Η απάντηση Βέμπερ στις κατηγορίες περί ανθελληνισμού – Νέα επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για ΧΑ
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν διέψευσε ότι το 2015 ήταν υπέρ του Grexit, τονίζοντας ότι ήταν πάντα υπέρ μίας ενωμένης Ευρώπης αλλά με δημοσιονομική ισορροπία. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι ο λαϊκισμός δεν είναι θέμα μόνο της άκρας δεξιάς και έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και το ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπαν για τη συμφωνία των Πρεσπών.
- 23 Απριλίου 2019 17:30
Πολιτικά μηνύματα έστειλαν από τη Νεμέα ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με το Βαυαρό πολιτικό να απορρίπτει τις κατηγορίες περί ανθελληνισμού που του προσάπτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ τις κατηγορίες περί ανοχής στην ακροδεξιά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ καταρχήν επισήμανε ότι στην Ελλάδα εφέτος θα στηθούν κάλπες όχι μονο των ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο και δήλωσε βέβαιος ότι το 2019 θα είναι ένα καλό έτος για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Ο κ. Βέμπερ χαρακτήρισε καλό φίλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον είχε στηρίξει ώστε να λάβει το χρίσμα του ΕΛΚ για να ειναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, τόνισε ότι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες και σχολίασε ότι “βλέπουμε εδώ στην Ελλάδα τι σημαίνει να ψηφίζουμε για λαϊκιστικά κόμματα”, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν τα πραγματοποίησε ενώ αντίθετα το ΕΛΚ κράτησε μία έντιμη στάση απέναντι στον ελληνικό λαό. “Είπαμε την αλήθεια στους ανθρώπους, σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο” τόνισε.
Εξέφρασε την ενόχληση του γιατί η Κομισιόν ήδη έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα πολιτικής για τα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι θέμα των γραφειοκρατών στην Βρυξέλλες να αποφασίσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά οι πολίτες θα αποφασίσουν.
Σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι εδώ στην Ελλάδα πολλοί πολιτικοί τον κατηγορούν με βάση την εθνικότητα του και είπε ότι “αυτός είναι ένας παλιός στερεοτυπικός τρόπος σκέψης για την Ευρώπη, τον οποίο πρέπει να ξεπεράσουμε. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο μαζί μπορούμε”.
Ο κ. Μητσοτάκης πιάνοντας το νήμα από τις δηλώσεις Βέμπερ σχολίασε ότι “η Ελλάδα πρώτη υπέκυψε στο λαϊκισμό και όλοι ξέρουμε τι συνέβη έκτοτε”, υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα, την “κolotumba” όπως είπε χαρακτηριστικά (οι δηλώσεις έγιναν στα αγγλικά) και το τρίτο μνημόνιο.
Αναφέρθηκε σε πόλεμο κατά του λαϊκισμού και εθνικισμού, επαναλαμβάνοντας ότι ο λαϊκισμός δεν προέρχεται μόνο από την άκρα δεξιά αλλά μπορεί να προέλθει και από την αριστερά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα όπου όπως είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με λαϊκιστική δεξιά.
Σχολίασε δε ότι είναι ενδιαφέρον πως ο κ. Τσίπρας μιλά για πόλεμο κατά της ακροδεξιάς, χρησιμοποιώντας όπως είπε μία ρητορική που συνήθως χρησιμοποιούν οι πολιτικοί της άκρας δεξιάς και είπε για παράδειγμα πως όταν ο πρωθυπουργός λέει το Βέμπερ ανθέλληνα αυτή είναι μία ρητορική ακροδεξιάς. Υποστήριξε δε εκ νέου ότι η κεντροδεξιά είναι το πραγματικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και το λαϊκισμό.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών και κατά πόσον δοκίμασε τις σχέσεις της ΝΔ με το ΕΛΚ, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε καταρχήν για το Σκοπιανό, ότι “σε μία οικογένεια μπορείς να έχεις ανοιχτές συζητήσεις και να μη συμφωνείς σε όλα” σημειώνοντας ότι βρήκε κατανόηση και σεβασμό για τη θέση της ΝΔ την οποία “ο Μάνφρεντ σέβεται απόλυτα”. Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Βουλής που κρατά το αίτημα της Ελλάδας ανοιχτό, εκτίμησε ωστόσο ότι δεν είναι θέμα του ΕΛΚ καθώς δεν υπάρχει διμερής διάσταση στο ζήτημα, αλλά είναι διμερές.
Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι σέβεται πως δεν υπάρχουν μόνο στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στη νότια πλευρά των συνόρων άνθρωποι που έχουν τα δικά τους αισθήματα για το Σκοπιανό και δήλωσε ότι η οικογένεια του ΕΛΚ είναι η πιο ενωμένη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη.
