Αντιπολιτευτικό τείχος για το εργασιακό νομοσχέδιο
Άτυπο μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πριν καν αναρτηθεί για διαβούλευση. Αντιδράσεις για την προβολή του ως «σύγχρονη» πρόταση για τα εργασιακά, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας.
- 15 Απριλίου 2021 06:08
Πριν καν να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που θα εισηγηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης έχει καταφέρει να «ενώσει» εναντίον του την αντιπολίτευση. Μάλιστα η χθεσινή στήριξη που παρείχε στο νομοθέτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, οδήγησε σε ακόμη πιο οργισμένες αντιδράσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν τις πολιτικές αρχές στις οποίες βασίζεται το νομοθέτημα. Κυρίως το αφήγημα περί «συνεννόησης» εργοδοτών –εργαζομένων για την διευθέτηση του χώρου εργασίας. Η αντιπολίτευση με τον έναν ή τον άλλο τρόποκάνει λόγο για προσπάθεια ακύρωσης της συλλογικής συμφωνίας από την ατομική διαπραγμάτευση. Απορρίπτεται επίσης με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι αυτή είναι μία σύγχρονη προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πρόκειται για παλαιάς κοπής νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κέντρο και την αριστερά φαίνεται να είναι επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την αλλαγή του νόμου 1264/982. Μιας νομοθέτηση της «παπανδρεικής» περιόδου του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερα προοδευτικά χαρακτηριστικά για τα δεδομένα της εποχής της που διατηρείται έως σήμερα.
ΣΥΡΙΖΑ: Εργασιακή ζουγκλα τον 21ο Αιώνα
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα αποτελέσει την «μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως επισήμανε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην προοδευτική και την συντηρητική προσέγγιση στα ζητήματα της εργασίας αλλά και γενικότερα.
Η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο της Ν.Δ δήλωσε ότι αποτελεί «μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων». Σημείωσε πως «η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν ηχηρή απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και θα δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία».
Παράλληλα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι πρέπει «να θυμίσουμε στον κ.Μητσοτάκη ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας αναφέρει το δικαίωμα στην απεργία και στη συλλογική διαπραγμάτευση, και ο ν.1264/82 κατοχύρωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας τις βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, αποτυπώνοντας το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που αμφισβητεί η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία».
Θυμίζουμε ότι η αποτίμηση των βασικών χαρακτηριστικών του νομοθετήματος σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κυβέρνηση θεσμοθετεί «τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων, καταργώντας το 8ωρο και αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτικών εκβιασμών». Επίσης «τα συνεχόμενα 10ωρα με διάρκεια μέχρι και έξι μήνες, χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής εργασίας» ενώ τονίζεται πως «όλο το διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και τώρα επιχειρεί να την μονιμοποιήσει κιόλας».
ΚΙΝ.ΑΛ: Ζωή λάστιχο
Σαφέστατη θέση απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο έχει λάβει εδώ και αρκετό καιρό το Κίνημα Αλλαγής. Με την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά να έχει ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΚΙΝ.ΑΛ το νομοθέτημα προβλέπει «κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο. Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες».
Την αντίθεση του ΚΙΝ.ΑΛ επιβεβαίωσε άλλωστε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης σημειώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει σήμερα, ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, που επιχειρούν να κρύψουν τις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ και την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων».
ΚΚΕ: Φτηνά κόλπα από το Μητσοτάκη
Ιδιαίτερα φαίνεται να ενόχλησε τον Περισσό η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξίσωσης της αποζημίωσης απόλυσης του εργατοτεχνίτη και του υπάλληλου με την φράση «ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση».
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι». Μάλιστα υπενθυμίζει ότι «οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό. Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό».
Το ΚΚΕ εδώ και πολλούς μήνες έχει προειδοποιήσει για τις αντιδράσεις του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Επισημαίνοντας την ανάγκη λαϊκών κινητοποιήσεων για την αποτροπή της ψήφισης και της εφαρμογής του. Έχει αποκαλέσει μάλιστα «ανατροπή του αιώνα» τις προβλέψεις για το 8ωρο και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το ΚΚΕ παράλληλα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις που προβλέπουν τον περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Συγκεκριμένα την γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας» μέτρο που ισχύει μόνον για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης η δυνατότητα του εργοδότη να διεκδικεί αποζημίωση από τους απεργούς εφόσον μια απεργία κριθεί παράνομη ή καταχρηστική. Επίσης την ηλεκτρονική ψηφοφορία για πραγματοποίηση απεργίας σε συνδυασμό με την διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή του 50% των μελών σε πρωτοβάθμιο σωματείο.
Μέρα 25: Σε τι κόσμο ζει ο Χατζηδάκης;
Έντονη αντίδραση και από το Μέρα 25. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης αναρωτήθηκε σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας σχετικά με την οικειοθελή συμφωνία εργαζομένων για διευθέτηση του χρόνου εργασίας: «Σε ποιον κόσμο ακριβώς ζει ο κ. Χατζηδάκης; Διότι στην Ελλάδα 1.0 του κ. Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και με κορωνοϊό από τους εργοδότες τους. Τέλος, επειδή ο Υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσα μεθοδεύει η Κυβέρνηση του, ας τον ενημερώσει κάποιος ότι κράτη μέλη της ΕΕ προωθούν την 6ώρη και όχι την 10ώρη εργασία».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις