυτό των Τεμπών και από την άλλη, η στάση των υπόλοιπων κομμάτων, που έχουν αναγορεύσει την υπεράσπιση των θεσμών του σημερινού σάπιου και διεφθαρμένου κράτους, καθώς και τα κοινοβουλευτικά “σόου” στο άπαν της αντιπολιτευτικής τους γραμμής»