Με αφορμή αυτό, ο κ.Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Τσίπρα το ερώτημα ποιον υποστηρίζει για πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς όπως σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τυπικά μέλος μίας ευρωομάδας και συνομιλεί ταυτόχρονα με μία άλλη.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν διέψευσε ότι το 2015 ήταν υπέρ του Grexit, τονίζοντας ότι ήταν πάντα υπέρ μίας ενωμένης Ευρώπης αλλά με δημοσιονομική ισορροπία. “Πάλευα για να μείνει η Ευρώπη ενωμένη” τόνισε και δήλωσε ότι βλέπει τον εαυτό του ως διάδοχο του Γιούνκερ ως πολιτικού που άλλαξε το γραφειοκρατικό σε πιο πολιτικό, καθώς ο ίδιος ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις.
“Πάντα πάλευα για μία Ευρώπη ενωμένη και δυνατή, αλλά πιστεύω στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τη σταθερότητα, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι το χρέος δε δημιουργεί ανάπτυξη. Αν αυτό ίσχυε η Ιταλία θα είχε μεγάλη ανάπτυξη” πρόσθεσε.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον όρο “ανθέλληνας” που χρησιμοποίησε ο κ.Τσίπρας, ο κ.Βέμπερ επανέλαβε ότι για εκείνον αυτή η ρητορική που βάζει μπροστά την εθνικότητα είναι μία παλιά λογική. “Εγώ είμαι υποψήφιος του ΕΛΚ το πρόγραμμα μου είναι ευρωπαϊκό και αφορά όλους τους Ευρωπαίους και συμφωνώ με τον Κυριάκο ότι ο τρόπος σκέψης των λαϊκιστών της αριστεράς και της ακροδεξιάς είναι ίδιος” πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποκριτικό ο κ. Τσίπρας να τον κατηγορεί για στροφή προς τα δεξιά όταν ο ίδιος κυβερνούσε τέσσερα χρόνια με ένα κόμμα που είναι δεξιά της ΝΔ και ακόμη όπως είπε στηρίζεται σε αυτό. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία δίκη εδώ και τέσσερα χρόνια της Χρυσής Αυγής, που δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρεις ημέρες χαρακτήρισε τη δίκη ως πολιτική, ενώ η ΧΑ δεν διώκεται για τα πολιτικά της πιστεύω αλλά με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. “Άρα ποιος υιοθετεί την ρητορική της ΧΑ και ποιος είναι απέναντι την ακροδεξιά;” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ αποκατέστησε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και υπέγραψε την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι στήνει υποθέσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων και προσπαθεί να παρέμβει στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, καταλήγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τη νομιμοποίηση να κρίνει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ΝΔ.
Νωρίτερα ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και τον οινοποιητικό συνεταιρισμό Νεμέας από τον αρχαιολόγο δρ. Στίβεν Μίλερ και υποσχέθηκε να έρθει ξανά ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον Μητσοτάκη ως επόμενο πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια κ.Βέμπερ και ο κ.Μητσοτάκης επισκέφθηκαν το χώρο του οινοποιητικού συνεταιρισμού Νεμέας και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του. Ο συνεταιρισμός κυρίως εξάγει τα προϊόντα του στην Ευρώπη, απασχολεί 25 υπαλλήλους με 4,5 εκ ευρώ τζίρο το χρόνο. Και οι δύο πολιτικοί επέκριναν την κυβέρνηση για τον ειδικό φόρο στο κρασί, ενώ έλαβαν ως δώρο από μία μεγάλη παλαιωμένη φιάλη κρασιού από το 1977.
Η τελετή έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του κ.Βέμπερ για την Κομισιόν, όπου θα μιλήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ, θα πραγματοποιηθεί στις επτά το βράδυ στο Ζάππειο.
Τους κ.κ. Μητσοτάκη και Βέμπερ συνόδευσε στη Νεμέα ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο οποίος είχε αναλάβει και χρέη… μεταφραστή. Ο αρχαιολόγος δ. Μίλερ ζήτησε και έβγαλε τους κ. Μητσοτάκη, Βέμπερ και Δήμα μια φωτογραφία με φόντο μια πλάκα δωρητών για τη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου.
Κατά την έξοδό ο δήμαρχος Νεμέας και εκπρόσωπος του τοπικού Συνεταιρισμού Νεμέας Κώστας Καλατζής προσέφερε στους κ. Βέμπερ και Μητσοτάκη ως δώρο κρασιά της περιοχής, αλλά και ένα βιβλίο με την ιστορία του μουσείου. «Σας έφερα τον επόμενο πρωθυπουργό της Ευρώπης», είπε στους ντόπιους ο κ. Μητσοτάκης, με τον δήμαρχο Νεμέας να λέει στον κ. Βέμπερ ότι θα έχει πάντα έναν φίλο στην περιοχή και να του ζητάει να ξαναέρθει και ως πρόεδρος της Κομισιόν. «Θα έρθω, αλλά με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδα», απάντησε ο κ. Βέμπερ χτυπώντας στον ώμο τον κ.Μητσοτάκη που στεκόταν δίπλα του.